Pes je že od nekdaj najboljši človekov prijatelj, a popolnoma utemeljeno se lahko vprašamo, ali smo tudi mi, ljudje, psom najboljši prijatelji? Ob poplavi informacij, nasvetov in »študij« včasih pozabimo, kdo so v resnici naši psi in kaj zares potrebujejo. Včasih potrebujejo samo kanček našega razumevanja »po pasje«, zato bomo na predavanju poskušali najti odgovore na na navidez preprosta vprašanja: kaj je pes in kakšne so njegove osnovne potrebe.

Ali veste, OD KOD IZVIRAJO DOLOČENA PASJA VEDENJA sploh tista, zaradi katerih smo pse včasih cenili, danes pa nam gredo na živce? Kako delujejo PASJA ČUTILA, katere so, poleg hrane, vode in sprehodov, OSNOVNE POTREBE PSA in kakšne TEŽAVE prinese njihovo pomanjkanje? Kako lahko življenje s psom naredimo bolj prijetno – za oba?

V uvodu se bomo osredotočili predvsem na pasje vedenje in delovanje njegovih čutil ter spoznali:

 • od kod izvirajo različna vedenja, zaradi katerih smo nekoč cenili psa, danes pa nam grejo na živce (kopanje lukenj, lajanje, preganjanje kolesarjev ... itd.);
 • od kod pes izvira, kratek pregled zgodovine udomačevanja psa;
 • katere so tiste lastnosti, ki so skupne vsem psom? To so lov, varovanje in socialno vedenje, a kako te lastnosti vplivajo na vedenje psov? Zakaj psi kopljejo luknje, pobirajo hrano po tleh, lajajo, renčijo; katera so tista »podedovana« vedenja, ki jih ima vsak pes?
 • kako delujejo pasja čutila, zakaj psi lovijo žogice in preganjajo kolesarje, avtomobile, otroke?
 • zakaj na sprehodu ves čas vohajo in se ustavljajo, zakaj je delo z nosom pomembno in kakšen sprehod je za psa prijeten?

Nadaljevali pa bomo s spoznavanjem in razumevanje osnovnih potreb vsakega psa in kakšne težave prinese njihovo pomanjkanje. Zakaj denimo pride do čuvanja hrane, kako hranjenje izključno iz roke lahko privede do težav in zakaj vsak pes potrebuje pasjo družbo in družbo ljudi, od kod izvira ločitvena tesnoba ...?

Predavanje pa bomo zaključili s praktičnimi napotki, ki bodo naredili pasje življenje zanimivo in bolj prijetno za oba; spoznali bomo, kaj je mentalna stimulacija, zakaj je pomembna možnost izbire in kakšne težave prinesejo neprestani ukazi oziroma to, da želimo imeti pse ves čas pod kontrolo. Sprostitev je namreč ključnega pomena tudi za naše pse!

O Alji

Aljo Willenpart mnogi poznajo kot inštruktorico v pasji šoli ZA PSA, a je v resnici veliko več kot "samo" inštruktorica. Že od malih nog je ljubiteljica živali in velik del svojega časa namenja zapuščenim živalim in prav delo z zapuščenimi živali jo je spodbudilo, da je po programu za izobraževanje odraslih ob študiju zaključila še srednjo veterinarsko šolo in se nato vpisala na program IDTE (International Dog Trainer Education) v Angliji, kjer je oktobra 2017 zaključila izobraževanje pri svetovno priznani kinologinji Turid Rugaas.

Znanje s področja kinologije redno nadgrajuje na izobraževanjih doma in v tujini. Kot prostovoljka je aktivna v ljubljanskem zavetišču, Zavetišču Horjul ter seveda v Društvu za zaščito živali Ljubljana.

Od leta 2015 vodi Pasjo šolo ZA PSA, kjer je naravna vzgoja vodilna misel in ustroj njihovega delovanja.

Ali razumeš svojega psa?

Kdaj: 9. 12. 2017, ob 17. uri (predavanje traja cca. 1, 5 h)

Kje: eko365, Runkova ulica 2, 1000 Ljubljana

Vstopnina:

 • 15 € za zgodnje prijave do 6. 12. 2017 in člane ZHP Kluba
 • Redna cena: 18 €

Ker je število mest omejeno, je nujna prijava preko spletnega obrazca.

Za dodatne informacije pišite na [email protected] ali pokličite na 040 760 202, od PON do PET, med 10:00 in 18:00.

Prijava na predavanje

  Vaše ime (obvezno)

  Vaša telefonska številka (obvezno)

  Vaša e-pošta (obvezno)

  [wpgdprc "By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website."]