Domov » V živo » Bolečina je krik telesa, ne utišajmo je!

Bolečina je krik telesa, ne utišajmo je!

Objavljeno v V živo

Sobotni popoldan je minil v iskanju drugačnih rešitev za reševanje težav s sklepi in hrbtenico, ki iz različnih vzrokov prizadenejo naše pse. Predavanje je vodila Špela Suhač, veterinarka in energijska osteopatinja, ki je v dobri uri in pol predstavila nekoliko drugačen pogled na zdravljenje ortopedskih poškodb ter nam poskušala prikazati, kako pomembno je, da se tudi reševanja tovrstnih poškodb lotimo celostno.

Vzroki so različni, ukrepajmo takoj, ko zaznamo, da je s psom nekaj narobe

Vzroki za težave pri gibanju so različni: do njih lahko pride zaradi razvojnih težav, akutnih poškodb ali pa se težave sčasoma pojavijo zaradi kompenzacijskih vzrokov. Za preprečevanje in reševanje težav je bistvenega pomena to, da ukrepamo takoj, ko vidimo, da se s psom nekaj dogaja; že pred jasno izrazitim početjem, da pes šepa, so lahko to samo mimobežni znaki, kot recimo to, da pes ne skoči na kavč tako kot običajno, se izogiba daljših sprehodov, ne more ali ne želi več hoditi po stopnicah …

Vnetje in bolečina nista nič slabega

Vnetje je naravni del procesa zdravljenja, bolečina pa je, kot je rekel Špelin profesor osteopatije, krik telesa, ki ga ne smemo takoj utišati s protibolečinskimi tabletami, tako kot vnetja ne smemo takoj pozdraviti s protivnetnimi tabletami. S takimi postopki lahko prikrijemo prave vzroke težav, morda tudi zaradi tega, ker lahko težava s komolcem zaradi povezanosti z različnimi strukturami pravzaprav izvira od nekod drugje. In prav na tak način k težavam pri gibanju pristopa energijska osteopatija.

To seveda ne pomeni, da se popolnoma odrečemo uporabi protivnetnih in protibolečinskih farmakoloških sredstev, temveč le, da jih uporabljamo bistveno bolj racionalno in vse napore vložimo v to, da najdemo pravi vzrok bolečine. Psu lahko pomagamo z različnimi masažnimi prijemi, ki nam jih pokaže osteopat ali s kopico naravnih prehranskih dopolnil, ki delujejo protivnetno in protibolečinsko: to je recimo že vsem pasjih skrbnikom dobro poznan glukozamin, zelenoustna školjka, omega-3 maščobne kisline, vražji krempeljc, manj znana bosvelija in “naš” šipek ter koprive, ki jih bomo lahko kmalu nabirali tudi sami.

Fotogalerija

Kaj pa preventiva?

Vseh težav s sklepi in hrbtenico ne moremo preprečiti (predvsem tistih, ki so povezani z genetiko), seveda pa lahko čisto vsak pasji skrbnik optimalno poskrbi za preventivo. Med drugim bodimo pozorni pri obremenjevanju mladih psov, ki so še v fazi rasti, športnim in delovnim psom omogočimo tudi sproščeno gibanje, vse pse pred aktivnimi sprehodi pa ogrejmo tako, da jim pred akcijo privoščimo vsaj 15 min hitre hoje in “vohljanja”. Odlična preventiva (in tudi kurativa) je masaža psa, ki nam jo bo na Špela predstavila na naslednji delavnici.

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.