Domov » Mačke » Črne mačke in vraževerja na drugih koncih sveta

Črne mačke in vraževerja na drugih koncih sveta

Objavljeno v Mačke

Zadnjih nekaj stoletij so črne mačke v zahodnem svetu povezane s prinašanjem nesreče in slabega. Čeprav smo že zdavnaj opustili žganje čarovnic na grmadah, pa so miti in stereotipi o črnih mačkah ostali globoko zakoreninjeni v zavesti marsikoga, ker, saj veste, če ti črna mačka prekriža pot, moraš 3-krat pljuniti čez ramo, nekateri pa se še vedno sprašujejo, kaj pomeni, če črna mačka prečka cesto.

Preganjanje črnih mačk se je najverjetneje začelo v srednjem veku in je najverjetneje tesno povezano s cerkveno inkvizicijo in preganjanjem čarovništva. Takrat so verjeli, da naj bi bile črne mačke pravzaprav čarovnice v mačjem telesu, danes seveda vemo, da to ni res. Čeprav gre samo za prazno vraževerje in barvo kožuha, pa so črne mačke tiste, ki v zavetišču najdlje čakajo na nove skrbnike.

črne mačke in čarovništvo

Zelo  stereotipen prikaz čarovnice, ki ji družbo dela črna mačka. Foto: pixabay

Ampak človeka definira prostor (okolje, družba, kultura), kjer živi. In če bi živeli na drugem koncu sveta, bi imeti črno mačko pomenilo pravi blagoslov!

Črne mačke v drugih kulturah prinašajo srečo in blagoslov

(Ne)sreča črnih mačk je predvsem povezana s tem, na katerem koncu sveta se nahajamo –  mi ali one. Če smo že vraževerni, bodimo vsaj vraževerni v dobrobit črnih mačk 🙂

Anglija: črne mačke za srečen zakon

Angleško vraževerje pravi, da če nevesti na poročni dan podarimo črno mačko, ji bo ta prinesla srečo v zakonu. Če pa imata mladoporočenca že doma črno mačko, ju čaka dolgo, krasno in srečno skupno življenje. Črna mačka odganja zle duhove in tako poskrbi za blagostanje doma.

… in srečo v življenju.

Sploh, če ti prekriža pot!

 Japonska: črne mačke za samske ženske …

Čarovnice? Nore mačje tete? Ne! Japonci verjamejo, da če ima samska ženska črno mačko, ji bo ta prinesla veliko dobrih ženitnih ponudb.

 … in varovanje doma

Ostanimo še nekaj časa v deželi vzhajajočega sonca – črne mačke ne prinašajo sreče samo samskim ženskam, ampak so na splošno dobrodošle v vsakem domu, saj odganjajo zle duhove in slabo energijo.

Severna Evropa: črna mačka pomeni, da bodo mornarji varno pripluli domov

Ali veste, da so včasih žene mornarjev imele doma črne mačke, ker naj bi te s svojo energijo varovale njihove može na dolgih plovbah? Mornarji so bili še posebej srečni, če je njihovo ladjo prostovoljno vstopila črna mačka – to je namreč pomenilo, da prinaša srečo in bo plovba varna!

Gre se samo za barvo kožuha

A če pustimo vraževerje ob strani, je črna mačka še vedno samo mačka, ki je pač črne barve in zato nič manj dobra ali slaba od sosedove pepelnato sive lepotice, rjavega tigra ali bele kraljice. Vse mačke prinašajo srečo in ljubezen, občasno pa tudi razparajo kakšen živec in/ali kavč.

Ne glede na to, na katerem koncu sveta se nahajamo, če nam pot prekriža črna mačka, to samo pomeni, da nekam gre. Črna mačka ni darilo ob poroki in nam ne bo prinesla novih ženitnih ponudb, ampak samo veliko mačje ljubezni.

Živali si izbiramo po karakterju in ne po barvi kožuha. Čeprav ali veste, kaj pravijo za črne živali? Da so v resnici zlate 🙂 In to je edino vraževerje, v katerega neizpodbitno verjamemo vsi, ki imamo doma črnuhe.

Viri:
catster
wiki
Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.