Domov » Kuhana hrana za pse » (Sušeno) goveje srce za psa

(Sušeno) goveje srce za psa

Objavljeno v Kuhana hrana za pse

Surovo srce – goveje, telečje ali svinjsko lahko redno vključujemo v pripravo pasjih obrokov. Naštela sem srca, ki jih brez težav dobite v mesnici, sicer pa je verjetno jasno, da lahko uporabite tudi recimo jagnječje ali kozje srce, vendar so težje dostopni. V poštev pridejo tudi piščančji in puranji srčki, a kako je s perutnino vemo: čim manj, tem bolje, razen v primeru, da je domača in “neoporečna”.

Je srce mišica ali organ?

Surovo srce pogosto dojemamo kot organ in ga mečemo v tistih 10 do 15 % surovega obroka, ki naj bi ga predstavljali organi, čeprav je „po sestavi“ v bistvu mišica in lahko brez težav predstavlja bistveno večji delež obroka in ga hranimo kot „mišično meso“ , v primernih rotacijah in v kombinaciji z drugim (mišičnim) mesom.

Srce je še posebej dobrodošlo pri mačkah, če ga bodo blagovolile jesti. Goveje srce in vsa srca na splošno so bogata s tavrinom, aminokislino, ki je mačke za razliko od psov ne morejo sintetizirati same in vsebuje tudi nekaj drugih esencialnih aminokislin, različne B vitamine, minerale in A vitamin v manjših odtenkih in kot pravi Billinghurst, srce je odlično za … srce!

Cena srca je žepu prijazna (okoli 3 €/kg) in kot rečeno, dobite ga v vseh bolje založenih mesnicah.

Dehidrirano (sušeno) goveje srce za psa – recept

Dehidrirano goveje srce za psa je odličen in enostaven priboljšek, ki ga lahko brez težav in packanja pripravimo sami. Skrbi okoli vonjav med postopkom priprave so odveč in garantiram vam, da nihče od sosedov ne bo vedel, da spet nekaj čarate za psa 🙂

 • Srce narežemo na tanjše rezine. Moje strogo šiviljsko oko nameri približno 0, 8 cm debele rezine, ki se po dehidraciji skrčijo približno na polovico. Če želite srce lepo in na tanko narezati, ga pred tem za nekaj časa „na hitro“ zmrznite.
 • Narezane koščke nato pecite – dehidrirajte na 100°C cca. 2 uri, vmes jih enkrat obrnite. Če boste narezali debelejše kose, se podaljša čas pečenja ali pa morate zvišati temperaturo.
 • Priporočam uporabo peki papirja, bo čiščenje pladnja potem bistveno bolj enostavno.

Rok trajanja je približno 2 tedna, sama jih imam v hladilniku. Če pa želite podaljšati obstojnost priboljškov, morate znižati temperaturo, recimo na 60°C in podaljšati čas sušenja na 6 ali 7 ur. Tisti, ki zagrizeno pripravljajo sušeno meso za psa, ga sušijo tudi po 10 do 12 ur.

Sušene priboljške sama najraje pripravljam zvečer in jih čez noč pustim na pladnju, pokrite s papirnato brisačko, da se še dodatno izsušijo. Potem nastanejo zares odlične hrustljave žvečilke! Tako vsaj pravi moj pes, ki celoten postopek priprave pospremi s slino v potokih.

“Ampak s sušenjem se vse uniči!”

Nasprotniki toplotno obdelane hrane bodo gotovo ugovarjali, da je surovo najboljše in da se s sušenjem izgubijo ali zmanjšajo hranilne snovi. To gotovo drži, a naj dvigne roko tisti, ki psu ni še nikoli ponudil kakšnega priboljška! Dehidrirano goveje srce je zdrava in poceni alternativa „mehkim priboljškom“, ki jih v trgovinah prodajajo za šolanje, da o raznih “dentastickih” in “rodeo” forah niti ne začnem. Poleg tega pa si ne predstavljam, da bi na sprehode ali v šolo hodila s koščki surovega mesa. Hja, da se, se strinjam, ampak ni mi do tega, da bi imela po žepih vrečke s surovim mesom, na katere bi po možnosti pozabila, dokler ne bi vse skupaj začelo gniti. Tako da … ja, posušeno goveje srce je odličen priboljšek za zdravo razvajanje, nagrajevanje v pasji šoli ali pri domačih treningih. Res dobre odpoklice in pomembne vaje pa nagradite s sušenimi jetri. Uspeh bo zagotovljen 🙂

Več idej za priboljške da pse dobiš tukaj >>>

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

6 Responses

 1. Firoritka
  | Odgovori

  Odlična poslastica!
  Jaz jih posušim kar na kaminski peči prav tako na pladnju obloženem s peki papirjem. Ker je nižja temperatura kot v pečici, se na ta način sušijo približno dva dni, pa nič hudega, ponavadi niti ne utegnemo pospraviti priboljškov, ker jih v nekaj dneh pohrustata. Posušim še goveja jetrca, pljučka, obreznine ali pa kar kupim rebra. Nekaj mesa odrežem stran, meso narežem na trakove in posušim, mesnato kost pa poglodata. Ko so trakci napol suhi, jih s škarjami razrežem na manjše koščke.
  Ne kupujemo nobenih priboljškov za žvečenje ali keksov za trening. Pa še bolj pridni sta zverini, ker je pladenj v vidnem polju in sta vedno v pripravljenosti ko gre kdo mimo pladnja!

 2. Jagoda
  | Odgovori

  Pozdravljeni,

  super ideja za sušene priboljške, zanima me, koliko časa so lahko sušeni koščki zgoraj omenjenega mesa obstojni, če se sušijo na nizki temperaturi več časa… če ste mogoče to poizkusili… Hvala.

 3. Jagoda
  | Odgovori

  dodajam: ali bi bili obstojni pol leta, leto?

  • Lena Gregorčič
   Lena Gregorčič
   | Odgovori

   Pozdravljeni,

   ne vem, če bi bili obstojni eno leto ali pol leta. Teoretično verjetno ja, v trgovini imaajo sušene žvečilke zelo dolg rok trajanja, kako je v praksi in s tem receptom pa nimam pojma, pri nas vedno hitro zmanjkajo 🙂

 4. Roža
  | Odgovori

  Spet se začenja sezona sušenja priboljškov na peči. No, enkrat so bili priboljški v hladilniku en mesec, ker smo nanje pozabili. Mislim da so bila jetrca, morda srce. Nič jim ni manjkalo, brez posebnega vonja, vse sta pojedli.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.