Domov » Ostalo » V naslednjih dneh poskrbite tudi za svoje pse!

V naslednjih dneh poskrbite tudi za svoje pse!

Objavljeno v Ostalo

Za naslednje dni so napovedane zelo nizke temperature. Prav je, da v teh dneh ustrezno poskrbimo tudi za živali ter jih zaščitimo pred mrazom, ker – da, tudi živali zebe. Če se le da, ponudite toplo zavetje tistim živalim, ki sicer živijo zunaj, poskrbite, da bodo imele na voljo svežo tekočo vodo, “blokovske” pse pa ustrezno pripravite na sprehode.

Ali psa pozimi zebe?

Odgovor na to vprašanje bi moral biti zelo samoumeven: seveda, tudi psa pozimi lahko zebe, pa ne samo psa, temveč tudi mačke in druge (domače) živali. Toleranca mraza je gotovo pogojena s pasemskimi/genetskimi značilnostmi: polarne pasme nedvomno boljše prenašajo mraz kot recimo bokserji ali podobni psi s kratko dlako. In ko zapade sneg, se bodo manjši psi gotovo prej premrazili kot tisti, ki jim 10 cm snega ne pride niti do kolen. Psom in mačkam moramo pozimi, sploh v zelo mrzlih dneh, ponuditi možnost bivanja v notranjem prostoru, ker včasih se temperature spustijo tako nizko, da niti “kožuh” ne nudi optimalne zaščite pred mrazom.

Voda in hrana bosta zunaj zmrznili

Če vaš pes živi v pesjaku ali nekje na njivi (močno upam, da ne, a vseeno …) imejte v mislih, da voda in hrana običajno zmrzneta, če so temperature pod lediščem in glede na to, da bodo v naslednjih dneh pod 0° C vztrajale tudi čez dan, psu redno menjujte zamrznjeno vodo s tekočo. Da bi se v prihodnje izognili tej težavi, lahko v tujih spletnih trgovinah naročite ogrevane posode za vodo in hrano, če pa se v vas skriva vsaj malo McGyverja, lahko tako posodo naredite tudi sami. Še najboljše bi seveda bilo, če bi psu uredili bivalni prostor v hiši. Sicer pa psom, ki bivajo zunaj, ponudite dodatno odejo oz. ustvarite optimalno zavetje pred mrazom. Seveda pa ne bo čisto nič narobe, če vsaj v teh pasje mrzlih dneh psu omogočite bivanje v notranjih prostorih, vsaj v kurilnici, drvarnici ali kateri drugi rumpelkamri, ki jo imate na voljo. Zaradi tega se vaš svet ne bo podrl, pes pa bo imel možnost se umakniti na toplo.

Bodite pozorni na živali nevestnih skrbnikov in ob tem primerno ukrepajte (opozorite skrbnika, se obrnite na bližnje društvo za pomoč živalim …), da ne bomo naslednji teden brali o tem, kako je tam in tam zaradi mraza poginila žival.

Priprava psa na sprehod

Kurjava v hiši ali stanovanju bo zdaj delala na polno, temperature zunaj pa bodo krepko pod ničlo, kar pomeni ogromno temperaturno razliko (tudi do 20°C!). V najbolj idealnih pogojih bi bilo pametno, če bi psa pred sprehodom ohladili na hodniku, v kleti ali katerem drugem prostoru, ki ni tako ogrevan, saj bo prehod v zunanji svet za psa potem bistveno manjši temperaturni šok. Če živite v bloku in te možnosti nimate (pri nas praktično povsod kurijo kot pri norcih), potem vsaj poskrbita za to, da pes nima ležišča neposredno ob radiatorju in da sprehod začnete z ogrevanjem, preden psa spustite v igro.

Z oblačenjem psa ni čisto nič narobe

Nekatere pse zebe, sploh tiste s kratko dlako, ki so po trebuhu skoraj goli ali take, ki življenja na zimskih temperaturah nimajo ravno zapisanega v genih. In ja, taki psi se lahko zaradi nizkih temperatur prehladijo podobno kot ljudje, vnetje mehurja je recimo zelo pogosta posledica. Zakaj ne bi psa potemtakem raje zaščitili? Pa naj si sosedje mislijo kar si hočejo, z morebitnimi zdravstveni posledicami se boste itak ukvarjali vi in ne oni! Plašči za pse so na voljo v različnih materialih in oblikah: taki, ki so kot kombinezoni in taki, ki so podloženi z mehkim in toplim flisem, softshellom, pa še mnogo variant bi se našlo.

Podobno velja za pasje čevlje, ki psom zaščitijo blazinice pred posoljenimi pločniki; če ima vaš pes prizadete blazinice zaradi drugih težav (alergije, glivice …), jih lahko sol samo še dodatno razdraži. Zakaj jih ne bi zaščitili, če imate to možnost?

Sprehodi s psom pozimi

Obožujem sprehode pozimi, zlasti po snegu. Mraz me ne gane, pravzaprav mi je sibirski mraz veliko ljubši ob pomladanskega ali jesenskega sonca 🙂 Menim pa, da je treba dolžino sprehoda vedno prilagoditi psu – nekateri psi nad mrazom pač niso navdušeni in vsak vesten pasji skrbnik bo to upošteval. Najini zimski sprehodi običajno zaradi mraza niso pretirano rajši, so pa bolj aktivni in vedno jih začneva z ogrevanjem (hitro hojo), 10 – 15 min, da se izogneva morebitnim poškodbam, komaj potem pa greva v ta pravo akcijo. No, letos bo po sili razmer vseeno bolj na easy 🙂 Pri odmerjanju dolžine in aktivnosti sprehoda morate seveda upoštevati tudi starost psa in njegovo splošno zdravstveno stanje. Če navkljub vašemu entuziazmu pes želi domov, na toplo, se brez dvoma obrnite in jo mahnite domov. Doma lahko polno pasjo rit energije zaposlite na drugačen način.

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

2 Responses

 1. zlata kumrič
  | Odgovori

  Imamo terierja ,25 kg,ima dolgo skodrano dlako ,pripeljan iz Reke-zavetišča.
  Prosto se giblje po dvorišču in dnevno se sprehodiva 3-4lm.
  Je zelo prijazen in hvaležen pes.
  Kosaro -obloženo ima zunaj v zaveterju ob hiši.
  V NG je klima zelo ugodna zato mislim ,da lahko spi zunaj tudi.ko je zima.
  Će je neevihta pa je lahko v hiši,kjer ga tolažim,ker ga je strah.
  Sin me obtožuje,da sem mučiteljica,ker ga ne pustim spati v hiši.
  Hvala za nasvet

  • Lena Gregorčič
   Lena Gregorčič
   | Odgovori

   Žal sem mnenja, da so psi člani družine in moramo za njih poskrbeti enako kot za nas (seveda z zavedanjem, da gre za psa). Nisem pristašica puščanja psov zunaj, sploh pozimi. Žal. LP

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.