Domov » Mačke » “Gadgeti” za moderne mačke

“Gadgeti” za moderne mačke

Objavljeno v Izpostavljeno, Mačke

Moderne mačke, pardon, moderni mačji skrbniki se zavedamo, da mačke niso “za lovit miši” in so psom enakopravne državljanke. Za slednje zapravljamo gore denarja in kupujemo stvari, ki jih morda sploh ne potrebujejo, medtem ko smo do mačk v povprečju veliko bolj škrti. No, ne vsi 🙂 Moderne mačke, sploh tiste, ki so izključno notranje, so rade razvajane, saj s tem upravičujejo rek, ki pravi človek je psu gospodar, mački pa lakaj. Praskalnik za mačke ni več noben luksuz in izjema, to je kos pohištva, ki ga notranja mačka preprosto mora imeti, obstaja pa še kar nekaj gadgetov, ki se jih moderne mačke gotove ne bi branile in prepričana sem, da bi jim popestrile življenje.

Termofor za ležišče

termofor za mačke
A ni huda? Foto: zoohit.si
Če tudi vaša mačka rada leži na toplem, potem ji lahko kateri od dobrih mož morda prinese termofor, da ji bo še dovolj toplo, sploh zdaj, ko prihajajo mrzli zimski dnevi in se bo temperatura (končno!) spustila krepko pod ničlo. Vem, v stanovanju se kuri, ampak taki mački, ki je še poleti rada pod deko, pravzaprav ni nikoli dovolj toplo, vedno bi lahko bila še kakšna stopinja več.

Termofor lahko segrejete v mikrovalovni pečici, toploto pa naj bi oddajal 10 ur, podtaknete pa ji ga lahko praktično kamorkoli. Termofor je še posebej primeren za starejše in bolne živali pa tudi za take, ki imajo težave s sklepi. Skratka, ni nujno samo nepotreben gadget, lahko ima tudi pozitivne učinke na zdravje.

 

Radiatorsko ležišče

radiatorsko ležišče za mačke
Ležišče, ki je hkrati skrivališče 🙂 foto: zoohit.si
Definitivno še en gadget za tiste mačje princese, ki se rade tiščijo na toplem. Kako veste, če vaša mačka spada v kategorijo radiatorskih mačk? Enostavno: če so vaši radiatorji prekriti z dekami in brisačami, ki pa niso tam zato, ker se sušijo, ampak zato, da je vaši mački bolj komot med zimskim spanjem, potem je jasno, da imate doma radiatorsko mačko. Radiatorsko ležišče ali termoforček jih bosta gotovo dobro dela.

Radiatorska ležišča obstajajo v odprti ali zaprti različici, obstajajo tudi taka, ki se zataknejo na “tanke” radiatorje, ki so itak najhujša nočna mora vseh sodobnih mačk (podobno kot LCD TV-ji 🙂 ).

 

Ležišče za okensko polico

Le kdo ima srce, da mački odreče tako udobje? Foto: zoohit.si
Le kdo ima srce, da mački odreče tako udobje? Foto: zoohit.si
Poleg mačk, ki so rade na toplem, so tukaj še take, ki mislijo, da so okenske police pravzaprav ležišča, s katerih lahko nemoteno gledajo televizijo (beri: spremljajo zunanje dogajanje).

No, mačka lahko seveda spada v obe kategoriji ali pa je njena splošna značajska lastnost pač ta, da rada leži tam, kjer se ležati da. Če ste v obdobju pred mačko imeli okenske police okrašene z lončnicami, ki ste pa jih v obdobju po mački preselili »na varno«, ker so sicer popolnoma po naključju letele dol druga za drugo, potem verjetno res nimate druge, kot da vaši mački izpopolnite udobje in ji ob priliki nadgradite običajno okensko polico.

 

Mačja fontana

mačja fontana za pitje vode
Nekatere mačke jo s pridom uporabljajo. foto: zoohit.si
Mačke so znane po tem, da premalo pijejo, kar pa v kombinaciji s suho hrano ni najbolj optimistična napoved za njihove ledvice. Obstajajo neke teorija, da naj mačka ne bi imela vode na istem mestu, kjer ima hrano, a upam si trditi, da obstaja vsaj toliko teorij, kolikor je mačk.

Veliko mačk pa obožuje tekočo vodo in jo pogosto pijejo kar iz pipe, kar je super, če imate take pipe iz katerih mačka lahko pije – jaz jih na žalost nimam. V takih primerih pa lahko pride prav mačja fontana, ki naj bi zaradi “vedno tekoče vode” spodbujala pitje pri mačkah. Kako se v praksi obnese, poročam kmalu. Nakupi za mačke so pač vedno riskantni.  Saj veste, kako so mačke – vseh se ne da prepričati, da je nekaj dobro za zdravje.

 

Labirint za hranjenje

labirint za mačke
Ta je za akcijo! Foto: zoohit.si
Gadget za tiste mačke, ki niso zbirčne! Jp, tudi take obstajajo, čeprav si upam trditi, da so v manjšini. Mačke, ki obožujejo hrano in imajo nekaj energije viška, se bodo gotovo zabavale ob taki interaktivni igrači, kot je ta labirint za hranjenje (ali pa ob kateri podobni igrači), ki bo spodbujal in krotil plenski nagon, hkrati pa bo ob lovljenju hrane izgubila višek energije, ki se sicer v njej kopiči in se podobno kot pri psih, lahko kaže v destruktivnem vedenju in uničevanju stanovanja.

Hja, notranje mačke je treba tako ali drugače animirati in če jih hrana ne gani, lahko poskusite katerega izmed drugih načinov (plišaste miške, peresa, žogice …), najbolj pomembno je seveda to, da najdete takega, ki bo vaši mački odgovarjal.

 

Na koncu bi rada napisala, da mačke v resnici ne potrebujejo ničesar drugega kot ljubezen in pozornost, ampak … ja, potrebujejo ljubezen in pozornost, a mačje življenje bo gotovo bolj izpopolnjeno s katerim izmed zgoraj omenjenih gadgetov, saj mačke so nenazadnje kraljice udobja, ki se brez sramu pustijo razvajati. In od časa do časa jim lahko brez slabe vesti privoščimo kakšno nakupovalno pregreho! Če nič drugega, ji lahko privoščino novejše in bolj moderno mačje stranišče 🙂

 

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.