Domov » Surova hrana za pse » DIY: goveji super mix

DIY: goveji super mix

Objavljeno v Surova hrana za pse

Prazniki so za seboj pustili ogromne zaloge hrane, ki je trgovci niso uspeli prodati in ji je grozil odpis, zato je bil prejšnji teden prava terna za kupovanje ugodnega mesa. Meso za psa vedno pripravljam kampanjsko, torej v enem šusu naredim zalogo za 14 dni ali 3 tedne, odvisno od prostora v zmrzovalniku in količine mesa, ki jo imam na voljo. Kampanjsko pripravljanje hrane je časovno veliko manj potratno kot sprotno pripravljanje obrokov: popolnoma razumem tiste, ki pravijo, da nimajo časa, da bi psu vsak dan pripravljali hrano – niti sama si ne predstavljam, da bi vsako jutro ob 7h rezala meso in ribala zelenjavo. Ali pa zvečer, ko imaš polno glavo vsega in komaj čakaš, da se zlekneš na kavč in odmisliš vse – a da bi takrat mogla še pripravljat super mixe? A – a, not for me. S kampanjskim pripravljanjem hrane porabim cca. 2 uri mesečno (vključno s pospravljanjem kuhinje), ker sem se v tem že tako zverzirala in nobenega razloga ni, da ne bi uspelo niti tebi, če si tega seveda želiš, pes bi gotovo cedil sline še 3 dni po takem obroku 🙂

Super sestavine:

Vse sestavine zmešaš v veliki skledi - tako je najmanj packarije.
Vse sestavine zmešaš v veliki skledi – tako je najmanj packarije.
 • Govedina (meso)
 • Goveji vampi
 • Goveje srce
 • Goveja jetra
 • Brokoli
 • Korenček
 • Posušene jajčne lupine
 • Lososovo olje

Recept je sila preprost 🙂 : meso narežeš, zelenjavo naribaš, lahko tudi pokuhaš, če jo pes v taki obliki bolje prebavlja. Vse sestavine dobro premešaš, razdeliš na dnevne obroke in hop v zmrzovalnik. Zamrznjeno meso odtajam čez noč (čez zimo na kuhinjskem pultu, poleti v hladilniku), da je pripravljeno za naslednji dan, ko ga samo streseš v skledo in to je to. Nobenega packanja in umazane posode. Jaz to opravim čisto mimogrede, ko se kuha jutranja kava.

Količine in razmerja prilagodite vašemu psu, pazite samo, da jetra ne predstavljajo več kot 5 ali 10 % celotnega super mixa. Jetra so odličen vir železa, vitamina A, aminokislin in drugih pomembnih vitaminov in mineralov, a ne smejo nikakor predstavljat edini ali glavni beljakovinski vir (kar se pogosto zgodi, ker so poceni!), ker med drugim pide do hipervitaminoze in driske. Tudi plenski model hranjenja pravi, da organi naj ne bi predstavljali več kot 10 % obroka. Logično – tudi plen, ki bi ga mes ulovil, ni sestavljen iz jeter in mišičnega mesa, ampak iz mišičnega mesa, kosti in jeter, kolikor jih pač ima ulovljena žival. Hipotetično, jasno, mislim da naši psi ulovijo večinoma tisto, kar jim postavimo v skledo. Brokoli pokriva širok spekter vitaminov in mineralov in mu jaz pravim kar kralj zelenjave in se zato pogosto znajde tudi v moji skledi. Lososovo olje je odličen vir esencialnih maščobnih kislin, posušene jajčne lupine zastopajo kalcij in fosfor…

goveje meso za psa
Priprava paketkov za v skrinjo.

Nekako tako zgleda končni rezultat, fotografija je namreč nastala pri pripravljanju prejšnje “runde”, ko sem zaradi nesporazuma tudi dobila meso za ulalala časa. PRO TIP: bistveno je, da so paketki čim bolj plošačati, ker se tako tudi hitreje odtalijo in zavzamejo veliko manj prostora, kot če namečeš v vrečko tako, samo da nekaj je. Med vsak paketek tudi preventivno dam peki papir, da se med sabo ne bi sprijeli in naredili mega paket, ki ga ne bi mogla odtajati po planu. Verjeli ali ne, na levi fotografiji sem z nekaj telovadbe vse uspela stlačiti v en predal in pol.
Končna cena govejega supermixa je nanesla okoli 30 €, s poudarkom, da sem sestavine nabavila pri najboljšem sosedu, ki ni samo najboljši ampak tudi najdražji, kljub bogatemu akcijskemu plenu. Večina obrokov bo dopolnjena tudi z različnimi kašami, ovsenimi kosmiči in drugimi ogljikovimi hidrati, ki v mojem primeru predstavljajo približno 10 do 15 % obroka, redno pa so na sporedu tudi različne mesnate kosti (piščančji vratovi, hrbti) in kosti za zabavo (recimo goveji rep), kjer je glavni namen predvsem to, da pes obgloda meso, se zabava, a ne poje kosti.

Goveji mix je samo ena izmed neštetih različic, ki jih lahko pripravite za vašega psa, možnosti si praktično neomejene, dodate lahko tudi sveže ribe, perutnino ali katero drugo eksotično meso, če ga lahko dobite po ugodni ceni. Poleti pa obvezno zelenjava z domačega vrta!

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

4 Responses

 1. UT
  | Odgovori

  Ali lahko v istem obroku zmešam surovo meso in npr. Kuhan riž?

 2. Urska
  | Odgovori

  Hvala. Še nekaj me zanima, zjutraj dobi naša psička brikete, zvečer pa obrok iz surovega mesa, je to v redu ? Ali je bolje da je samo eno vrsto hrane? Hvala za odgovor.

  • Lena Gregorčič
   Lena Gregorčič
   | Odgovori

   Prav je na koncu vedno tisto, za kar se mi odločimo 🙂 Jaz bi na vašem mestu brikete vsaj zamenjala za pelete 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.