Domov » Mačke » Cepivo proti alergiji na mačke?

Cepivo proti alergiji na mačke?

Objavljeno v Mačke

V prihodnosti bi lahko zmanjšali alergenost mačk s cepivom. Novica za javnost je bila sicer objavljena že aprila, sama pa sem objavo zasledila komaj včeraj, in sicer preko FB strani projekta Imuno. Kot so zapisali v njihovem obvestilu: »Cepivo sproži nastanek protiteles proti molekuli, ki je glavni povzročitelj alergičnih reakcij na mačke pri ljudeh. Mačke so postopek dobro prenašale, brez znakov, da bi jim cepivo škodilo.«

Gre za povzetek predklinične študije, ki so jo opravili raziskovalci v Zurichu. Kot pravijo v izvirnem sporočilu za javnost, se ocenjuje, da približno 10 % populacije trpi za alergijami na mačke; učinkovito zdravilo za alergije na mačke (še) ne obstaja, trenutno je edina rešitev zgolj blaženje simptomov. Simptomi alergije na mačke so različni; najpogosteje gre za solzenje in srbenje oči, ki lahko tudi pordečijo, pojavi se lahko izcedek iz nosu, kihanje, težave z dihanjem, ki mu sledi praskajoč občutek v grlu, srbi vas lahko koža in se na njej tudi pojavijo izpuščaji.

Problematični so izločki

Alergija na mačjo dlako je v resnici alergija na glikoprotein, ki se (poenostavljeno povedano) izloča skozi urin, kožo in slino ter se posledično »prenese« na mačjo dlako. Prav zaradi tega je eden izmed preventivnih ukrepov pri blažjih oblikah alergije lahko redno sesanje in čiščenje stanovanja, da odstranimo mačjo dlako, redno krtačenje mačke (krtači naj jo nekdo, ki nima alegije) ter vestno umivanje rok po tem, ko pridemo z mačko v stik. Simptome lahko blažimo tudi z antihistaminiki in drugimi konvencionalnimi terapijami, pri lajšanju težav si lahko pomagamo tudi s komplementarnimi metodami, kot je bioresonanca. V najhujših primerih pa je žal tako, da se moramo mačji družbi odpovedati.

Kot zanimivost naj navedem, da so alergije na mačjo dlako pogostejše kot alergije na pasjo dlako, ti. »hipoalergene« mačke (sibirska, bengalska, devon rex …) pa še niso zagotovilo, da do alergične reakcije ne bo prišlo, obstaja samo manjša verjetnost.

Pri morebitnih komentarjih vas lepo prosim, da vzdržujete bonton in primeren nivo komunikacije 🙂

Viri:alergije na mačke (webmd.com) 

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.