Domov » Priporočam » “BARF to go” ali kako hraniti surovo na dopustu?

“BARF to go” ali kako hraniti surovo na dopustu?

Objavljeno v Priporočam

Tudi največji zagovorniki surove pasje hrane so se v nekem določenem trenutku vprašali: čakaj malo, kako bomo pa to izpeljali med dopustom? Nekateri gredo celo tako daleč, da psa celo leto po malem hranijo še z briketirano hrano, da se je pes ne bi popolnoma odvadil in ne bi postal »izbirčen«, ker kaj bi potem naredili med dopustom? Res je, če smo sredi neobljudenega otoka in imamo s seboj samo vrečo briket, ki jih pes noče jesti … potem smo »pečeni«. To definitivno ni recept za uspešen in miren dopust, a vendar 2 ali 3 tedni letnega dopusta ne smejo ostati potuha za brikete!

Če se že vidite, kako jo mahate v najbližjo trgovino po prenosno skrinjo in si delate zaloge suhega ledu – ustavite konje. Danes za BARF-erje obstaja že veliko rešitev, ki so bistveno bolj praktične, še vedno pa popolnoma naravne.

Liofilizirana hrana kot rešitev za »surove« dopuste

Ste že slišali za liofilizacijo ali sušenje z zamrzovanjem? To se je sprva uporabljalo samo za najbolj dragocene snovi, zlasti v medicini in farmaciji. Sčasoma pa se je liofilizacija precej razširila ter skomercializirala in danes je na tak način obdelane veliko hrane, ki se znajde tudi na naših krožnikih (določeno meso, sadje in zelenjava, nekatera dietna otroška prehrana …). In, kot lahko zdaj že sklepate, na veselje mnogih pasjih skrbnikov, je liofilizirana hrana svojo pot našla tudi v pasje sklede.

Ampak – kako je lahko obdelana obdelana hrana sploh lahko primerljiva s surovo hrano, če je še vedno »obdelana«?

Vprašanje je na mestu, a trik se skriva ravno v načinu obdelave!

Liofilizacija je sicer precej kompleksen postopek, zato ga bom poskusila pojasniti na čim bolj enostaven način. Pri omenjenem postopku sušenja z zamrzovanjem, se iz živil najprej odstrani voda tako, da jo zamrznejo, potem pa živila izpostavijo tlaku do te mere, da voda izpuhti. Sestavine med postopkom tako zamrznejo in izgubijo tekočino, ohranijo pa se vse primarne in sekundarne hranilne snovi.

Pri toplotni obdelavi hrane je pogosto problematizirana sprememba strukture beljakovin – pri liofilizirani hrani je ta skrb popolnoma odveč, saj beljakovine ostanejo popolnoma nespremenjene. Prav zaradi tega lahko liofilizirano hrano brez težav označimo za sobni BARF in jo brez slabe vesti spakiramo v pasjo potovalko.

Pazite le, da vas angleško poimenovanje ne zavede (freeze dried): liofilizirane hrane ni potrebno odtajati, prav tako končni rezultat ni enak recimo klasični dehidrirani hrani, ki jo morate pred postrežbo rehidrirati z mlačno vodo. Tovrstna hrana je v vsej svoji popolnosti hranilnih snovi takoj pripravljena na postrežbo, primerno količino samo nasujete v skledo in to je vsa umetnost.

Na dopust s psom vzemite hrustljavčke

Seveda pa nam ni treba hrane liofilizirati v domači kuhinji, tik pred odhodom na dopust. To so v imenu ozaveščenih pasjih skrbnikov naredili že drugi 🙂 Natures menu poleg bogate ponudbe surove hrane za pse na srečo ponuja tudi rešitve za pasje dopustnike – »zelo mesne hrustljavčke« (Seriously meaty ), ki so narejeni prav z omenjenim postopkom sušenja z zamrzovanjem! Mesni hrustljavčki so torej v osnovi čisto podobni njihovim zamrznjenim »nuggetom«, če jih poznate, le da so liofilizirani in zato na dopustu veliko bolj praktični za postrežbo. Mesne kocke so obogatene s slastno zelenjavo in sadjem, surov obrok na poti pa dopolnjujejo dobrimi viri ogljikovih hidratov (oves). Nikar pa jih ne zamešajte z Mighty Mixerji, hrustljavčki, ki so namenjeni dopolnitvi doma pripravljene hrane.

Psu jih lahko ponudite take, kot so, ali pa jih za 10 min namočite v mlačno vodo (to je še posebej priporočljivo za pasje seniorje) in okusen obrok je pripravljen, kjerkoli pač ste – v hotelu, kampu, na počivališču ali pa kar na plaži!

Mesni hrustljavčki so na voljo v treh okusih: divjačina, kunec, raca, v 700 g pakiranju. Koliko pakiranj boste potrebovali, je predvsem odvisno od dolžine dopusta ter velikosti vašega psa, a za približno orientacijo – srednje veliki psi (od 5 do 10 kg) naj bi dnevno pojedli od 100 do 180 g mesnih hrustljavčkov. Ker so sestavine liofilizirane, je dnevna doza za približno tretjino manjša od povprečne suhe hrane, vendar je to zgolj splošna ocena, saj je količina odvisna od tega, s katero suho hrano hranite ali pa ste hranili psa. Če se vam računica pri večji psih ne izide, lahko mesne hrustljavčke preprosto kombinirate z mesnimi konzervami (izmenično ali v istem obroku), ki vam jih prav tako ponuja Natures Menu.

Tako mesni hrustljavčki kot pločevinke so brez žit in ojačevalcev okusa, vse sestavine pa so lokalnega porekla in primerne za prehrano ljudi. A kar je najbolj pomembno – vsebujejo visok delež pravega mesa!

Hrustljavčke kombinirajte z mesnimi pločevinkami!

Natures Menu mesne pločevinke so še ena izmed elegantnih rešitev za “surove dopuste”, če jih iz kateregakoli razloga ne želimo kombinirati z mesnimi hrustljavčki, jih lahko seveda uporabimo popolnoma samostojno. Čeprav so sestavine toplotno obdelane, saj pri konzerviranju drugače ne gre, so zgolj kuhane nad paro in zato najboljši približek surovi prehrani, bodisi na zasluženem oddihu ali po sili razmer zaradi težav z alergijami. Nabor okusov je zares bogat in med njimi boste našli kar nekaj takih, ki vsebujejo zgolj eno vrsto beljakovin (so monoproteinske) in so zato več kot primerne za vse tiste kužke, ki so na izločevalnih dietah.

Sama menim, da je slastne mesne konzerve vedno fino imeti nekje v omari, saj pridejo prav tudi ko ugotovimo, da je surova zaloga v domači skrinj pošla ali pa ko psa damo v varstvo. Varuško je veliko lažje založiti s konzervami kot ji razlagati v detajle, kaj naj da našemu psu za jesti in v kakšnih razmerjih. Konzervice so tudi odličen način, kako psa od časa do časa prinesti okoli: ker se moj pes zadnje čase zmrduje nad svežimi ribami, mu jih taktično postrežem v konzervi (skuša s piščancem in zelenjavo mmmm njam njam) – in takrat skledo poliže do čistega!

Naj bo letošnji dopust brez kompromisov na račun naravne in zdrave hrane

Hranjenje psa z naravno prehrano, pa naj bo ta surova ali kuhana, je lahko najboljša odločitev, ki jo pasji skrbnik sprejme v imenu svojega pasjega prijatelja. Nobenega razloga ni, da bi to prekinili za čas dopusta, saj se različni proizvajalci, ki jim ni vseeno za naše kosmate prijatelje, nenehno trudijo, da bi nam olajšali življenje.

Na sprejemanje “briketnih kompromisov” v času dopusta lahko letos dokončno pozabimo in psu tudi na najbolj norem dopustu ponudimo popolnoma naravno in vrsti primerno prehrano, prilagojeno le do te mere, da je praktična tudi na najbolj neobljudenem in divjem otoku brez elektrike. Ne glede na to, kaj bomo izbrali – mesne hrustljavčke ali slastne pločevinke, ne moremo zgrešiti in se novim dogodivščinam nasproti podamo popolnoma brez slabe vesti 🙂

Natures Menu izdelkov žal ni več na voljo v Sloveniji, lahko pa alternativo zanje še vedno najdeš tukaj.

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.
Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :) Podpri ZHP: obišči trgovino ali preveri, kako lahko drugače pomagaš tudi ti.
Lena Gregorčič
Latest posts from

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.