» » Čips iz sladkega krompirja: njam!

Čips iz sladkega krompirja: njam!

Objavljeno v Kuhana hrana za pse | 2

Preden me napadete, da psa razvajam s krompirjem, naj že takoj na začetku razčistimo, da naš krompir nima veze s sladkim krompirjem; skupno jima je samo ime. Sladki krompir izvira iz Južne Amerike in k nam ga je v 16. stoletju prinesel veliki konkvistador Krištof Kolumb. V naših trgovinah najpogosteje najdemo oranžno različico, obstaja pa še v nekaterih drugih “oblikah” in barvah. Cena: sprejemljiva.

Navaden in sladki krompir: nekaj bistvenih razlik

Za razliko od navadnega krompirja, ki je pretežno škrobnat, je sladki krompir bogat z vlakninami, beta-karotenom, A, D in C vitamini, je odličen vir magnezija, železa in kalija ter ima nizek glikemičen indeks, zato brez dvoma spada pod oznako zdrava hrana, tudi za pse – ker ga obožujejo!

Sladki krompir se vedno pogosteje najde v hrani brez žitaric, saj naj bi bil primeren tudi za alergične in občutljive pse. Če hrano za psa pripravljamo sami, ga lahko občasno seveda psu ponudimo kot del obroka; sladki krompir naj predstavlja manjši del obroka, obvezno naj bo dobro prekuhan in pretlačen ali pa, še bolje, psu ga lahko ponudite kot zdrav priboljšek!

Čips iz sladkega krompirja kot priboljšek za pse

Na spletu boste našli milijon receptov, kako lahko pripravite okusen čips iz sladkega krompirja. A ne samo psom, tudi vam bo zelo teknil, garantiram, sploh v kombinaciji s kakšno slastno omako 🙂 Priprava človeške različice je bistveno bolj enostavna: sladki krompir narežete na kolutke ter ga za nekaj minut položite v vroče olje in to je vsa umetnost! Za pse pa ocvrta hrana ni ravno nekaj, kar bi ponudili brez slabe vesti (in brez posledic > prebavne težave), zato ga pripravimo v pečici ali dehidratorju.

Postopek:

sladki krompir za psa
Zdrav priboljšek, primeren za alergike in take, ki imajo kakšen kilogram preveč.

Sladki krompir morate narezati na tanke kolutke (cca. 3 do 5 mm)– a pozor, ne pretanke, govorimo o razliki nekaj milimetrov, ki bo na koncu določila, ali bo iz vašega kuhinjskega eksperimenta nastal super zdrav priboljšek za psa ali pa zažgana polomija. Verjemite, da se slednje lahko prav hitro zgodi!

Ključno je, da sladki krompir spečete na pravi temperaturi in glede na debelino kolutkov, ki ste jih narezali. Kombinacije časa pečenja in temperature se gibajo nekje med 120˙C in 180°C, od 8 do 12 min, na zgornji rešetki.

Kuhan sladki krompir pa je odlična prva pomoč takrat, ko ima pes razdražen želodec ali črevesje ter takrat, ko so na sporedu prebavne težave

Ne prezrite! Priboljški za pse, kaj morate paziti pri nakupu?

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.
Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Najraje se sprašujem o tistem, kar večina smatra za samoumevno in še toliko raje plavam proti toku - je veliko večji izziv in brez izzivov mi je v življenju dolgčas.

2 Responses

 1. Ana
  | Odgovori

  Pozdravljena!
  Mene pa zanima,če tale vaš čips hrusta ali je bolj gumjast?
  Hvala,

  Ana

  • Lena Gregorčič
   Lena Gregorčič
   | Odgovori

   Dobro posusen hrusta, slabse posusen je bolj cingumast 🙂 Enkrat uspe tako, drugic drugace, vedno ga zmanjka 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.