Domov » Ostalo » Bolhe v stanovanju – kako se jih učinkovito znebiti?

Bolhe v stanovanju – kako se jih učinkovito znebiti?

Objavljeno v Ostalo

Bolhe v stanovanju postanejo problematične takrat, ko tej mali stvori napadejo našega psa in gotovo se vsi strinjamo, da so bolhe ena izmed večjih neprijetnosti, s katero se vsaj 1-krat v življenju sreča vsak pasji ali mačji skrbnik. Bolhe spravljajo ob živce naše kosmate prijatelje in nam povzročijo veliko neprijetnosti, sploh če je pes alergičen na bolšji pik, kar danes na žalost ni nobena redkost. Najboljša rešitev je seveda preventiva, a kaj ko se lahko ponesreči tudi najbolj uspešnim.

Da pa se z bolhami uspešno spopademo in jih dokončno zatremo, nikakor ni dovolj samo to, da se jih poskušamo znebiti na psu ali mački, uničiti jih moramo tudi v okolju (v stanovanju), saj so ličinke in jajčeca lahko praktično kjerkoli.

Bolhe, ki jih najdete na živali, so odrasle bolhe. Predhodne različice odrasle bolhe (jajčeca, ličinke …) pa lahko živijo praktično kjerkoli v stanovanju in če se želite uspešno znebiti bolh na psu, morate zatreti bolhe v stanovanju, ki so »v nastajanju«. Če tega ne boste naredili, lahko psa ali mačko kopate s še tako agresivnimi šamponi, zlivate nanje litre in litre učinkovitih ampul, a vse to bo zaleglo samo za kratek čas – torej do takrat, ko se vsa tista jajčeca in ličinke ne bodo razvile v bolhe, ki bodo spet veselo skakale po vaši živalci.

Bolhe v stanovanju – kako se jih znebiti?

Če ima vaš pes bolhe, je prva stvar, ki jo morete narediti (praktično takoj zdaj!), da operete v stanovanju vse, kar se da oprati in to na čim višji temperaturi: pasje ležišče, njegove igrače, brisače, pregrinjala na sedežni garnituri. Stanovanje temeljito presesajte, ne pozabite na skrite kotičke, luknje, špranje, radioatorje, sedežno garnituro. Če povem z drugimi besedami – presesajte vse tisto, kar se ne da oprati. Ker ličinke bolh lahko brez težav preživijo v vrečki od sesalca, bi bilo najbolj pametno, če bi vrečko po taki akciji zavrgli. Potem stanovanje še temeljito očistite z mokro krpo. 

Postopek po potrebi ponovite naslednji dan, odvisno od tega, kako “kontaminirano” je stanovanje.

Hja, invazija bolh običajno pomeni tudi generalno čiščenje stanovanja. Ali je to dobro ali slabo, pa je odvisno od vsakega posameznika 🙂 Je pa to komaj začetek in iz lastnih izkušenj vam lahko povem, da dlje časa, kot boste čakali in odlašali, večkrat boste morali ta podvig ponoviti, medtem pa bo najbolj nastradala vaša žival, ki ji bodo prekleti zajedavci še kar naprej dobesedno sesali kri.

Čiščenje in sesanje stanovanja pa je spet samo en del rešitve problema, pogosto ne gre brez Biokilla in podobnih insekticidov, ki pomorijo še tiste ostanke ličink, ki vam jih ni uspelo oprati, posesati ali pomiti. Biokillu podobna razpršila za uničevanje bolh v stanovanju prodajajo tudi pri veterinarjih in kot vam bodo tudi tam povedali, s temi razpršili nikoli ne špricajte psa, ampak jih uporabite samo in izključno v okolju.

Kako se znebiti bolh v stanovanju na naraven način, se to sploh da?

V stanovanju težko, sploh če je stopnja “kontaminacije” visoka. Načeloma vam lahko uspe samo z doslednim pranjem in sesanjem (meni je), kar je v tem primeru tudi najbolj naravna rešitev za pomor bolh v stanovanju. Pa še to morate izvesti takoj, ko zaznate problem, ker verjemite, da se sam od sebe ne bo rešil in dlje časa kot boste čakali, večja bo verjetnost, da vam Biokill ne uide.
Sama sem dala skozi že kar nekaj invazij bolh in poskusila sem različne rešitve, ki obstajajo, od naravnih do manj naravnih. Take in podobne situacije vedno postavim na tehtnico in se vprašam: ali je bolje stati na mrtvi točki in imeti bolhe v stanovanju ali je bolj smotrno enkrat prešpricati stanovanje in imeti mir? Verjamem, da so goreči nasprotniki kemije otrpnili ob omembi Biokilla, a garantiram vam, da vam s sivkinim oljem in jabolčnim kisom ne bo uspelo učinkovito pomoriti ličink in jajčec bolh v stanovanju, sploh če se tam “nalagajo” že kakšen mesec. Lahko pa seveda poskusite najprej s tem.

Čeprav sem velika zagovornica naravnih rešitev, sem še večja zagovornica zdrave pameti in če vam se uspe pomoriti bolh v stanovanju na naraven način, torej s sesanjem, pranjem in raznimi naravnimi razpršilci, potem brez slabe vesti posezite bo kakšnem močnejšem insekticidu. Seveda poskrbite, da domače živali ne bodo prišle v stik z insekticidnim razpršilom in potem, ko našpricate stanovanje, se s psom odpravite na dolg sprehod, da se stanovanje prezrači. In če ne živite ravno v neokrnjeni naravi, verjemite, da niti ta sprehod ni tako nedolžen in naraven – na travniku so pesticidi, ob cesti pa izpušni plini … malo za hec, malo za res 🙂

In kot rečeno, bolhe v stanovanju so lahko problematične, če ne ukrepamo pravočasno. Hitreje kot bomo ukrepali, lažje se jih bomo znebili in večja je verjetnost, da bo šlo samo z naravo, torej s pranjem in sesanjem.

Bolšji piki so lahko zoprni tudi za ljudi

Če se bolhe v stanovanju dobro razmnožijo, lahko pogrizejo tudi ljudi, pike boste zaznali predvsem okoli gležnjev in po mečih (ja, spet lastne izkušnje …). Ugrizi bolhe se poznajo kot majhne in rdeče pike, ki zelo srbijo, podobno kot takrat, ko piči komar. Tako da, ja, mačje ali pasje bolhe lahko gredo tudi na človeka.

Naravni repelenti in preventiva

Najboljša rešitev proti bolham je preventiva in ja, naravna sredstva proti bolham so lahko v tem primeru zelo učinkovita, sama že več let ne uporabljam ampul, tablet ali drugih sintetičnih rešitev (in pes nima bolh). Več o naravnih odganjalcih bolh in klopov si lahko preberete tukaj, kjer boste našli tudi kar nekaj preverjenih receptov za domače naravne repelente.

Preizkusite tudi komplet proti bolham in klopom, ki dejansko deluje >>>

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

2 Responses

 1. Anomis
  | Odgovori

  Bolhe v stanovanju. Kako ste se jih rešili? Moram oprat tudi vsa oblačila v omari? Če špricam po sobah z Biokilom ali se lahko tam gibamo ali je strupen in moramo iz hiše?

  • Lena Gregorčič
   Lena Gregorčič
   | Odgovori

   Večinoma s sesanjem in pranjem. Oblačil mi na srečo ni bilo treba oprati. Za biokil pa preverite na embalaži. Po mojem da ni ravno zdrav za vdihovanje 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.