Domov » Ostalo » Zakaj pes ne sme jesti čebule?

Zakaj pes ne sme jesti čebule?

Objavljeno v Ostalo

Ko je govora o tem, zakaj je čebula za pse strupena, se me najbolj fascinira to, da vsi po vrsti pišejo o tem, kako je čebula strupena, nihče pa ne pove zakaj. Trditev, da je čebula za psa strupena, vsi ponavljajo kot mantro, očitno tudi prepisujejo, nihče pa se še ni potrudil in poiskal pravih razlogov. Moram priznati, da sem tudi sama rabila nekaj časa, da sem s pravimi namigi prišla do pravih informacij.

Ali pes lahko je čebulo?

Morda je bolj na mestu vprašanje, zakaj bi psu sploh ponudili čebulo? Ljudje jo večino uporabljamo kot začimbo, na njej pražimo zelenjavo, mlado čebulo surovo mešamo v solate in uporabimo jo lahko pri pripravi številnih omak in namazov – ker smo gurmani, ker radi uživamo v dobrih okusih in ker so naše brbončice bistveno bolj razvite od pasjih. Pes je še vedno pes in se prehranjujejo pragmatično, zato zanj ni treba pripravljati zelenjave, pražene na čebuli.

Česa pes v resnici ne sme jesti? Seznam je v bistvu zelo kratek. Preveri tukaj >>>

Čebula spada v družino lukovk (Allium), njeni bližnji sorodniki so česen, por, drobnjak, čemaž, praktično vse, kar vas po vonju in okusu spominja na česen. Glavni “krivec” za zastrupitev psa s čebulo in sorodniki naj bi bile žveplove spojine oz. drugačna presnova teh pri psu in mački v primerjavi s človeško, ampak če je pes pojedel čebulo, še ni rečeno, da bo prišlo do zastrupitve. Pomemben je zlasti podatek, koliko čebule je pes pojedel: kritična meja je nekje od 15 do 30 g čebule na kilogram telesne teže naenkrat. Da bi prišlo do zastrupitve, bi moral 10 kg pes pojesti od 150 do 300 g čebule naenkrat, pri mačkah je količina bistveno nižja in sicer 5 g/kg (ampak lepo prosim, pokažite mi mačko, ki bi jedla čebulo!). Kuhanje žveplovih spojin ne uniči.

Zastrupitev psa s čebulo

Simptomi zastrupitve se lahko pojavijo z zakasnitvijo, tudi komaj nekaj dni po zaužitju čebule, zato veliko lastnikov nenadne driske ali bruhanja s čebulo izpred nekaj dni. Povišan srčni utrip, pospešeno dihanje in anemija sta tudi lahko indikatorja zastrupitve s čebulo. A kot rečeno, ključ se skriva v količini. Če je pes ob trenutku nepozornosti napadel vašo zelenjavo, praženo na čebuli (ali kaj podobnega), to še ni razlog za paniko.

Podobno velja za česen, škodi predvsem kvantiteta, sicer pa je lahko v obliki tablet ali olja odličen naravni repelent. Več o česnu si lahko preberete tukaj.

Vir
Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)