Domov » Surova hrana za pse » 30 razlogov za svežo pasjo hrano

30 razlogov za svežo pasjo hrano

Objavljeno v Surova hrana za pse

Prepričana sem, da je razlogov še najmanj 1-krat toliko!
#1 Nadzor nad sestavinami

Najboljši nadzor nad sestavinami v pasjem obroku si lahko zagotovite tako, da ga pripravite sami.

#2 Če bi bila procesirana hrana zdrava, bi jo uživali tudi ljudje

No, pa saj jo. Ampak saj veste, kaj pravijo taki in drugačni strokovnjaki za ljudi: uživajte čim manj industrijsko predelane hrane. Zakaj bi za pse veljajlo kakorkoli drugače, saj živa bitja – tako kot mi!

#3 Nadzor nad kakovostjo sestavin

Ne samo to, da vemo, kaj smo dali v pasjo skledo, ampak tudi točno vemo, kakšna je kakovost.

#4 Biološko primerna

Sveža hrana, bogata z beljakovinami živalskega izvora, je edina vrsti primerna prehrana.

#5 Zdravi zobje

Sveža prehrana, vključno z mesnatimi kostmi, v ustni votlini ustvarja pH, ki ni prijazen do slabih bakterij. Žvečenje krepi čeljusti in skrbi za splošno zdravje zob in dlesni.

#6 Briketi so nastali po naključju

James Spratt je v 2. polovici 19. stoletja po naključju opazil, da so v pristanišču nori na ti. mornarske piškotke. Dodal jim je rdečo peso in nekaj goveje krvi ter tako na trg lansiral koncept “hrane za pse”, ki so ga takratni aristokrati takoj kupili.

#7 Uravnotežena in raznolika doma pripravljena hrana je ravno tako “popolna”

Popolni obroki obstajajo samo v vrečkah, nikjer drugje v življenju in naravi ne more obstajati taka popolnost. Z raznolikostjo sestavin pa lahko dosežemo uravnoteženo prehranjevanje – enako kot pri ljudeh.

#8 Z briketi pes ne dobi samo tistega, kar potrebuje, ampak tudi tisto, česar ne potrebuje

Pomislite samo na različne aditive, kot so konzervansi, ki poskrbijo za dolg rok trajanja, barvila in ojačevalci okusov.

#9 Manj obremenjujoča za prebavo

Briketi s ekstrudirana hrana, v želodcu se napihnejo, posledično lahko povzročajo vetrove in druge prebavne težave.

#10 Sveži vitamini, minerali, encimi, antioksidanti … so zdravi tudi za pse

In tej se v svoji popolni in naravni obliki nahajajo v sveži hrani. Večini industrijsko predelane hrane so vitamini in minerali dodani naknadno (v sintetični obliki).

#11 Temelj za zdravo črevesje in imunski sistem

Si to kar ješ; sveža prehrana pomaga vzdrževati zdravo črevesno floro, v črevesju pa se skriva kar 70 %imunskega sistema

#12 Ni res, da pes ne prenaša ničesar drugega kot brikete

Če ste poskusili s svežo hrano in je pes dobil drisko – brez panike. To je popolnoma normalna reakcija, važno je, da prehod naredimo počasi.

#13 Sveže ne pomeni drago!

Cena sveže in doma pripravljene hrane za pse je enaka ceni “visokokvalitetnih” briketov.

#14 Priprava ni zamudna, ampak je stvar organizacije (in velikost skrinje)

Paketke pripravimo vnaprej, zvečer jih odtajamo in jih imamo pripravljene za naslednji dan. S takim pristopom nam priprava hrane za psa vzame natančno toliko časa, kot če v skledo nasujemo brikete.

#15 Z osnovno higieno smo varni pred “okužbami”

Ko si pripravljate piščančji file za kosilo, deske in noža verjetno ne obližete, ampak jih umijete, pult pa temeljito pobrišete. Enako naredimo tudi tisti, ki pse hranimo s surovo hrano. Poleg pulta, noža in deske pa po vsakem obroku temeljito očistimo tudi pasjo skledo.

#16 Z zamrzovanjem uničimo bakterije in parazite

Zamrzovanje za 3 tedne uniči patogene bakterije in parazite, ki bi lahko predstavljali potencialno nevarnost. Poleg tega pa je mati narava pse obdarila z močnejšo želodčno kislino in krajšim prebavnim traktom, ki je značilen za mesojede živali.

#17 Pes je pred briketi živel in preživel – in to na zelo raznoliki hrani

Pes je pred briketi jedel praktično vse: od ostankov človeške hranr do sladic in likerjev na dvorih aristokratov, kruh namočen v mleko pa še kakšna podobna cvetka bi se našla. Meso mrtvih konjev (mrhovina) je bil del vsakdana pasjih meščanov.

#18 Odlična rešitev za alergike

Sploh za tiste, ki so alergični na hrano. Pozabite na hipoalergene brikete; sveža in doma pripravljena hrana je brez nepotrebnih aditivov, poleg tega pa imate popoln nadzor nad sestavinami.

#19 V resnici je zelo malo nevarne hrane za pse; nevarne so izbire skrbnikov

Večina hrane, ki jo uživamo ljudje, je varna tudi za pse. A bolj kot poznavanje ne-varne hrane niti ni tako pomembno, kot je pomembno to, da znamo prilagoditi razmerja med posameznimi sestavinami ter se zavemo, da pes ni človek.

#20 Priprava je enostavna

Pes de facto ne potrebuje kuhanja vsak dan, praženja zelenjave, različnega kosila, večerje – ni človek, je pragmatični jedec, ki lako več dni zapored uživa popolnoma enako hrano.

#21 Grizenje in žvečenje poskrbi za ciste zobe in endorfine

Žvečenje je popolnoma naravna potreba psa. Mesnate kosti so naravna zobna ščetka, žvečenje je odlična mentalna zaposlitev, ob kateri se sproščajo hormoni sreče – seveda če vemo, katere kosti izbrati za psa, vse namreč niso primerne.

#22 Veliko priboljskov – dodatkov najdemo v nasem hladilniku

Kozji jogurt, skuta, surova jajca, korenček, kokosovo olje … vse to je lahko odličen in zdrav pasji priboljšek – dodatek k sveži pasji hrani.

#23 Briketi so mrtva hrana

Briketi so obdelani na izjemno visokih temperaturah, zaradi česar izgubijo večino hranilnih snovi, ki jih morajo potem naknadno dodati.

#24 Marketing

Briketi so vsepovsod, zato se (bodoči) pasji skrbnik pogosto niti ne vpraša, če obstaja še kakšna druga možnost. Predstavljajte si, da bi bila situacija obratna; če bi vas na vsakem mestu posiljevali s svežo prehrano, bi se vedno mislili, da so briketi ok?

#25 … in marketing.

Briketi so več milijard vredna industrija. Kaj imajo oni od sveže hrane? Izgubo v prodaji.

 

#26 Sveže je lahko kuhano ali surovo

Če pes ne mara surove hrane, mu ponudite kuhano. Zakaj bi komplicirali tam, kjer ni potrebe? Življenje ni idealno.

#27 Obdelava na visokih temperaturah

Briketi so obdelani na visokih temperaturah, zaradi česar pride do izgube in spremembe (denaturizacije beljakovin) hranilnih snovi.

#28 Že samo nekaj svežih obrokov na teden je bolje kot nič

Menite, da vam časovno in finančno ne bi uspelo? Če se ne pustite prepričati, pa psu svežo hrano ponudite vsaj občasno, recimo 1 do 2-krat tedensko.

 

#29 Izbirčnost nima veze s svežo hrano

Pes ne bo na sveži hrani nič kaj bolj ali manj izbirčen kot na briketih. Prav tako ne bo zaradi tega bolj prosjačil pri vašem kosilu. To je stvar karakterja, pasme in vzgoje. Res pa je, da nekateri bolj izbirčni psi raje jejo svežo hrano. Jim lahko zamerite?

#30 Vsak obrok ne more biti popoln 

Bolj kot popoln obrok na vsakodnevni bazi je pomembno uravnoteženo prehranjevanje. Tudi naši obroki niso vsak dan popolni, mar ne?

Bi še kaj dodali?

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.