Domov » Priporočam » Novo:Forthglade peleti!

Novo:Forthglade peleti!

Objavljeno v Priporočam

Z angleškega podeželja direkt v slovenske pasje sklede, vmes pa še kratek postanek na ZHP-ju – to so Forthglade peleti! Gre za hladno stiskano hrano za pse, ki je nedavno vstopila tudi na slovensko tržišče in poleg nadvse slastnih peletov ponuja tudi odlično mokro hrano!

Če prednosti hladno stiskane hrane ne poznate, pozorno preberite naslednji odstavek. Če pa vam je tema znana, ga brez skrbi preskočite in preverite, kaj vse ponujajo Forthglade peleti.

Briketi, peleti, ekstrudiranje in hladno stiskanje

O ekstrudiranju in hladnem stiskanju sem že veliko napisala, a obnovitev znanja nikoli ne škodi 🙂  Ekstrudiranje (briketi) je poseben način obdelave sestavin, ki poteka na izjemno visokih temperaturah (200° C ), zaradi česar se tudi izgubijo hranilne snovi, ki so nato dodane v sintetični obliki. Visoke temperature so problematične tudi zaradi tega, ker se zgradba določenih hranilnih snovi poruši (npr: beljakovine denaturirajo, maščobe in olja prav tako spremenijo svojo sestavo), kar naj ne bi imelo prav pozitivnega učinka na zdraavje ljudi in živali, prej obratno.

Potem pa je tukaj hladno stiskanje (peleti), kjer gre za obdelavo na nižjih temperaturah (50°C). Posledica tega je, da se pri hladnem stiskanju ohrani večina hranilni snovi, peleti pa se tudi bistveno lažje prebavljajo: zaradi ekstrudiranja se briketi v želodcu napihnejo, peleti pa razpadejo, zaradi česar slednji ne bremenijo prebave in se v želodcu obnašajo podobno kot sveža hrana. Za lažji prikaz si poglejte še spodnjo fotografijo:

Peleti v želodcu razpadejo, briketi pa se napihnejo.

Ravno zaradi tega lahko pelete mešate s svežo hrano, briketov pa ne! Ker v želodcu ne prihaja do napihnjenosti, se s hranjenjem s peleti zmanjša tudi možnost za zasuk želodca. Če želimo prebavo še dodatno olajšati, lahko pelete pred hranjenjem namočimo v vodo ter potem psu ponudimo »kašico«.

Forthglade: angleško, naravno, zdravo!

Pod barvito embalažo se skrivajo slastne sestavine, ki so pisane na dlako praktično vsem psom in ob vseh priložnostih: zaradi monoproteinske sestave (torej 1 vrste beljakovinskega vira v posameznem okusu) so še posebej primerne za alergike na izločevalnih dietah, izbirčneže pa lahko prepričate s Forthglade linijo mokre hrane, tako v monoproteinski različici kot “dual” kombinaciji okusov.

Forthglade hrana za pse se v angleškem Devonu proizvaja že od l. 1971. Že od samega začetka dajejo velik poudarek na kakovosti vseh sestavin, ki so uporabljene v proizvodnem procesu: pri Forthglade hrani za pse ne boste našli ojačevalcev okusov, barvil in drugih polnil (»fillerjev«), peleti so na voljo brez žit (hipoalergena raca s sadjem in zelenjavo) ali z rjavim rižem (puran v kombinaciji z zelenjavo). Njihova linija mokre hrane, ki je prav tako monoproteinska, poleg okusa race in purana vsebuje še slastno kombinacijo jagnjetine ter lososa (vsak okus je ločen). Psi, ki niso občutljivi, pa bodo lahko uživali v liniji mokre hrane, ki kombinira dva okusa hkrati: raco z divjačino in gos s puranom. Vse sestavine so angleškega porekla.

Psi so mesojede živali, torej mora biti pretežni del njihovega obroka sestavljen iz mesa; z izbiro Forthglade peletov ali mokre hrane za pse ste lahko mirni, saj vsebuje najmanj 75 % svežega mesa!

Forthglade hrana je brez žit, nekatere kombinacije vsebujejo krompir, druge pa bučo.

Izmed vseh okusov, ki so na voljo, je trenutno najbolj priljubljena Forthglade hrana z račjim mesom, ki velja za najbolj varno hipoalergeno izbiro.

Funkcionalne sestavine in kelati

Za piko na i je Forthglade hrana za pse obogatena z različnimi zelišči in funkcionalnimi sestavinami (izvleček brusnice, pivski kvas, bučna semena, rožič …), a njena glavna prednost je v tem, da so minerali in elementi v sledovih v kelatni obliki.

Kelatna oblika mineralov je organska oblika, kar pomeni, da jo telo zelo hitro prepozna in sprejme; minerali v kelatni obliki imajo zato bolj optimalno biološko razpoložljivost. Posledica tega je boljša absorpcija hranil ter posledično tudi njihov boljši izkoristek, saj organizem elemente iz kelatov absorbira v skladu s trenutnimi potrebami. Njihov potencialno škodljiv presežek pa je odstranjen iz telesa; kelatna oblika mineralov tako tudi ščiti telo pred toksičnostjo. Kelatna oblika je dragocena tudi zato, ker ne draži želodca in ne preprečuje absorpcije drugih mineralov.

Razlogov, zakaj poseči po hrani Forthglade, je tudi z vidika kelatnih mineralov in elementov sledovih več kot dovolj!

Kdaj izbrati pelete in kdaj mokro hrano?

Mokra hrana je odlična izbira za pse, ki imajo morebitne težave z urinarnim traktom, saj tako poskrbite za dodatno hidracijo, za vse pse, ki ne morejo več normalno gristi (imajo oslabljene zobe ali pa jih nimajo več) ter za pse, ki so po naravi bolj izbirčni (mokra hrana je načeloma bolj ješča). Krasno se obnese tudi pri psih, ki so na shujševalni dieti, saj mokra hrana takoj da večji občutek sitosti.

Suha hrana pa je odlična alternativa briketom, zato je primerna za vsakodnevno hranjenje vseh psov.  Forthglade pelete izberite tudi takrat, ko vam priprava sveže hrane ne diši najbolj – peleti so vseeno boljši približek naravni hrani kot briketi – če pa psa hranite s surovo hrano, se bodo Forthglade peleti odlično obnesli na dopustu oz. v vseh tistih situacijah, ko priprava sveže hrane ni možna in morate najti kompromis. No, pa ga imate 🙂

Forthglade je tudi ponosni sponzor Zavoda Pet. Terapevtskim psom nudijo Forthglade peletirano hrano, saj surova hrana morda ni toliko priročna za nagrajevanje med terapijami, s peleti se lahko na enostaven način tudi zagotovo ustrezen nivo higiene.

In? Katere boste preizkusili: račko ali purana?

Vesela sem, da se širi tudi ponudba hladno stiskane hrane za pse, saj imamo zaradi tega tudi pasji skrbniki vedno več možnosti zdrave izbire. Skladno s tem pa čedalje manj izgovorov, da bi psa hranili z briketi, »ker se nič drugega ne dobi«. Najboljša izbira je seveda sveža hrana, a znotraj tega lahko krmarimo med različnimi kompromisi in Forthglade peleti so eden izmed njih, pa če bodo redno na jedilniku ali samo občasno (kot recimo hrana za dopustniške dni).

A s čim začeti? Moj predlog: hipoalergena račka! Dober tek in sporočite, kako vam bo šla v slast 🙂

Forthglade peletov žal ni več na na voljo pri nas, lahko pa  tukaj pobrskaš za alternativami >>>

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.
Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

  1. Suzana Kolednik Muhič
    | Odgovori

    Pozdravljeni. Kaj pa psi kot npr.naša, ki je prebolela trebušno slinovko. Zdaj kupujemo samo eno hrano za gastro seveda brikete, katerih ne mara preveč. Drugega trenutno ne upam poskusit, ker se bojimo, da bi se spek kaj pojavno. Ne želim, da bi prebolevala bolečine.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.