Ali veste, da imajo psi neverjetne sposobnosti zaznavanja različnih vonjev; zavohajo lahko padec glukoze v krvi, rakave celice še pred 1. stadijem, predepileptično stanje ... njihovi smrčki pa so, jasno, nepogrešljivi tudi v vojski in policiji. Kljub temu pa nas v vsakdanjem življenju blazno živcira to, da pes želi povohati vsak grmiček in travno bilko, ki štrli iz povprečja, saj pogosto pozabljamo, da pes vidi svet skozi vonj.

Vohanje, ovohavanje in raziskovanje okolja s smrčkom psa pomirja, hkrati pa krepi njegovo samozavest in koncentracijo. Prav zaradi tega ne potrebujete posebnih in dragih pripomočkov, če želite psa mentalno zaposliti in spodbuditi: najboljše orodje za reševanje miselnih izzivov ima pes namreč ves čas pri sebi – to je njegov nos. Nos pa ni pomemben samo za iskanje priboljškov, temveč tudi  za raziskovanje okolice, pri čemer lahko še boljše rezultate dosežete, če to okolje "obogatimo".

Kako lahko na PREPROST NAČIN PSU "OBOGATITE" OKOLJE in ZAKAJ bi to sploh počeli? Kako na psa vpliva FIZIČNA AKTIVNOST, kot je recimo lovljenje žogice in kako MISELNI IZZIVI? Kakšne so posledice, če pes NE SME raziskovati z nosom? Zakaj je delo z nosom čedalje bolj pogosto uporabljeno tudi kot začetna ali podporna »terapija« pri ODPRAVLJANJU RAZLIČNIH VEDENJSKIH TEŽAV?

Ob raziskovanju obogatenega okolja in delu z nosom se umirijo tudi najbolj energični psi, čeprav nekateri za to potrebujejo dlje časa kot drugi, saj tudi tovrstno raziskovanje terja določeno mero kondicije. Dejstvo pa je, da za delo z nosom ni nikoli prepozno in je popolnoma varno ter primerno praktično za vse pse:

 • mladički na ta način spoznavajo svet okoli sebe,
 • pri starejših psih se spodbuja radovednost in skrbimo za kognitivno kondicijo,
 • poškodovani psi oz. psi, ki so gibalno ovirani lahko na preprost in varen način "pokurijo" višek energije,
 • manj samozavestni psi oz. psi z različnimi vedenjskimi težavami krepijo samozavest
 • ... nenazadnje lahko psi raziskujejo vonjave in obogateno okolje preprosto samo zato, ker je to »fajn«. Ne pozabite, da tovrstno raziskovanje psa umirja.

Delavnica je razdeljena na teoretični in praktični del. V kratkem teoretičnem uvodu bomo z različnih vidikov spoznali, zakaj je delo z nosom in obogateno okolje pomembno za pse v vseh starostnih obdobjih, kaj mentalna stimulacija sploh je, saj pasji skrbniki pod mentalno stimulacijo še vedno uvrščamo učenje trikcev in metanje žogice. Od bližje pa bomo spoznali tudi pasja čutila.

V praktičnem delu bomo psom (posamično in pod nadzorom!) ponudili raziskovanje obogatenega okolja, izdelali pa bomo nekaj preprostih igrač za mentalno stimulacijo psa. Raziskovanje obogatenega okolja bomo tudi posneli, da bomo lahko kasneje analizirali in predebatirali različne odzive psov.

Če se vaš pes v družbi ne počuti preveč prijetno, se lahko delavnice udeležite tudi brez psa. 

Je pa delavnica definitivno zanimiva tudi za udeležbo brez psa, saj boste dobili ogromno informacij, kako zastaviti različne miselne izzive 🙂

Zakaj je delavnica zanimiva za udeležbo brez psa?

 • ker lahko opazujete vse pse pri raziskovanju obogatenega okolja in tako dejansko opazite razliko med posameznimi psi, stopnjo samozavesti, načini raziskovanja ...
 • ker je obogateno okolje nekaj, kar lahko z nekaj nasveti in usmeritvami postavite praktično kjerkoli
 • ker so različni miselni izzivi tudi odlična podporna terapija ob različnih čustvenih in vedenjskih težavah, zlasti če imate doma reaktivnega psa
 • nenazadnje pa tudi zato, ker se vaš pes v družbi drugih psov morda ne počuti najbolje, se bo pa zelo razveselil miselnih izzivov in igrač, ki mu jih boste prinesli domov 🙂

 

O Alji

Aljo Willenpart mnogi poznajo kot inštruktorico v pasji šoli ZA PSA, a je v resnici veliko več kot "samo" inštruktorica. Že od malih nog je ljubiteljica živali in velik del svojega časa namenja zapuščenim živalim in prav delo z zapuščenimi živali jo je spodbudilo, da je po programu za izobraževanje odraslih ob študiju zaključila še srednjo veterinarsko šolo in se nato vpisala na program IDTE (International Dog Trainer Education) v Angliji, kjer je oktobra 2017 zaključila izobraževanje pri svetovno priznani kinologinji Turid Rugaas.

Znanje s področja kinologije redno nadgrajuje na izobraževanjih doma in v tujini. Kot prostovoljka je aktivna v ljubljanskem zavetišču, Zavetišču Horjul ter seveda v Društvu za zaščito živali Ljubljana.

Od leta 2015 vodi Pasjo šolo ZA PSA, kjer je naravna vzgoja vodilna misel in ustroj njihovega delovanja.

ZHP predavanj in delavnic se je udeležilo že več kot 450 zadovoljnih pasjih skrbnikov. Boste med njimi tudi vi?

Delo z nosom, mentalna stimulacija in obogateno okolje

Kdaj:

 • Petek, 22. februar ob 18. uri

Kje: Kimaki, Ježa 90, Ljubljana (Črnuče)

Vstopnina:

 • 40 € za zgodnje prijave do 20. februarja in člane ZHP Kluba
 • Redna cena: 45 €
 • Udeležba brez psa: 35 €

Ker je število mest omejeno, je nujna prijava preko spletnega obrazca.

Za dodatne informacije pišite na [email protected] ali pokličite na 040 760 202, od PON do PET, med 10:00 in 18:00.

Prijava na delavnico

  Vaše ime (obvezno)

  Na delavnico pridem (obvezno)

  S psomBrez psa

  Vaša e-pošta (obvezno)

  Vaša telefonska številka (obvezno)

  [wpgdprc "By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website."]