Domov » Ostalo » Ni vse zlato, kar se sveti!

Ni vse zlato, kar se sveti!

Objavljeno v Ostalo

Premium briketi, hrana za pse iz human -grade sestavin in hipoalargeni briketi – poznate in kupujete v dobri veri, da je oznaka dokaz, da kupujete dobro?

V resnici so to bolj kot ne zgolj prodajne fraze, ki nimajo ustreznih meril, na podlagi katerih bi lahko določeno hrano prodajali kot premium, drugo pa kot hipolaergeno. Če povem drugače: če hočeš zelenjavo prodajati ko ekološko/biološko pridelano/organsko, mora način pridelave in končni produkt ustrezati določenim kriterijem, potem dobiš certifikat oz dovoljenje, da jo prodajaš kot tako. Enako je s hrano za male živali – preden gre na police, mora celostni produkt, od imena, vrstnega reda sestavin, navodil za doziranje itd. ustrezati določenim kriterijem. Primer: hrana, ki vsebuje 3 % lososa, ne sme biti označena kot “losos hrana za pse”, ampak “hrana za pse z lososom”, a o tem več naslednjič.

Katerim merilom pa morajo ustrezati premium, hipoalergeni ali human-grade briketi? Nobenim, na kratko povedano. Regulacij na tem področju ni! Regulacije in oznake hrane za pse, druge male živali in tudi ljudi določa in spremlja več organizacij, med drugim FDA (Food and Drug Administration), USDA (United States Department of Agriculture) in AAFCO (The Association of American Feed Control Official), ki je neodvisna organizacija in deluje podobno kot recimo Zveza potrošnikov Slovenije pri nas, pa čeprav naj ne bi bili popolnoma nedolžni. Omenjene tri so tudi glavni vir citatov v tem prispevku, sorodnih evropskih institucij zaenkrat še nisem odkrila. Povezave do njihovih spletnih strani ter ostale vire najdete na koncu tega prispevka.

Premium in super premium briketi, gourmet hrana za pse in mačke

Beseda „premium“ sama po sebi označuje ali pa vsaj spominja na nekaj, kar naj bi bilo boljše od povprečja. Podobno velja za besedo gourmet, ki je v sorodo z gurmanon, besedo, ki označuje človeka (no, lahko tudi psa 🙂 ), ki ima do hrane hedonističen odnos in uživa v pregrešno dobrih sestavinah. V teoriji torej vsi vemo, kaj naj bi bila premium in gurmanska hrana – boljša od povprečja in pregrešno dobra,  v praksi je stvar nekoliko bolj nejasna: kot premium briketi so označeni taki, za katere lahko upravičeno sklepamo, da so boljši od povprečja in taki, ki jih najdemo v Lidlu. Prvi imajo solidno sestavo, tisti iz Lidla neboleče priznajo, da so sestavljeni iz 97 % žit in 3 % stranskih proizvodov predelave mesa.Kako je mogoče, da so oboji premium?

Ker na tem področju ni regulative, ki bi podala splošno definicijo premium in ne-premium hrane, enako velja za gourmet, ali, če citiram FDA: “Products labeled as premium or gourmet are not required to contain any different or higher quality ingredients, nor are they held up to any higher nutritional standards than are any other complete and balanced products.” 

Za produkte, ki so označeni kot premium, se torej ne zahtevajo drugačne sestavine ali višji standardi v primerjavi z ostalimi produkti. A ker so premium briketi šli nekako iz mode, se s to definicijo nihče več ne obremenjuje. Zdaj so v modi hipoalergeni briketi in briketi, ki so narejeni iz sestavin, primernih za človeško uporabo.

Hipoalargena hrana za pse

Kaj točno si predstavljate pod besedo hipoalargena hrana? Hrana, ki je manj alergena? Hrana, ki ne povzroča alergij? Hrana, ki je primerna za alergike?

Beseda hipoalergen se je prvič pojavila leta 1953, za potrebe neke kozmetične kampanje, ki je oglaševala produkte, ki naj ne bi sprožali alergičnih reakcij. Oznaka hipoalergeno se ne uporablja samo za hrano in kozmetiko, ampak praktično za vse, kar bi potencialno lahko pri nekomu sprožilo alergično reakcijo (tudi zlato – hipoalergen nakit, recimo). Če ste že kdaj slišali za pasmo labradoodle in druge “dizajnerske pasme”, ki so bile posebej razvite zato, da bi si psa ali mačko lahko omislili tisti, ki so alergični na pse ali mačke (bolj natančno: na živalsko slino ali dlako), ja, tem se med drugim lahko pravi tudi hipoalergene živali.

Ampak, vse temelji na predpostavki “naj bi”, oznaka hipoalergeno nima nikakršnega znanstvenega vidika, dokaza ali potrditve, še manj pa garancije, da ne bo sprožila reakcije in tudi proizvajalcem se ni treba s tem posebej ukvarjati.

For many years, companies have been producing products which they claim are “hypoallergenic” or “safe for sensitive skin” or “allergy tested.” These statements imply that the products making the claims are less likely to cause allergic reactions than competing products. But there has been no assurance to consumers that this actually was the case.“

Povzetek citata: “Podjetja že vrsto let svoje produkte označujejo kot hipoalergene ali primerne za občutljivo kožo ali dermatološko preizkušene. Te izjave implicirajo, da bodo je manjša verjetnost, da bodo tej produkti v primerjavi s konkurenčnimi, sprožili alergijsko reakcijo. Sicer pa ni nikakršne zagotovitve, da do v resnici tudi drži.”

Trditev se sicer nanaša na kozmetično industrijo, ki je kot prva skovala ta izraz, a dejstvo je, da izraz hipoalergeno ne označuje praktično ničesar vrednega ali dokazano manj alergenega, ne glede na nišo uporabe, torej se nanaša tudi na hrano za pse, ker kot dalje  pravi FDA: “There are no federal standards or definitions that govern the use of the term hypoallergenic. The term hypoallergenic means whatever a particular company wants it to mean.”

Splošnih standardov, kaj na bi pomenil izraz hipoalergeno, torej ni in si lahko vsak proizvajalec pomen izraza razlaga po svoje.

Poglejte, podobno je s superživili: katerim standardom mora recimo ustrezati živilo, da postane superhrana? Zakaj se spirulina dojema kot superživilo, peteršilj pa ne? Slednji je verjetno preveč domač in poceni? Ker živimo v svetu, kjer je vredno samo nekaj, kar ima visoko ceno, je potem odgovor na dlani. In že če spremljate “človeške” strokovnjake, vam bodo lepo razložili, da ne obstaja uradna delitev na živila in super živila 🙂

Pri pasjih alergijah pa je potrebno najprej prepoznati alergene (testirati) in se problema lotiti celostno, ne samo z menjavo hrane…

Narejeno iz human-grade sestavin – sestavin, primernih za človeško uporabo

Hrana za pse iz human-grade sestavin je v zadnjem času v tujini zelo priljubljena, pri nas se je začela pojavljati komaj v zadnjih 3 letih. Ko sem prvič videla human-grade brikete, je bila moja prva reakcija, da jih potemtakem lahko jem tudi jaz? Ob podrobni analizi deklaracije je seveda vsem jasno, da kljub temu, da so to human-grade briketi, jim je še vedno dodanih toliko non human-grade sestavin, da je bila moja reakcija popolnoma naivna.

Če raziskujemo dalje in se poskušamo dokopati do tega, kakšnim merilom in standardom mora hrana za pse ustrezati, da jo lahko proizvajalec označi za human-grade, pridemo do zelo podobnih sivih območjih kot pri premium in hipoalergenih briketih: splošne (legalne) definicije, ki naj bi postavljala standard human-grade hrani za pse, ni. Kot navaja AAFCO: ” A claim that something is “human-grade” or “human-quality” implies that the article being referred to is “edible” for people in legally defined terms. The terms “human grade” or “human quality” have no legal definition. When one or more human edible ingredients are mixed with one or more non-human edible ingredients, the edible ingredients become non-human edible.”

In še slovenski povzetek: “Trditev, da je nekaj human-grade ali human-quality nakazuje na to, da je s stališča pravnega jezika, nekaj jedilno tudi za ljudi. Oznaki human-grade in human-quality nimata uradne definicije. Ko je ena ali več sestavin, primernih za človeško hrano, pomešanih z nejedilnimi sestavinami, jedilna sestavina postane non-human-edible.”

Edina human-grade hrana za pse je torej tista, ki bi jo brez težav jedli tudi sami (kar human-grade birketi in konzerve verjetno niso?) in jo kupite v normalni, človeški trgovini, pri mesarju in na mestni tržnici. Vse ostalo so samo prazne besede, ki pihajo na dušo „ozaveščenega“ potrošnika.

Preden začneš oporekati, preberi še ta prispevek.

Viri:

FDA pet food label claims, premium and others
FDA hipoalergene oznake kozmetike in “pomen besede”
Hipoalergeno na Wiki
AAFCO Human grade – obrazložitev

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.