Domov » Surova hrana za pse » Avokado za pse: še vedno verjamete, da je strupen?

Avokado za pse: še vedno verjamete, da je strupen?

Objavljeno v Surova hrana za pse

Resnično me žalosti, ko vedno znova in znova preberem, da je avokado za pse strupen. V praksi to ne pomeni nič drugega, kot da tako imenovani portali zgolj prepisujejo drug od drugega in le redko kdo se zares poglobi v relevantnost informacij, ki jih podaja. Če bi bil avokado za pse zares strupen, ali mislite, da bi obstajala hrana za pse z avokadom?

Nekaj v tej enačbi torej ne štima. Kot vedno, lahko uganko rešimo s preprosto kmečjo logiko, ki pravi, da naj bi bil avokado za pse toksičen zaradi persina. Največ persina vsebuje koščica, steblo, listi … kar so natanko tisti deli sadeža, ki jih tudi ljudje ne uživamo.

Kako je nastal mit o tem, da je avokado za pse strupen?

Zaradi napačne interpretacije ali prehitrega in preveč splošnega zaključka neke raziskave, ki naj bi nakazala na to, da sta dva psa umrla zaradi uživanja avokada: Putative avocado toxicity in two dogs, 1994 pri čemer putative pomeni »domnenvo«. Kot dalje razloži dr. Becker, omenjena psa sta bila podhranjena in sta pojedla praktično vse, kar je bilo na voljo od avokada (olupek, stebla, liste …). Umrla sta zaradi odpovedi srca in akutne odpovedi organov. Avtorji omenjene raziskave pa so se sklicevali na neko drugo raziskavo, kjer je zaradi podobnih simptomov umrlo 15 koz, ki naj bi se prav tako zastrupile z listi avokadov – skratka z deli rastline, ki jih tudi ljudje ne uživamo!

Še dobro, da imamo dr. Karen Becker in Rodneya Habiba, ki sta (upam da za vselej) jasno in glasno razbila mit o tem, da je avokado za pse strupen. Svoja »odkritja« sta podkrepila z ustreznimi viri in referencami, ki jih lahko največji skeptiki tudi preverite na lastne oči.

Kot sta poudarila, je avokado za pse v resnici odličen vir kalija, celo boljši kot banana, odličen vir nekaterih vitaminov in seveda vlaknin in ker je bogat z maščobami, pomaga pri absorpciji vitaminov, ki so topni v maščobi. Več v spodnjem videu:

Mimogrede – si predstavljate poletno solato brez paradižnika? Ta je namreč kar nekaj časa veljaj za strupeno rastlino in to samo zaradi tega, ker so strupeni njegovi listi in ne plodovi.

Skratka, pri vseh stvareh je treba uporabiti zdravo kmečko pamet, predvsem pa ne prepisovat drug od drugega 🙂 Preverite še, česa pes ne sme jesti. Kao 🙂

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.