Domov » Ostalo » En sprehod na dan, odžene zdravnika stran!

En sprehod na dan, odžene zdravnika stran!

Objavljeno v Ostalo

Če se vam je od vedno zdelo, da psi dobro vplivajo na vaše počutje – no, imeli ste prav! Vse več raziskav namreč potrjuje, da pasja družba sprošča in ni blagodejna samo za dušo, temveč tudi za telo. Da ne bomo vedno samo o tem, kaj je zdravo za psa in kaj ne, si za spremembo poglejmo, zakaj je imeti psa pravzaprav zelo zdravo, saj nismo samo mi tisti, ki skrbimo za zdravje psa, ampak tudi oni skrbijo za naše zdravje!

Redno gibanje je dobro tudi za nas

Imeti psa pomeni redno hoditi na sprehode, četudi živimo v hiši z vrtom. In kot vemo, ima redno gibanje veliko pozitivnih vplivov na naše zdravje! Že povprečen sprehod s psom poskrbi zato, da smo pasji skrbniki bistveno bolj fit od naših manj aktivnih znancev, saj na tak način mimogrede opravimo tistih zdravniških priporočenih 30 minut gibanja na dan. Če živite v bloku brez dvigala, je hoja po stopnicah večkrat na dan samo še dodaten plus, če se s pasjim prijateljem udeležujeta agilitya ali katerega drugega pasjega športa, potem pa itak veste, kaj pomeni (dobra) kondicija.

Naše srce je zdravo

Zaradi rednega gibanja smo manj dovzetni za težave, ki so povezane s srcem in ožiljem, imamo bistveno nižji holesterol, trigliceride in krvni pritisk. Redni sprehodi s psom naj bi celo blagodejno vplivali na srčne bolnike in pomagali pri okrevanju tistih, ki so že doživeli srčni infarkt. Naslednjič, ko vas bo pes na vsak način poskušal prepričati, da je čas za n-ti sprehod v istem dnevu, vam pa se res ne bo dalo, ker bo zunaj spet dež, imejte v mislih, da njega samo skrbi za vaše zdravje!

Krepijo naš imunski sistem

Dež, veter, sneg, mraz … ko je čas za sprehod, je čas za sprehod in vreme za  vestnega pasjega skrbnika nikoli ni izgovor (no, vsi psi ne marajo slabega vremena, ampak  tem kdaj drugič), kar je odlično za krepitev človeškega imunskega sistema. Čeprav so naši psi čisti (no, ne vedno, bodimo pošteni!), smo vseeno dnevno izpostavljeni bakterijam, ki pa dobro vplivajo na naš imunski sistem in ga s tem krepijo. Raziskovalci na neki ameriški univerzi so šli celo tako daleč, da so zapisali, da so psi neke vrste »probiotiki« za njihove skrbnike. In probiotiki niso pomembni samo za pasje zdravje, temveč tudi naše!

Raziskave, opravljene v tej smeri, tudi namigujejo, da naj bi skrbniki psov bili na splošno manj bolni, po virozah, prehladih in gripah naj bi se hitreje opomogli. Če dobro pomislite, je to popolnoma logično – če smo bolni, ne moremo skrbeti za psa, zato je treba čim prej ozdraviti, da smo lahko spet na polno opravilno sposobni!

Psi lahko med drugim zavohajo tudi padec glukoze v krvi in zgodnji stadij raka. A preden vašemu kužku prepustite resno diagnostiko, imejte v mislih, da so to psi, ki so posebej šolani v te namene.

Psi so odlični tudi za zdravje naših najmlajših

Otrok ni razlog, da bi oddali psa, v bistvu bi bilo bolj smiselno, če bi si poleg psa omislili še mačko! Zakaj? Otroci, ki od zgodnjega življenja živijo skupaj s psom ali mačko, so bistveno manj nagnjeni k razvoju določenih alergij in astme, prav tako so manj dovzetni za prehlade in vnetja ušes, pozitivne lastnosti zgodnjega življenja s psom pa se bodo poznale tudi takrat, ko bo otrok že odrasel (morda zato, ker si ne bo predstavljal življenja brez psa?). Druženje s psom in mačko bo pozitivno vplivalo na otroka že v času nosečnosti, tako se bo namreč bistveno zmanjšala možnost, da bi otrok imel alergije na živalsko dlako.

Najbolj poceni protistresna terapija

Že samo nekaj minut na dan druženja s psom, pa naj bo to igra, sprehod ali nega, znižuje raven kortizola (stresnega hormona) in dviguje raven serotonina in dopamina, ki ju laiki poznamo kot »hormona sreče«. Če vam je šef v službi pošteno dvignil pritisk, brez skrbi! Ker imate psa, boste stres lažje prenesli od tistih sodelavcev, ki doma nimajo živali, zato … šef naj kar pizdi! Morda pa je tako nejevolen, ker doma nima psa? 🙂

Dotiki in druženje seveda delujejo blagodejno v obe smeri in ko se boste v pasji družbi terapirali sami, boste hkrati terapirali tudi vašega psa. Še dobro, da smo se našli 10 000 let nazaj!

Preventiva in kurativa za depresijo?

Skrbniki psov naj bi bili manj dovzetni za epizode depresije, kar nas po prebranem in dokazanem niti ne bi smelo čuditi.

Poleg tega pa pes pomeni odgovornost, ustvarja rutino in daje smisel življenju; če že ne zaradi sebe, se na sprehod odpraviš zaradi psa. Sprehod s psom prežene občutke osamljenosti ter bistveno poveča možnosti za interakcijo in druženje z novimi ljudmi. Vam družba drugih ljudi ne ustreza? Ni problema! Dejstvo je, da se s psom nikoli ne počutimo sami ali osamljeni. Poleg rutine in “smisla”, ki lahko bistveno pomagata pri premagovanju depresije, psi svojim skrbnikom nudijo še eno čudežno zdravilo brez recepta: brezpogojno ljubezen.

Naslednjič, ko se boste počutili osamljeni, se namesto na kavč odvlecite na sprehod. S psom, seveda!

Življenje s psom očitno ni samo lepše, temveč tudi bolj zdravo 🙂

PS: Ne omislite si psa zaradi zdravja

Pes v prvi vrsti še vedno pomeni odgovornost in ne zdravilo, tako da če poleg vseh pozitivnih lastnosti, ki jih ponuja življenje s psom, niste pripravljeni sprejeti tudi tistih manj lepih (veterinarski stroški, omejeni dopusti …), potem bo treba recept za zdravje poiskati kje drugje.

Viri in nadaljnje branje:
well.blogs.nytimes.com
Health benefits of pets
6 ways pets improve your health
medicaldaily.com
Pets for depression and health
Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.