Domov » Surova hrana za pse » 8 najpogostejših razlogov, zakaj še vedno vztrajate na briketih

8 najpogostejših razlogov, zakaj še vedno vztrajate na briketih

Objavljeno v Surova hrana za pse

Na kup sem zbrala nekaj najpogostejših razlogov, ki mi jih običajno naštejejo drugi pasji skrbniki, potem ko jih vprašam, zakaj ne bi poskusili s svežo hrano. Bi mogoče katerega še dodali?

8 razlogov, zaradi katerih boste težko opustili brikete

Ali pa ne. Na koncu je vedno stvar odločitve in volje 🙂

#1 Ne znate narediti popolnega obroka

Pa kaj. Jaz niti 🙂 So pa zato trgovine za živali bolj kot kadarkoli do zdaj založene z že pripravljeno surovo hrano za pse, ki glede na sestavine ter razmerja med hranilnimi snovmi spada med »popolno hrano«. Vse, kar morate narediti je, da jo pravočasno odtajate.

#2 Nočete »packati« s surovim mesom

Vam ni všeč ideja, da bi v velikem škafu na kuhinjskem pultu mešali meso, ploščice in vse naokoli pa bi vmes umazali s krvjo (OK, malo pretiravam)? Meni niti! Zato pa sem toliko bolj vesela, da v trgovinah za živali lahko končno dobim tudi različne vrste sestavin (mišično meso, mesnate kosti, organe, mlete kosti …), ki jih tik pred zdajci zmešam v popoln obrok in odtajam. Brez packanja.

#3 Vaš pes dobi drisko po vsem, kar niso briketi

Verjemite, da ni edini. Velika večina psov ima namreč prebavne težave, potem ko jim skrbniki brikete menjajo za svež hrano. To je popolnoma normalna reakcija organizma, zato morate prehod izvesti počasi in postopoma.

#4 Vaša skrinja je majhna

Ha! Moja tudi – po novem. Pravzaprav sploh nimam skrinje, ampak zgolj in samo 1 (z besedo: en!) zamrzovalni predal hladilniku. In v ta zamrzovalni predal spravim cca. 10-dnevno zalogo surovega mesa za 30-kg psa, joto zame in kruh. Kjer je volja, tam je pot!

#5 Skrbi vas, kaj bo na dopustu     

Človek bi pomislil, da večina skrbnikov psov v Sloveniji dopustuje najmanj 2-krat po 6 mesecev na leto – tako zelo namreč nekateri skrbijo, kaj bo s prehrano psa na dopustu. Rešitev je seveda zelo preprosta: 100 % mesne pločevinke oz. kakovostne »popolne obroke« v pločevinki. V praksi to pomeni, da so sestavine obdelane na nizkih temperaturah, so brez konzervansov, ojačevalcev okusa, barvil itd. Kakorkoli obrnete, kakovostna mokra hrana je neprimerno boljša izbira kot briketi.

#6 Veterinar je rekel …

Ne vem, kam hodite k veterinarju in koliko je veterinarskih klinik je v Sloveniji. Vem pa, da na več kot 30-ih prodajajo surovo meso. Ne pravim, da menjajte veterinarja, pravim pa, da vklopite razum. Zakaj vam zdravnik ne svetuje, da je »pojej in pogrej« jota bistveno bolj zdrava od tiste, ki jo pripravite sami? Mislim … bi mu verjeli?

#7 Zjutraj nimate čase

Verjamem. Meni ga včasih zmanjka še zvečer. Ampak če večer poprej odmrznete že pripravljeno hrano in jo zjutraj samo postrežete v pasjo skledo – kako zelo se to razlikuje od tega, da v skledo nasujete brikete? V bistvu se ne, a ne?

#8 Surovo meso je v primerjavi z briketi dražje

Verjetno res, odvisno od tega, s kakšnimi briketi hranite psa in seveda tudi od tega, koliko je velik vaš pes (in koliko poje). Na prvi pogled boste na mesec morda res odšteli nekaj 10 € več, a če boste zaradi tega na dolgi rok privarčevali pri čiščenju zobnega kamna ali pa si zmanjšali redne obiske zaradi čiščenja analnih žlez, so to že #malezmage. Seveda surova hrana ni zagotovilo, da pes ne bo zbolel, tako kot ni zagotovilo, da vi ne boste zboleli, kljub temu da jeste zelo zdravo. Saj veste, kako to gre: genetika, okolje in … zdrav duh v zdravem telesu. Sveža hrana je samo začetek.

Razlogi ali izgovori?

Če torej dobro pomislite, to v resnici niti niso razlogi, ampak bolj izgovori? Sama sem namreč trdno prepričana, da če se za nekaj odločimo, lahko to izpeljemo. Ja, na začetku se malo lovimo, primorani smo narediti kakšen kompromis ali dva, ugotovimo, da ne gre vedno vse gladko … ampak ko osvojimo nov način življenja (v tem primeru hranjenja) ne bi šli več nazaj za nič na svetu. Ne verjamete? Kar vprašajte koga, ki pse hrani s svežo hrano!

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

 1. Lena Marković
  | Odgovori

  Pozdravljena Lena in ostali bralci ZHP, zopet se malo oglašam, tvoja soimenjakinja Lena!
  Tudi sama se borim proti briketom kot edini hrani za pse, če me le kdo hoče poslušat:-). Sem lastnica treh psov ,pred njimi pa sem imela še vsaj 7 psov in nikoli nisem kupovala briketov kot glavne hrane. Meni že zdrava kmečka pamet pove -čeprav sem mestno dekle:-) da je pes potomec volka, tudi danes po genskem zapisu je temu tako. Volk v naravi ne pozna briketov, celo hrani se le 2 do 3x na teden. tako da neke procesirane kroglice ne morejo biti formula uspeha za zdravje naših psov. In iz srca vas prosim vse zagovornike briketov, da jih tudi sami poizkusite. Pojejte jih kakšno pest in povejte kako se počutite. Zagotovo ne boste želeli repete. Da o sestavi sploh ne govorimo.
  Menim, da gre predvsem za lenobo pasjih lastnikov, čeprav ljudje vedo, da briketi niso zdrava hrana so enostavno preleni, da bi za svojega pasjega prijatelji naredili kaj več kot to, da kupijo in odprejo vrečko. Druga vrsta pasjih lastnikov pa slepo verjame svojim veterinarjem da so briketi tudi edina primerna hrana, in jim jo ob enem tudi drago prodajajo. Ko pa pes zboli mu ta isti veterinar pove, da je potrebno jesti kuhanega piščančka in rižek dokler si kužek ne opomore. Moje mnenje je , da se vse alergije na hrano, travo, neskončno rakastih obolenj povečuje tudi zaradi briketov, Pred nekaj tedni mi je prijateljica sporočila, da ima njena labradorka, ki je že vse življenje zaradi množice alergij samo na briketih, raka na materničnem vratu. Odločila se je za paliativno oskrbo z opombo veterinarke, naj jo začne hraniti z naravno hrano, da bo psička lažje kos bolezni…..???? Ker se ji bo ob briketih stanje rapidno slabšalo. Ko sem ji to rekla jaz ni imelo pomena, ko ji to pove veterinarka, ki ji je pred tem 13 let prodajala brikete pa je zaleglo.
  Ko gledam cene briketov niti ne morem verjet, da so ljudje zares tako hudo zavedeni in da zares verjamejo, da je to najcenejša opcija.
  Jaz v veliki večini za svoje pse kuham, 1 x tedensko pa dobijo surovo mleto meso. Sicer pa naredim pasjo obaro. Včasih piščančjo, govejo, svinjsko, lovim kupončke, kupim tudi teletino, obožujejo goveja jetrca, piščančje vratove, želodčke, če je le mogoče pa kupujem tudi domače meso. V obaro dam jušno zelenjavo, luštrek, lovorjev list, peteršilj, drobnjak, polnozrnat rižek, kus kus, črne makarončke, naredim posebej polento in potem to zdrži v hladilniku nekaj dni. Ker imam 3 pse to pomeni 3 različne okuse, ker en ne je preveč rad zelenjave pogoljufam tako, da toplo zelenjavo pretlačim in dodam kanček masla ali olivnega olja, včasih kupim tudi lososovo olje namenjeno psom. Psi obožujejo toplo hrano, tudi to jim je ostalo od volka, ki plen ulovil in potem trga še tople organe ulovljenega plena. Torej pasja obara je po navadi jutranji glavni obrok, dokler se urejam za službo se obara greje, hladi in s slastjo poje. Potem popoldan imamo še en obrok, ki pa je sestavljen iz skute, kakšnega trdo kuhanega jajčka, sira, sadja, sveže rdeče paprike, korenčka, kuhane pese, bučke, kar je pač doma in je zdravo za pse. Tu in tam seveda kupim kakšno kvalitetno konzervo in poznajo tudi brikete seveda jih, vendar jim gredo v slast samo ob hudi lakoti. Pred nekaj tedni smo odšli peš na Malo planino in je bilo jasno najlažje nesti s seboj brikete. Vendar je to res bolj izjema kot pravilo. Naj povem, da poleg kupončkov 25% popusta na en izdelek, ki jih porabim pri mesarju za pse, pakirano meso sploh vse dele piščanca in cele piščance kupujem v Eurospinu (piščančje kosti psom ne dajem). Vse meso je vzrejeno, zaklano in pakirano v Sloveniji in je definitivno daleč najcenejše. Priporočam pa tudi vsak teden dan posta, da se tudi pasji organi malo spočijejo.
  Priporočam, da probate s pasjo obaro, če je pes na briketih počnite to postopoma, saj je znano, da imajo briketaši na začetku drisko od zdrave sveže hrane. Moji psi imajo lepo redno prebavo, Skupna kilaža mojih treh psov je trenutno 30 kg vendar, ker je zadnja psička še mladič čakamo še dodatnih 10 do 12 kg.
  Upam, da sem koga navdušila, da kaj skuha za svojega kosmatega prijatelja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.