Domov » Surova hrana za pse » Človeška hrana za pse: 10 zdravih predlogov

Človeška hrana za pse: 10 zdravih predlogov

Objavljeno v Surova hrana za pse

Vse preveč pogosto slišimo in beremo, katera človeška hrana za pse ni primerna, nevarna in je strupena, namesto da bi širili informacije o tem, katera hrana za ljudi je dejansko dobra, koristna in zdrava tudi za pse.

Osnova pasjega obroka je vedno surovo meso, ki pa ga lahko popestrimo na različne načine. Imejmo v mislih, da je spodaj našteta hrana zgolj dodatek k uravnoteženi mesni prehrani psov, da beljakovine rastlinskega izvora pri psih ne morejo nadomestit beljakovin živalskega izvora in da v izogib prebavnim težavam vsako novo vrsto hrane uvajamo počasi in v zmernih količinah ter opazujemo reakcije psa.

Človeška hrana za pse, s katero lahko brez težav dopolnite obroke – vaše in pasje

Vsaj spodaj našteta hrana je za vas enako dobra in funkcionalna kot za vašega psa, zato jo moramo čim bolj pogosto vključiti na naše krožnike in v pasje sklede 🙂

 • Borovnice

Velikost ni vse! Čeprav so borovnice majhne jagode, imajo številne, tudi dokazane učinke delovanja na zdravje. Vsi vemo, da vsebujejo ogromno antioksidantov, ki imajo številne pozitivne učinke na imunski sistem. Borovnice naj bi bile tako zdrave zaradi visoke vsebnosti antioksidanta antociana, ki jim daje značilno temno barvo; sadje za psa je bolj podrobno opisano tukaj.

 • Fermentirana zelenjava

Kislo zelje je št. 1 med fermentirano zelenjavo! Je odličen vir probiotikov, ki skrbijo za zdravo črevesno floro, poleg tega pa naj bi bila fermentirana zelenjava za pse bistveno lažje prebavljiva. Kislo zelje in ostalo fermenitrano zelenjavo za psa odmerjamo po čajnih žličkah (1 do 3 ČŽ na 10 kg telesne teže), psu jo ponudimo ločeno od obroka, da vidimo, če mu tovrstna hrana sploh ustreza. Več o tem, zakaj je fermentirana hrana odlična za psa.

 • Kefir

Če fermentirana zelenjava pri vas ne gre v promet, lahko poskusite s kefirjem, ki ga s posebno gobo naredite sami ali pa ga kupite. Če pes mlečnih izdelkov ne prenaša dobro, lahko poskusite s kefirjem na osnovi kozjega mleka, a tega boste prav gotovo morali narediti sami, v naših trgovinah ga še nisem zasledila.

 • Hoakido buča

Zelo nizkokalorična hrana, bogata z vlakninami, ki pomagajo izboljšati prebavo v primeru driske ali zaprtjih. Buča mora vedno biti kuhana!

 • Sladki krompir

Še ena oranžna super hrana! Sladki krompir je tako kot hokaido buča bogat z betakaroteni in vitaminom A, pomirja razdražen prebavni trakt in nima veliko veze z »navadnim« krompirjem – delita si samo ime, a tudi sladki krompir mora biti zaradi lažje prebave vedno kuhan in pretlačen v pire.

 • Brokoli

Brokoli naj bi spadal med zelenjavo, ki je najmanj onesnažena s pesticidi, zato je odlična izbira, tudi če ni eko in bio porekla. Brokoli spodbuja čiščenje organizma, skrbi za zdrave oči in srce ter deluje protivnetno. Več o zelenjavi za psa si preberite tukaj.

 • Sardele

So odličen vir omega-3 maščobnih kislin, poskrbijo za zdravo kožo in dlako. Med morsko hrano veljajo za najbolj zdravo izbiro, saj so lokalne, so na dnu prehranjevalne verige in v primerjavi z večjimi ribami ne živijo dovolj dolgo, da bi bile onesnažene s težkimi kovinami. Čeprav se losos in tuna slišita kot odlična kulinarična pregreha, so sardele dejansko najboljša izbira. Če pes ne je surovih, kupite take, ki so konzervirane v lastnem soku (ne v olju!).

Rdeča pesa

Bogata je s folno kislino in posledično odlična za kri; pogosto se uporablja pri različnih razstrupljanjih, tumorjih in raku (a o uporabi v te namene se vedno posvetujte z izbranim terapevtom!), podobno kot borovnice je tudi rdeča pesa bogata z oksidantom antoticianom, ki ji daje značilno temno rdečo barvo. Po uživnju rdeče pese je običajno tudi urin nekoliko temnejše barve.

Seznam človeške hrane za pse je seveda bistveno daljši, preden zaprete stran pa še preverite, česa pes ne sme jesti.

Viri in nadaljnje branje
thebark.com
healthypets.mercola.com
Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

2 Responses

 1. Špela
  | Odgovori

  Pozdravljeni!
  Vedno shranjujem vaše prispevke v pdf, ker so resnično odlični. Me pa motijo reklamni napisi, kot je trenutno Masaža za pse, pa ne, da bi imela kaj proti, sem se udeležila delavnice, vendar mi prekrijejo del besedila, neglede v kakšnem procentu velikosti nastavim obliko lista. A je mogoče to urediti.
  Hvala in lep dan!
  Zvesta bralka

  • Lena Gregorčič
   Lena Gregorčič
   | Odgovori

   Živjo Špela,

   ja, verjamem, da se komu zdi to moteče, ampak tako pač je 🙂 Napis po izklopljen bo delavnici. Me veseli, da so vam objave všeč in nočem zveneti zoprno, ampak kopiranje vsebine je prepovedano, kar tudi piše v splošnih pogojih uporabe spletne strani. Žal sem imela v preteklosti veliko težav zaradi tega, kar je bila dobra šola za naprej … Hvala za razumevanje in brez zamere!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.