Domov » Ostalo » 5 vprašanj, ko kupujete meso za psa »brez računa«

5 vprašanj, ko kupujete meso za psa »brez računa«

Objavljeno v Ostalo

Zdi se mi super, da ponudba surovega mesa za pse skokovito narašča, saj to pomeni, da smo končno na pravi in bolj zdravi poti prehranjevanja naših pasjih in mačjih prijateljev. A ni vse zlato, kar se sveti in če je nekaj »surovo« ni takoj tudi dobro in zdravo, samo zato, ker je surovo in sveže.

Zato ko in če kupujete meso »brez računa«, se vedno med drugim pozanimajte, ali je meso ustrezno pregledano, ali je bilo predhodno zamrznjeno ter predvsem ali je oglaševan beljakovinski vir tudi dejansko v paketu presenečanja. Pravilni odgovori so samo tisti, ki so povedani jasno in glasno, brez zatikanj in ovinkarjenj, predvsem pa se zanašajte na svoj občutek. Če je nekaj predobro, da bi bilo resnično, potem običajno tako tudi je 🙂

1. Ali je meso ustrezno pregledano?

Za meso, ki ga kupimo v mesnici, smo lahko prepričani, da je ustrezno veterinarsko pregledano in s tega stališča neporočeno. Meso v mesnici je sicer namenjeno uporabi v naši kuhinji, zato se tudi predvideva, da bo termično obdelano (in se s tem še dodatno zmanjšajo potencialni zapleti).

Enako velja za že pripravljene obroke surove hrane za pse, ki jih kupimo v trgovinah za male živali; ti so vedno ustrezno preverjeni in zato neoporečni s stališča patogenih bakterij in parazitov, ki bi lahko psom sicer povzročili težave. Poleg tega je meso s pomočjo profesionalne opreme globoko zamrznjeno, kar je pri skrinjah za domačo uporabo praktično neizvedljivo.

Če psa hranimo s surovim mesom, ki ga kupimo v mesnici, predhodno zamrzovanje nikoli ne škodi.

2. Od kod izvira meso, ali lahko dokažejo sledljivost?

Vemo, da je sledljivost mesa in poreklo sestavin včasih postavljena pod vprašaj že pri prehrani, namenjeni ljudem, zato previdnost pri nakupu mesa za psa »brez računa« nikakor ne sme biti odveč. So obrezki mesa, ki ga prodajajo, ostanki mesa za človeško uporabo ali je bila namembnost ubite živali nekaj povsem tretjega?

3. Je genetika mesa neoporečna?

Če kupite goveje meso za psa, potem jasno pričakujete, da je meso, ki ste ga kupili, čista govedina. Pa vendar – je to meso, ki ste ga kupili, opremljeno z ustrezno deklaracijo ali je samo na videz podobno govejemu mesu? Nad deklaracijami v trgovinah bdijo inšpektorati in ste lahko prepričani, da ne more vsak, ki nekaj prodaja, nanjo napisati nekaj po trenutnem navdihu. Kaj se pa dogaja pri domačem pakiranju v bistvu ne morete vedeti …

4. Je bilo meso predhodno zamrznjeno?

Že odmrznjenega mesa ni pametno ponovno zamrzovati, to menda že čivkajo že ptički na veji. Če kupujete velike količine svežega mesa po nadpovprečno ugodni ceni, prodajalca vprašajte, ali je meso bilo predhodno zamrznjeno z dodatnim podvprašanjem, kje dobi tako veliko količino svežega surovega mesa, zlasti če ga ima vedno v ponudbi. Svežina mesa igra veliko vlogo pri njegovi kakovosti, to je menda jasno.

5. Je njihovo poslovanje transparentno?

Ali za prodajalcem mesa stoji podjetje? Ima na spletni strani navedene kontaktne podatke, naslov in sedež podjetja? Na koga se lahko obrnete v primeru, če gre kaj narobe? Kdo je odgovorna oseba?

Da ne bo pomote: nikogar ne želim odvrniti od poceni in ugodnih nakupov, saj tudi sama nakupujem tako, da pridem čim bolj ugodno skozi mesec. Želim samo pozvati k uporabi zdrave pameti; zdi se mi fascinantno samo to, da se nekateri pasji skrbniki blazno sekirajo okoli tega, ali bodo psu znali pripraviti »popoln« obrok, po drugi strani pa bi kupili praktično karkoli, samo zato, ker je poceni. Sama v pasji skledi raje vidim manj popoln obrok, a s sestavinami, ki jim lahko zaupam, ki jih kupim od ljudi, ki jim zaupam.

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

2 Responses

  1. Jaka Vidmar
    | Odgovori

    Zanimivo bi bilo vedeti, kje se prodajajo te velike količine svežega mesa “brez računa”. Divji zakol? Goljufanje pri davkih? Celo kaj hujšega?

  2. Jaka Vidmar
    | Odgovori

    Res mi ni jasno, komu je lahko preveč 4 ali 5 evrov za kg nižjerazrednega mesa in še manj za kosti, pa komu in kakšne odpadke se splača prodajati še ceneje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.