Domov » Ostalo » Glina za pse: kako, zakaj in kdaj jo uporabiti?

Glina za pse: kako, zakaj in kdaj jo uporabiti?

Objavljeno v Ostalo

Glina je fina! In to ne samo za nas, ampak tudi za naše pse, pri katerih jo lahko uporabimo na popolnoma enak način, kot bi jo uporabili tudi zase. OK, glina za pse kot maska za obraz našega kosmatinca res da ne pride v poštev, lahko pa jo uporabimo v različne terapevtske namene: kot obkladke, »mazilo« ali pa jo psu ponudimo za uživanje.

Zdravilne lastnosti gline niso novodobno odkritje, saj so jo ljudje v te namene uporabljali praktično že od vedno. Pri živalih je poznanih tudi veliko primerov, ko so jedle zemljo ali lizale »blato«, za katerega se je kasneje izkazalo, da je bilo bogato z glino. Kaj je torej skrivnost gline?

Tisočletja tradicije

Glino so poznali in uporabljali že v Mezopotamiji, od koder tudi izhajajo prvi zapisi o njeni zdravilni uporabi. Glino kot zdravilo so uporabljali tudi v starem Egiptu in stari Grčiji, kjer jo omenja znani starogrški zdravnik Klavdij Galen, obšla pa ni niti Hipokrata in priznanega perzijskega zdravnika Aviccena. V dobrih starih časih so jo v obliki napitka uporabljali za blaženje črevesnih težav, pri zastrupitvah, z obkladki pa so zdravili rane ter tako pospešili njihovo celjenje. V zahodnem svetu jo je približno 200 let nazaj ponovno »populariziral« nemški duhovnik in zdravilec Sebastian Kneipp, pri nas pa je bil njen največji pristaš pater Simon Ašič, ki je dejal: »Kar pozdravi glina, pozdravi dokončno!«

Kaj se govori o glini?

Napitki iz gline so priljubljeni zaradi tega, ker naj bi imeli razstrupljevalni učinek, saj naj bi nase vezala škodljive snovi in prav zaradi tega je bila pogosto prva pomoč ob različnih zastrupitvah. Ker nase veže vodo, je lahko tudi prva pomoč pri prebavnih težavah. Telo oskrbuje s pomembni minerali v sledeh (železo, kalcij, magnezij, natrij, silicij, ki je odgovoren za izjemen adsorbenten učinek) ima pa tudi protimikrobno delovanje; na splošno naj bi spodbujala obnavljanje zdravih celic in tako prispevala k celostnemu zdravju. Obkladki iz gline naj bi sproščali napete mišice, uporabni so tudi v primeru zvinov in zlomov (seveda ob primerni zdravniški oskrbi!), glina pa naj bi pomagala tudi pri hitrejšem celjenju ran. Dekleta pa sm gotovo seznanjena tudi z uporabo gline v kozmetiki: maske, pilingi in obloge iz gline so nekaj, kar smo gotovo že vse preizkusile! Najbolj poznani so njeni pozitivni učinki na črevesje, za katerega vemo, da je bit našega imunskega sistema. Morda prav zaradi tega redne glinene kure pogosto vplivajo na celostno boljše počutje!

Različne vrste glin in katero uporabiti?

Glina je popolnoma naravna sestavina Zemlje, več milijonov let stara sedimentna kamnina, ki je sestavljena iz mineralnih nanodelcev. Poznamo različne vrste gline, laiki jih večinoma ločimo po barvi (zelen, rdeča …). Barva gline je odvisna od vsebnosti oz. prevlade določenega minerala – rdeča glina denimo vsebuje več železa in zato ni primerna za uživanje. Nekatere vrste glin so zato bolj primerne za zunanjo uporabo, druge za uživanje in tretje za lončarjenje J Za uživanje je najbolj pogosta, varna in primerna izbira prečiščena glina, ki jo lahko uporabimo tudi za obkladke, maske, mazila … in jo dobimo v običajnih trgovinah z naravnimi in zdravimi izdelki. Najbolj kakovostna glina je taka, ki je sušena na soncu, torej popolnoma naravno »predelana« (in ja, dobimo jo tudi pri nas …).

V terapevtske namene se najpogosteje uporabljajo kaolin, Fullerjeva zemlja in bentonit, pri čemer ima spet vsaka svojo specifiko, a glin je seveda veliko več vrst in nemogoče je, da v enem prispevku pokrijemo vse. Z najbolj navadno glino za pitje, ki jo dobite v vsaki zdravi trgovini, se v nobenem primeru ne morete zafrkniti, saj jo lahko psu ponudite tako kot napitek ali obkladek.

Glina za psa: kako in zakaj jo uporabiti?

Glina bo tudi pri psih umirila od praskanja razdraženo kožo ali blažje prebavne težave, v obliki 21-dnevne kure – napitka pa bo poskrbela za celostno krepitev imunskega sistema. Pri pripravi pazite le, da ne pride v stik s kovino; najbolje je uporabiti leseno žličko ali kuhalnico, glino pa shranjujte v steklenem kozarcu. Plastika je tudi OK, ampak vsaj jaz se trudim, da jo v življenju uporabim čim manj.

Glina za pitje

Glina za psa je uporabna podobno kot za vas: kot napitek ali v obliki obkladka. Nekateri pasji skrbniki, ki tudi sami veliko konzumirajo glino, običajno naredijo glineno kuro za psa: 2-krat letno po 21 dni, in sicer tako, da žlico prečiščene gline zmešajo v pasjo skledo z vodo, pustijo, da se čez noč usede, potem pa psu naslednji dan ponudijo vodo z glino (namesto običajne vode). Če psu dajete kakršnakoli zdravila, naj med zaužitjem zdravila in gline mineta vsaj dve uri, v nasprotnem primeru lahko glina veže nase učinkovino zdravila in tako izniči njegove delovanje.

Mimogrede, taka prečiščevalna kura s pitjem gline se priporoča ravno v zgodnje jesenskem in spomladanskem času!

Obkladki z glino za pse

Boleče mišice, zvine in poškodbe ter podobne situacije (za katere upam, da jih bo čim manj!) lahko poskusite omiliti z glinenimi obkladki, seveda potem, ko ste poškodbo preverili tudi pri veterinarju. Priprava glinenih obkladkov je enostavna: prečiščeno gline zmešate z vodo ter jo pustite stati 1 uro. Potem glino v tanki plasti namažete na krpo in položite na prizadeto mesto. Krpa, v katero zavijete glino, mora biti obvezno iz naravnega materiala, saj je ta edini, ki omogoča dihanje. Za te primere je idealno ti. tetra blago, iz katerega so plenice, odlično pa pridejo prav tudi 100 % bombažne kuhinjske krpe. Obkladek na mestu pustite toliko časa, da se glina posuši, potem pa jo zavrzite.

Če imate doma dolgodlakega psa, brez panike: nekaj glinene brozge bo gotovo pricurljalo iz obkladka na dlako, a nič za to – počakajte, da se posuši, potem pa izčešite.

Glina neposredno na kožo

Glina za pse naj bi bil še posebej učinkovita pri pomirjanju kože zaradi srbečice, pikov žuželk in podobnih vnetnih stanjih. Jedilno žlico gline zmešajte s čajno žličko vode, da dobite kompaktno »mazilo«, ki ga potem nanesete na poškodovano kožo (hot spoti, rdečica od alergij itd.). Pustite učinkovati dokler se ne posuši, potem pa jo sperite. Jp, pri kratkodlakih psih je to bistveno bolj praktično kot pri dolgodlakih psih ali psih z bogato podlanko 🙂

Neposrednemu nanosu na kožo se izognite v primeru, če ima pes že tako zelo suho kožo, saj jo bo glina še dodatno izsušila.

Kje kupiti glino za pse in na kaj paziti pri uporabi?

V isti naravni in zdravi trgovini, kot bi jo kupili zase 🙂 Razlike med glino, ki bi jo uživali oz. uporabljaji vi in tisto, ki bi jo užival pes, namreč ni, edino morda v tem, da boo na embalaži »pasje gline« narisane tačke.

Podobno kot pri vseh ostalih odličnih naravnih in zdravih stvareh, naj bo tudi glina za psa uporabljena po pameti. V praksi to pomeni, da z njo ne silite psa, če jo očitno zavrača, da ne rešujete kompleksnih zdravstvenih težav samo z glino in da v primeru zastrupitve najprej pokličete veterinarja za nasvet in komaj potem doma začnete iskati glino. Pravilna uporaba gline naj ne bi imela stranskih učinkov, a v primeru kroničnih težav pri psu posvet z veterinarjem gotovo ne bo odveč, enako velja v primeru brejosti.

Glina za pse je torej še ena izmed naravnih rešitev, ki nam lahko pride prav v bitki  vsakdanjimi težavami, s katerimi se srečujemo ter seveda, še bolje – kot preventivna rešitev. Zaradi velike priljubljenosti, različnih načinov uporabe ter številnih študij, ki so bile narejene na to temo, je gotovo nekaj, kar zahteva širšo obravnavo in boste na ZHP-ju prav gotovo še brali o njej. Zato naj ta prispevek služi zgolj kot (malo daljši) uvod 🙂

Kakšne so pa vaše izkušnje z glino?

Viri in nadaljnje branje:

  1. Dogs Naturally magazine
  2. Glina na Wiki
  3. Medicalnewstoday.com
Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.