Domov » Kuhana hrana za pse » Goveja kost za psa – kost iz juhe: primerna ali ne?

Goveja kost za psa – kost iz juhe: primerna ali ne?

Objavljeno v Kuhana hrana za pse

Goveja juha je slovenska nedeljska folklora. Če imate doma psa, mu je ob nedeljah prav gotovo priletela v skledo kakšna goveja kost iz juhe. Mnogim psom nikoli ni bilo nič (ali pa ljudje niso opazili, da pes 5 dni ni šel kakat), kar pa ne pomeni, da bo to veljalo za vedno. Včasih je samo 1-krat lahko – preveč.

Kost iz juhe in z njo povezane težave

Jaz sem samo v tem tednu slišala za dva pripetljaja, ki sta zelo pogosta, ko pes dobi kost iz juhe. Prvi je končal pri veterinarju na klistiranju in skrbnico olajšal za nekaj manj kot 200 €, drugi je teden začel z močno drisko in je prav tako končal pri veterinarju. Znesek računa mi ni poznan 🙂

Vas je to pretreslo? Ah, naj vas ne. To so še enostavno rešljivi scenariji! Mozgove kosti za juho imajo vse predispozicije za to, da se zapičijo okoli čeljusti in brez veterinarja, pomirjevala ter žaganja se tega pripetljaja ne boste rešili. Ker je kost iz juhe kuhana, je bolj porozna, zato se njeni drobci zlahka kam zapičijo in je operacija neizbežna, kar pa lahko pri psu pusti trajne posledice.

Vse to so primeri, s katerimi se veterinarji pogosto srečujejo v svojih ambulantah in jim tudi ne zamerim, da dobijo ošpice, ko jim kdo od nadebudnih pacientov omeni, da hrani psa s kostmi.

Zdelo se mi je fino, da bi v objavo vključila tudi kakšen primer iz prakse. Veterinarji, ki sem jih spraševala naokoli, žal niso imeli pri sebi fotomateriala, ker so se v času primera ukvarjali z reševanjem živali in fotografiranjem. So mi pa vsi zatrdili, da so se v svoji praksi že srečali s takimi zapleti; nekateri večkrat, nekateri manjkrat, nikomur pa ta izkušnja ni bila prišparana.

Potem pa sem po naključju prišla do Andreje Strajnar, ki se ji je pred časom pripetila neljuba situacija. Zgodba je pri njej sicer nekoliko drugačna, saj ni psici ponudila kosti, na žalost sta nanjo naleteli na sprehodu.

In zgodilo se je to:

goveja kost za psa
Mogoče fotografija ni dovolj ostra, je pa njeno sporočilo prav gotovo zelo ostro. Fotografija: osebni arhiv Andreje Strajnar

Kot mi je Andreja povedala, je hitro nastopila “panika” in dodaja, da je Nia sicer čisto umirjena psička, vendar se v tistem trenutku nihče ni mogel dotakniti kosti, dokler ni dobila pomirjevala.

Kost iz juhe ni primerna za psa, saj se lahko zatakne okoli čeljusti.
Nia pod pomirjevalom, preden so ji odstranili kost. Foto: osebni arhiv Andreje Strajnar

Zgodba se je sicer srečno končala, Nii so uspešno odstranili zataknjeno kost, ampak to je samo še dodaten opomnik, da pri psih ne moremo biti nikoli preveč previdni. To je sicer primer, ki se je zgodil po nesreči, ampak zakaj bi težave zavestno izzivali in psu še naprej dajali govejo kost iz juhe?

Goveja kost za psa: tradicija, ki jo lahko prekinete

Zdaj – če to počnete že od nekdaj in je to postala že neke vrste družinska tradicija in nobenemu psu nikoli nič ni bilo … vse lepo in prav, mislim, kaj prav – super, ampak še vedno imate možnost, da prekinete to navado, ki ni nič drugega kot ruska ruleta. Tudi če ste zapriseženi tradicionalisti, imejte v mislih, da so nekoč zdravniki za pomirjanje predpisovali cigarete, za katere pa danes vemo, da so škodljive.

Kost iz juhe ne bo psu prinesla čisto nič dobrega; večinoma so premastne in povzročijo drisko ali prevelike (količinsko gledano), zaradi česar pride do zaprtja, polomljenih zobov ter drugih težav, ki sem jih omenila zgoraj.

Izberite primerne kosti!

Pes je narejen zato, da gloda kosti, boste rekli – in prav imate! Ampak če ta stavek izrekate v imenu volkov in narave, se ugriznite v jezik; v gozdu ni bilo babice, ki bi kuhala župco. In ja, res je, da je se je pes ob letih bivanja s človekom bistveno bolj prilagodil kar se hrane tiče, a ta del ne vključuje goveje kosti iz juhe, sploh če se greste BARF način prehranjenvanja, ki med drugim vključuje surove mesnate kosti.

Kosti, ki jih ponudite psu, morajo biti vedno surove in mesnate. Izogibajte se nosilnim kostem živali ter kostem ki so gole in odžagane. Garantirano varen način hranjenja psa s kostmi ne obstaja, so pa boljše in slabše izbire. Med boljše izbire spadajo recimo piščančji, račji in puranji vratovi, glodanje kosti pod nadzorom ter počasno uvajanje kosti v prehrano. A to je samo začetek, če ne veste, katere kosti so primerne za psa, jih raje izpustite iz pasjih obrokov ter sebi in psu prišparajte dežurnega veterinarja.

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.