Domov » Ostalo » Bolhe in klopi – kako se jih znebiti?

Bolhe in klopi – kako se jih znebiti?

Objavljeno v Ostalo

Ne razumem reka, ki pravi »lahko noč in eno bolho na pomoč« – ne vem, če so nam bolhe ravno v pomoč, prej bi rekla da nasprotno. Enako, če ne še huje, velja za klope. Bolhe povzročajo alergije, praskanje in cel žur je, ko se jih moramo znebiti, klopi so prinašalci hudih bolezni – tako enih kot drugih pač nočemo v našem življenju, ker nam ne prinesejo nič dobrega, prej obratno, ampak…

…pred vrati je sezona klopov in bolh. Napad je neizbežen 🙂

Izdelki proti klopom in bolham so od začetka meseca marca pa nekje tam do avgusta iskani in oglaševani približno enako kot kreme proti celulitu. Nekateri se z njimi lahko primerjajo tudi po učinkovitosti ali bolje rečeno – neučinkovitosti. Kemija je po eni strani agresivna, po drugi strani lahko sploh pri psih, ki imajo občutljivo kožo, naredi več škode kot koristi. Naravni repelenti pa nimajo “dokazanega učinka” delovanja. Kaj torej najbolj učinkuje proti bolham in klopom? Ležanje na kavču zato, da bi se 100 % izognili zajedavcem pač ne pride v poštev.

So naravni repelenti proti klopom in bolham enako učinkoviti kot kemija?

Okoli (naravnih) repelentov se jasno delijo mnenja: tisti, ki so na strani alternative, jih zagovarjajo, tisti, ki so na strani medicine/veterine jih gledajo nekoliko z viška (ne vsi, ampak… če nekaj ni dokazano, “ne pomaga”). Dejstvo je, da nekaj, kar je dobro za sosedovega psa ni nujno, da bo tudi za vašega in končno odločitev morate vedno sprejeti tako, da bo v dobro vašega psa.

Od kemije sem do sedaj preizkusila:

 • Frontline ampule – po katerih je redno dobival bolhe in klope.
 • Advantix ampule – pomagale so kratek čas, a se je Ron po njemu nenormalno praskal, še več dni zaporedoma. Vseeno sem bila z njimi in z njihovim učinkovanjem precej zadovoljna.
 • Certifectampula je ubila vse, še skoraj psa. Not good.
 • Nexgard tablete – po sili razmer sem bila primorana uporabit  sredstvo, ki učinkuje takoj. Tableta je res delovala in že čez nekaj časa sem odkrila mrtve bolhe. Ne morem pa se znebiti občutka, kakšen strup je v teh tabletah – skoraj tako, kot če bi riž posula s pitroidom.
 • Scalibor ovratnica – brez učinka, čeprav baje je nisem dovolj zategnila. Poznam tri zanesljive vire, ki so nad njo navdušeni.
 • Krkin šampon proti bolham – toplo odsvetujem, sploh pri psih, ki imajo občutljivo kožo! Res je, da šampon ubije vse bolhe, ampak je zelo agresiven do kože, zato ga uporabite le v primeru, da vam ne preostane nič drugega.

Od naravnih sredstev prisegam na:

 • Česen oz. česnovo olje – uporabljam ga v kombinaciji s pivskim kvasom.
 • Jabolčni kis – odličen je za nešteto težav, ne samo za bolhe in klope.
 • Pivski kvas  – poleg naravnega repelenta je tudi prava zakladnica B vitamina
 • Eterična olja – previdno, če ima pes občutljivo kožo in kontaktne alergije.
 • Zelišča ter začimbe – dodatna podpora v hrani

Recepti za naravne repelente so navedeni na koncu prispevka.

Čeprav sama zagovarjam naravna sredstva in repelente proti klopom ter bolham, sem se večkrat vprašala, ali je bolj nevarna ampula ali okužen klop. In verjetno nisem edina! Upam si trditi, da je to tudi najbolj pogost razlog, zaradi katerega se večina pasjih lastnikov vseeno odloči, da ne bo reskirala in bo vsaj v najhujši sezoni klopov in bolh posegla po kemiji, ampak…

…niti proizvajalci ampul in drugih repelenotv ne zagotavljajo 100 % zaščite. Tudi ko sem imela psa na relativno sveži dozi Advantixa, je prišel domov s klopom za vratom, spet drugič se je noro praskal zaradi bolh – in to kljub moji dosledni in vestni uporabi “klinično preizkušenih in učinkovitih” odganjalcev klopov in bolh. Hm, kako znano se to sliši?

Nad ampulami in ovratnicami sem dokončno obupala takrat, ko sem ugotovila, da tudi najboljše formule pomagajo približno 2 tedna, potem pa je treba postopek ponoviti. Strup, na strup, na strup… in potem se čudimo, zakaj je toliko psov bolnih, ima težave s kožo, alergijami, praskanjem itd. Poleg tega pa menim, da če bi bile ampule tako učinkovite in nepogrešljive, bi jih prej ali slej izumili tudi za ljudi – namesto Autana bi si za vrat stisnili ampulo… Kako fajn se to sliši?

In če potegnem črto: nikakor se ne morem znebiti občutka, kakšno kemijo, ah kemijo – strupe, “v majhnih in dovoljenih količinah”, nanašam na psa z raznimi ampulami, ovratnicami ali bog ne daj – tabletami. Lahko me prepričujejo s kliničnimi študijami in dokazi, zame najboljši in najbolj pomemben dokaz je moj zdrav pes, na katerega že najmanj 2 leti nisem zlila nobene ampule, zajedavcev pa tudi ni od nikoder.

Naravna sredstva proti klopom in bolham v praksi

Zadnjih nekaj let prisegam izključno na naravna sredstva, v kombinaciji z elektronskim odganjalcem. Sama jih ne menjam jih za nič na svetu, ni pa nujno, da bo za vašega psa taka “terapija” enako uspešna: tudi bolhe in klopi imajo tudi svoje preference okoli krvi in imunskega sistema – baje da zajedavci raje napadajo pse z oslabljenim imunskim sistemom, kar lahko sklepam in potrdim tudi na podlagi lastnih izkušenj. Odkar sem brikete menjala za pravo, svežo in raznoliko prehrano ter opustila ampule in ostalo kemijo, so bolhe in klopi postali spomin iz preteklosti, tako da verjetno bo nekaj tudi na tem.

 • Ker živim blizu gozda (da, tudi to je v Ljubljani možno), se od zgodnje pomladi do pozne jeseni s psom redno sprehajam po bližnjem hribu. Povprečen izkupiček klopov na sezono je, reci in piši 1, kar je še vedno manj kot v obdobju, ko sem uporabljala ampule.
 • Ker imam primorske korenine, sem poleti pogosto v Izoli. Primorska je zaradi vlažnega in toplega podnebja odlično okolje za bolhe. Leta 2015 nismo pokasirali niti ene, leto prej pa morda 1 ali 2, ki sem jih sicer uspešno scvrla z elektronskim glavnikom proti bolham, a kljub temu je to bistveno manj kot leta 2012 in 2013, ko sva bila oba s psom na robu živčnega zloma: on zato, ker so ga grizle bolhe in ga je 24 ur na dan srbelo za znoret, jaz pa zato, ker nisem več vedela, kako naj mu pomagam. Takrat sem se (kljub Advantixu) odločila, da bolhe pobijem na “star način”, na roke, eno po eno. Hja, ogabno, vem, ampak ko ni druge – ni druge.

Zdaj je življenje, vsaj kar se tiče zunanjih zajedavcev, bistveno bolj enostavno.

“Navodila” za ravnanje z naravnimi repelenti

Preden pridemo do receptov, še nekaj praktičnih napotkov:

 • bodite pozorni pri uporabi eteričnih oljih pri psih, ki imajo občutljivo kožo ali kontaktne alergije. Uporabo eteričnega olja ali repelenta z eteričnim oljem vedno poskusite najprej na manjšem delu in opazujte reakcije. Če se pojavi rdečica, srbečica in podobni znaki, se temu repelentu/eteričnemu olju raje izognit.
 • naravni repelenti ne delujejo tako kot ampule ali Nextgard tablete: enkrat zliješ in je mir za 5 tednov. Različna domača razpršila morate redno uporabljati (razpršilo z jabolčnim kisom recimo uporabim vedno ali skoraj vedno, preden grem v gozd na sprehod), česnovo olje in tablete pa začnejo učinkovati z zamikom, ko se koža prepoji z vonjem po česnu (pes ne smrdi!). Utopično bi bilo pričakovati, da bi prva žlička česnovega olja ali prva tablet odgnala in ubila zajedavce. Skratka, pravočasno se pripravite 🙂
 • priporočljiva je kombinacija naravnih sredstev proti klopom in bolham in “še nečesa”: ta nekaj je lahko elektronski odganjalec klopov in bolh ali bioresonančni obesek. Sama že nekaj let uporabljam elektronski odganjalec.
 • redno pregledovanje psa je nujno, sploh zaradi klopov. Priporočam česanje z elektronskim glavnikom proti bolham, ko pa pridete s sprehoda po gozdu/laufanja po travniku, psa preglejte, če je slučajno s seboj prinesel kakšnega klopa. Redno pregledovanje je pomembno tudi v primeru zaščite z ampulami, ovratnicami itd.

 

Recepti za naravne repelente/odganjalce klopov in bolh

Česen, česnovo olje, česnove tablete, odlični naravni odganjalci zunanjih in notranjih zajedavcev

Česnovo olje med sezono bolh in klopov redno mešam v pasjo hrano (1 ČŽ na dan/30 kg pes). Ker potrebuje približno 4 do 6 tednov, da začne učinkovati in se koža napoji vonja, ki odganja bolhe in klope, običajno z marcem začnem intenzivno kuro: prve 3 tedne česnovo olje dodajam v hrano skoraj vsak dan, potem pa samo še nekajkrat na teden. Česen je odličen v kombinaciji s pivskim kvasom (če ga pes prenaša), zato ju med seboj kombiniram.

Kako narediti česnovo olje? Recept dobiš tukaj.

Česnove tablete so alternativa česnovemu olju, dobite jih v vsaki normalni trgovini za male živali. Osebno jih ne maram, ker mi je olje bolj praktično. Uporabite lahko tudi svež česen, a bodite pozorni, če imate bolj pekočo sorto + odstranite zelene dele + ne pretiravajte s količino.

Pivski kvas

Vedno ga uporabljam v kombinaciji s česnovim oljem.  Pred vrhuncem sezone bolh in klopov bolj intenzivno, potem ga v hrano mešam samo še občasno, a še vedno na tedenski ravni. Pivski kvas je tudi zakladnica B vitamina, zato ga lahko uporabite tudi kot naravno “prehransko dopolnilo”. Pri tem bodite pozorni, saj so nekateri psi občutljivi na pivski kvas in lahko izzove reakcijo, ki se kaže v obliki srbečice. Ponudite majhno količino, opazujte reakcije. Več o pivskem kvasu lahko preberete tukaj.

Jabolčni kis proti bolham

Psa morate redno špricati z jabolčnim kisom, sploh preden greste v gozd ali katero drugo kontaminirano območje. Še enkrat poudarjam, da nobeno naravno sredstvo proti klopom in bolham ne učinkuje tako kot ampule: enkrat daš in je en mesec mir (če je … ).

Jabolčni kis zmešajte z vodo v razmerju 50 : 50. Če vas vonj jabolčnega kisa moti, ga popravite lz eteričnimi olji (rožmarinovo eterično olje je v tem primeru odlično dopolnilo!). Vse skupaj prelijete v ustrezno razpršilko, ki naj bo vedno pri roki – in to je vsa umetnost! Jabolčni kis bo deloval tudi kurativno: z njim lahko lahko ublažite srbenje, ki nastane po piku bolh in komarjev. Kakorkoli obrnem, jabolčni kis je zmagovalna kombinacija v različnih primerih. Uporabljam ga praktično za vse.

Mojca Sajovic iz psarne Per Asperda Ad Astra mi je posredovala še 2 recepta, kako lahko naredite naravni repelent proti klopom:

Domači repelent proti klopom 1

V posodo za kuhanje vlijemo 3 skodelice vode (cca. 6 dcl) in dodamo na rezine narezani 2 limoni in 2 pomaranči (poljubno lahko zamenjamo tudi z drugimi agrumi) ter ½ žličke vanilije v prahu.

Zavremo in na rahlem ognju kuhamo 1 uro. Odstranimo rezine in ohlajeno precedimo skozi gazo v plastenko za razprševanje in dodamo še po 15 kapljic eteričnega olja cimeta, rožmarina in čajevca (tudi ta eterična olja lahko poljubno zamenjamo z drugimi, ki so naravni repelenti npr. evkaliptus, limonina trava, sivka,…) ter 20 kapljic eteričnega olja geranije.

Pred vsakim sprehodom plastenko pretresemo (ker eterična olja niso topna v vodi) in poškropimo našega lovilca klopov. Če vam bo na sprehodu ušel iz vidnega polja, pojdite samo za vonjem po domačem jabolčnem štrudlju in našli ga boste 🙂

Domači repelent proti klopom 2

Zmešamo 10 čajnih žličk mandljevega olja, 1 čajno žličko neemovega olja in 30 kapljic eteričnega olja geranije. To oljno mešanico vlijemo v manjše razpršilo in si ga pred sprehodom razpršimo po rokah in ga nato z rokami vtremo v kožuh.

Ima več prednosti: škropljenje gre ponavadi kužkom na živce, dlaka se po tem ‘tretmaju’ lepo sveti, lahko ga nanesemo tudi okoli gobčka, kjer drugače ne moremo škropiti, pa še vi boste zaščiteni proti klopom, če si ne boste umili rok.

Ker ima neem svojevrsten vonj, ki marsikomu ne bo všeč, ga lahko ‘zakamuflirate’ z malce več eteričnega olja.

Vse to se sliši super, ampak kaj pa, če “narava” ne pomaga?

Najbolj pomembno je, da psa zaščitite proti klopom in bolham in če vam navkljub vsem naporom in naravnim sredstvom to ne uspe, vam na žalost ne preostane nič drugega kot kemija. Nenazadnje je glavni cilj pes brez bolh in klopov. Sama pa bi se vseeno problema lotila celostno in psu zamenjala brikete in konzerve za svežo hrano…

Kako pa se znebiti bolh v stanovanju ali kaj narediti v primeru, ko ima pes bolhe?

V kolikor pes kljub naravni zaščiti ali zaščiti s kemijo dobi bolhe, moramo vedeti, da se bolhe naselijo tudi v okolje, zato operite vse, kar se da oprati, posesajte sedežno garnituro, posteljo itd., stanovanje pošpricajte s katerim izmed insekticidom proti bolham (s tem nikoli ne špricajte psa!). Ja, res je, to je strup, kemija, ampak drugače vam garantiram, da se bolh ne boste rešili. Stanovanje po taki akciji tem prezračite in pazite, da pes ne pride v stik z insekticidom. Ko sem sama imela doma take podvige, sem pošpricala stanovanje, pustila odprta okna in šla s psom na dolg sprehod.

Za uničenje bolh na psu, priporočam elektronski glavnik, ki dobesedno scvre bolhe.

Kakorkoli se boste odločili, želim vam veliko sreče in čim manj bolh in klopov 🙂

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :) Podpri ZHP: obišči trgovino ali preveri, kako lahko drugače pomagaš tudi ti.
Lena Gregorčič
Latest posts from

10 Responses

 1. Igor
  | Odgovori

  Pozdravljeni, najprej vas bi rad pohvalil za trud pri posredovanju koristnih informacij, ki jih je res veliko na vaši strani.
  Zanima pa me priprava česnovega olja, tudi sam bi ga rad namreč uporabil kot naravni repelent proti klopom in bolham za mojega psa. Imam pa namreč težavo, da ne vem kdaj je olje segreto na 180 stopinj (nimam pečice, samo plin) in tudi če je segreto na 180 stopinj, se ves česen , ki ga stresem v olje spraži, je to učinek ki ga hočemo dobiti z dodajanjem česna v olje ogreto na 180 stopinj? Sam sem naredil po podobnem receptu, le da je ta svetoval, da se olje (segreto na 180 stopinj !!!) zlije v kozarec v katerem so prerezani stroki česna, seveda, kozarec je počil!
  Drug poizkus: potem sem olje pač segrel na visoko temperaturo, česen pa dal v posodo iz nerjavečega jekla, prelil z precej segretim oljem in nato malce ohladil in dal v kozarec vse skupaj (olje in česen), sedaj bom počakal 14 dni, nekajkrat premešal in to je to, kolikor razumem, ali sem storil prav, pa ne vem, mi mogoče lahko še kako svetujete, hvala, lep pozdrav , Igor

  • Lena Gregorčič
   Lena
   | Odgovori

   Živjo Igor!
   Najprej – hvala. To mi veliko pomeni 🙂

   Zdaj pa k resnim problemom: jaz si ne predstavljam, kako bi brez pečice segrela olje na 180 stopinj, verjetno pa prodajajo kakšne termometre, s katerimi lahko izmerite temperaturo v ponvi… Česen se ne bi smel spražiti, to je gotovo. Segreto olje ne gre v kozarec, je treba vedno počakat, da se ohladi, ampak to zdaj že veste 🙂

   Ampak, če sem čisto iskrena: letos sem naredila različico brez segrevanja, ker sem na ta korak preprosto pozabila…(olje sem samo zmešala s česnom, pustila 14 dni). In rezultat? Popolnoma enak, sploh kar se tiče arome in okusa. Po moje se s segrevanjem na “idealno” temperaturo ne bom več ukvarjala in predlagam, da naredite enako.

   Sporočite, kako bo šlo!

 2. Tjaša Pukl
  | Odgovori

  Kot veterinarka bi tukaj opozorila, da ima zaenkrat azadirahtin, ki je glavna učinkovina v neemovem olju, več stranskih učinkov kot marsikatero registrirano zdravilo proti pikom insektov.
  Med zanimive sodijo med drugim opisani primeri smrti otrok, hepatoencefalni sindrom, konvulzije, plodnostne motnje (načeloma slednje minejo po prenehanju dajanja).
  Sama se na naravne produkte ne zanašam, ker nimam dobrih izkušenj, predvsem pa se precej pogosto v praksi srečujem z reakcijami na to in ono doma pripravljeno zdravilo ali v “bio” trgovini kupljen pripravek. Najpogostejše med temi so kožne reakcije in pa dihalna stiska kot reakcija na geraniol in eterična olja (predvsem pri mačkah astmatikih, alergikih in živalih z oslabelo funkcijo dihal iz katerega koli razloga). V ambulanto v Gradcu v Avstriji, kjer sem zaposlena, pa smo letos sprejeli tudi tri paciente s hepatoencefalnim sindromom, kot posledico uporabe olja neema za zatiranje ektoparazitov, ki so po temeljitem pranju sredstev z neemom in podporni terapiji dobro okrevali. Dva od teh sta, kljub repelentu, imela bolhe.
  Predvsem neem je problematičen zato, ker vsebuje toksično učinkovino (podobno kot bolhač permetrin), vendar koncentracija slednje v “EKO” prehranskih dopolnilih ni regulirana in nihče točno ne ve, koliko azadirahtina je v enem milililtru ali eni žlički olja. Torej pri uporabi previdno, predvsem pa na lastno odgovornost, ker stroški obiska veterinarka niso poceni, posebno ne ponoči in za vikend, ko se tovrstni primeri tako radi zgodijo.
  Poleg tega naj še imenom, da azadirahtina na sončni svetlobi zelo hitro propade – je izjemno fotolabilen. V sončnem vremenu je tako učinkovitost v primeru s potencialnimi neugodnimi učinki skoraj nična.
  Za zraven pa še: če bi kdo od bralcev imel idejo uporabljati olje čajevca pri mačkah, bo svoji mački zagotovil vsaj nekajstoevrski račun pri veterinarji ali pa v najslabšem primeru pot v večna lovišča.

  Pes ni človek in mačka ni majhen pes. Tega ne pozabiti.

  Pa lep pozdrav.

  • Lena Gregorčič
   Lena
   | Odgovori

   Hvala za vaš komentar!
   Vedno poudarjam, da tako kot smo si ljudje različni, so si različni tudi psi: če enemu nekaj ustreza, še ne pomeni, da bo tudi drugemu. Ko sem uporabljala ampule, sem vedno imela težave s klopi in bolhami, nazadnje, ko sem uporabila Certifect, pa sem psa skoraj spravila v večna lovišča (in baje, da nisem bila edina). Vse, kar delamo, je na lastno odgovornost, tudi če bi pes na koncu umrl zaradi Certifecta, močno dvomim, da bi kdo prevzel odgovornost…in jasno, to je bilo čez vikend 🙂
   Mislim, da je edina 100 % zaščita samo abstinenca 😉
   Kot ste tudi sami izpostavili, je je Neem zelo “dvorezen” tudi pri človeški uporabi in je ob pretiranem izkoriščanju in neprimerni uporabi lahko enako nevaren tudi za ljudi, kot večina sodobnih “superživil” in prehranskih dodatkov.
   Življenje ni črno-belo, ni 1 ali 0, ampak kombinacija vsega in če bi se ampule izkazale za boljšo izbiro, bi jih gotovo uporabila, nenazadnje prav zaradi tega tudi težim, da se daje zaščito proti srčni glisti, ker ni neke druge alternative, posledice ob okužbi pa so običajno žalostno.
   Gre se za sodelovanje in ne tekmovanje!
   Hvala še enkrat, da ste se oglasili!

 3. Adrijana
  | Odgovori

  Pozdravljeni.
  Super navodila, kako se znebiti klopov na psu. Ampak ko se jih znebis na psu, lahko se vedno ostanejo v stanovanju. Klopov na psu se z lahkoto znebim, ker ga pregldujem vsaj 2 do 3 x na dan, vendar imam sedaj problem, da so se mi klopi skrili po celi hisi. Probala sem ze vse mozne nacine, nazadnje sem vse posprejala s sprejem proti scurkom, vendar tudi to ne pomaga, ker se samo iz enega konca preselijo na drug konec hise. Imate kaksen nasvet? Hvala.

  • Lena Gregorčič
   Lena Gregorčič
   | Odgovori

   Pozdravljeni,

   prvič slišim, da se klopi radi zadržujejo v stanovanju. Upam, da ko jih odstranita s psa, jih uničite (zažgete/utopite v alkoholu)? Metanje v odtok ne pomaga. Edina varianta, ki ubije klope in bolhe po stanovanju je en zelo močen in strupen insekticid, ki ga dobite v specializiranih trgovinah, imena se žal ne spomnim. Previdno z uporabo, da pes ne pride v stik z njim: ko našpricate stanovanje, ga močno prezračite, tisti čas pa pojdite s psom na doooooooolg sprehod.

 4. Mila
  | Odgovori

  Pozdravljena, hvala za vse informacije, vzpodbudno je prebirati vaso izkusnjo ker se mi zdi da sem v enaki situaciji, tehtam moznosti in zelim poizkusiti brez strupov. Zanima me s kod ste narocili elektricni glavnik, malo me skrbi ker berem review-je in ljudje pisejo da bolho le omrtvici in tudi drazji je glavnik . Zelim glavnik, ki jo bo res scvrl in ubil na mestu ce si bo “drznila” na moje psicke. Prosim ce ne zelite javno pisati mi pisite na mail o znamki in spletni strani na [email protected]

  • Lena Gregorčič
   Lena Gregorčič
   | Odgovori

   Pozdravljeni,

   elektronski glavnik proti bolham sem naročila na Amazonu, firma je “Stop Puces”. Ne morem soditi drugih izkušenj, pri nas se obnese odlično in kot sem zapisala – bolho scvre. LP

 5. Nina
  | Odgovori

  Pozdravljeni,

  zanima me kateri elektronski obesek proti bolham in klopom uporabljate? Namreč, ko so te naprave prišle “ven” na našem tržišču me je prodajalka v trgovini zastrašila, da oddajajo frekvence, ki naj bi škodovale psom, zato se za nakup nisem odločila. Zares bom vesela vaše povratne informacije, saj smo letos popolnoma obupali – pri nas se spopadamo že s četrto rundo bolh v tem letu. Hvala za vaš povratni info!

  • Lena Gregorčič
   Lena Gregorčič
   | Odgovori

   Pozdravljeni Nina!
   Uporabljam scudo. Je rdeče barve, kolikor vem, je na voljo samo še en drugi obesek pri nas (črn, od ene druge firme). Kar se pa škodljivosti tiče, na embalaži lepo piše, da frekvence ne škodijo psom in mačkam. Verjetno bi bilo fino vedet, kje je prodajalka dobila to informacijo, nenazadnje je od proizvajalca ali uvoznika gotovo dobila kakšen izobraževalni material o izdelku. Jaz ga imam že od vedno in nikoli ni bilo težav, niti mačka in pes nista dajala kakšnih znakov, da bi ju motilo. Dvomim, da vam bo prišel prav v tem primeru, ker bolhe ne bodo ravno poskakale dol s psa 🙂 V takih primerih se odlično obnese elektronski glavnik, saj dobesedno “scvre” bolhe.
   Želim vam, da se čim prej znebite nepridipravov.
   LP

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.