Domov » V živo » Briketom se moramo izogniti zaradi briketov samih!

Briketom se moramo izogniti zaradi briketov samih!

Objavljeno v V živo

V četrtek, 14. 6. 2018, sem se udeležila seminarja The Science Behind Raw Feeding: an investigation into the science behind a decision to turn away from kibble feeding towards an evolutionarily appropriate raw food diet, ki ga je vodil  dr. Nick Thompson, angleški veterinar, homeopat in velik promotor surove hrane za pse.

Udeleženci seminarja, dr. Nick Thompson je prvi z desne.

Seminar je potekal pod okriljem IRIS d. o. o., a da ne bo pomote: kot je Nick omenil na začetku, on ne promovira posamezne znamke, temveč sam koncept, idejo hranjenja psov in mačk s surovo hrano, saj kot pravi, surova hrana ni trend, temveč nekaj, kar je predvidela mati narava.

Razlogov za to je veliko, nekaj od njih je natančneje predstavil tudi v prvem delu seminarja, medtem ko smo se v drugem delu posvetili študijam primerov in prilagojeni surovi prehrani glede na posamezne zdravstvene težave psov in mačk. 4-urni seminar je minil prehitro in ker me je predavatelj zares navdušil, sem druženje po uradnem delu izkoristila zato, da sva na hitro poklepetala o nekaterih perečih temah, ki bi utegnile zanimati tudi vse, ki spremljate ZHP.

“Pasji nutricionizem je nekaj, kar so si prilastile velike korporacije”

Nick, hvala za odličen seminar. Res si želim, da bi vaše besede in misli lahko dosegle tudi bralce ZHP-ja. Lahko zato na kratko poveste, zakaj sveža hrana za pse nekaj, kar bi moralo biti brez pardona v vsaki pasji skledi?

Sveža hrana skrbi za zdrave in lepe zobe, ki so predpogoj za splošno zdravje psa. V nasprotju s splošnim prepričanjem, briketi niso predpogoj za zdrave zobe! Če bi bili, zakaj potem obstajajo briketi za pse z zobnimi oblogami? Imejte v mislih, da zobne obloge, kamen in posledično vnete dlesni so vstopna točka za bakterije, ki lahko nato vplivajo na številne težave, kot so srčno-žilne bolezni, težave z ledvicami, diabetesom … Tudi veliko težav, ki jih veterinarji opažamo v zadnjem času, recimo debelost, ki je, mimogrede, postala pandemija, diabetes pri mačkah, težave s kristali v urinu, kožo … na sveži hrani izginejo ali pa se omilijo. Poleg tega sveža hrana ohranja optimalen pH želodčne kisline, da o zdravi prebavi in iztrebku niti ne začnem govoriti!

Briketom se morate izogniti pravzaprav zaradi briketov samih; sestavine so vprašljivega izvora in kvalitete, poleg tega pa vsebujejo velik delež ogljikovih hidratov. Hrana z veliko ogljikovimi hidrati pa prav gotovo ni primerna hrana za pse, kaj šele za mačke. Edini razlog, da briketi obstajajo, je ta, da so praktični.

Tisti manjši odstotek psov, ki surove hrane ne tolerira ali ne mara, pa naj brikete vsaj zamenja za rahlo pokuhano svežo hrano.

Dr. Nick Thompson je med drugim tudi predsednik Raw Feeding Veterinary Society.
Dr. Nick Thompson je med drugim tudi predsednik zveze Raw Feeding Veterinary Society.

OK, to se sliši super, vendar imamo pasji skrbniki v praksi pogosto težave, ko veterinarju omenimo, da psa hranimo s surovo hrano. Pogosto jo tudi odsvetujejo. Zakaj menite, da je tako?

Ja. Skrbi jih (premor).

Jaz mislim, da jih resnično skrbi. Pri nas, v Angliji, moje veterinarske kolege skrbita zlasti dve stvari: je surova hrana za pse popolna in uravnotežena? V tem primeru se moj odgovor njim glasi, da če psa hraniš z že pripravljeno surovo hrano dobrega proizvajalca, ki se prodaja kot »popolna in uravnotežena«, potem je treba temu tudi zaupati – da je taka hrana popolna in uravnotežena.

Druga stvar, ki skrbi veterinarje v Angliji, pa so patogene bakterije v surovi hrani. Prav gotovo ne moremo zanikati tega, da so v surovem mesu prisotne (patogene) bakterije, nenazadnje je to ker je to za meso praktično popolnoma naravno. Na to temo obstaja tudi veliko raziskav, ni pa raziskave, ki bi dokončno potrdila povezavo med hranjenjem psa ali mačke s surovo hrano in okužbo ali boleznijo, ki se je zaradi tega razvila pri živali, kaj šele, da bi se bolezen dalje prenesla na človeka. Če pa se je to že zgodilo, je bilo to v zelo, zelo, zelo redkih primerih.

Nick Thompson: “Menim, da na splošno primanjkuje inteligentnih razprav na področju surove hrane za pse, saj je pasji nutricionizem nekaj, kar so si prilastile velike korporacije. In to ni prav.”

Kaj potem polagate na dušo tistim, ki se spogledujejo z idejo, da bi psa hranili s svežo hrano, vendar se srečujejo s klasičnimi zagatami v stilu, da bo psu kaj primanjkovalo?

Področje nutricionistike je zelo obširno, nemogoče je vse spraviti v eno knjigo, na eno spletno stran ali v en seminar. Ljudje bomo vedno delali napake, ampak dokler skrbniki psov ne bodo šli v skrajnosti in psa recimo hranili 3 leti samo z jetri, čeprav verjamem, da se bo prej ali slej našel tudi kakšen tak, ne morete zgrešiti.

Dokler se držite nekih osnovnih smernic in pri tem uporabite vsaj malo kmečke pameti, potem psu ne morete narediti nobene škode s surovo hrano, kvečjemu korist! Zato uporabite zdravo kmečko logiko, meso zamrznite in sledite osnovnim smernicam. Prav tako ni čisto nič narobe, če na začetku posežete po že pripravljenih »popolnih« obrokih in si tako olajšate delo.

Nick, najlepša hvala. Upam, da bodo vaše besede priletele na plodna tla. Želim vam lep preostanek delovnega dopusta v Ljubljani!

Lahko še nekaj dodam? Zdi se mi fantastično to (ZHP, op. a.), kar počneš in ja, prosim, to kar navedi v intervjuju!

Hvala <3

Vabim vas še k ogledu nekaj kratkih videov, kjer lahko bolje spoznate Nicka Thompsona ter njegov pogled na procesirano in svežo hrano.

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

  1. Jelena
    | Odgovori

    Je mogoče povedal iz česa je doktoriral? Iščem pa ne najdem informacije o tem. Hvala

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.