Domov » Mačke » Hladno stiskana hrana – tudi za mačke!

Hladno stiskana hrana – tudi za mačke!

Objavljeno v Mačke

Končno so na svoj račun prišli tudi skrbniki mačk, ki so do zdaj za svoje princese in prince iskali bolj zdrav kompromis klasični suhi hrani – briketom. Zdaj lahko namreč na enostaven način posežete po bolj zdravi, a enako praktični alternativi, ki jo skrbniki psov že dobro poznamo! To je hladno stiskana hrana oz. peleti za mačke, v svojo redno ponudbo so jo uvrstili kosmatincki.si.

Enako praktična, a lažje prebavljiva

O hladno stiskani hrani za pse je na ZHP-ju napisanega že veliko. Če strnem: peleti so za razliko od briketov obdelani na nižjih temperaturah, zaradi česar se v njih ohrani večina hranilnih snovi. Ker so peleti hladno stiskani in ne ekstrudirani, so bistveno lažje prebavljivi (v želodcu ne nabreknejo) in to je eden izmed razlogov, zakaj jih lahko tudi mešamo s svežo ali konzervirano hrano. Več o hladno stiskani hrani za pse si lahko preberete tukaj, saj praktično vse prednosti peletov za pse lahko brez težav apliciramo tudi na mačke.

Felins plus hladno stiskana hrana za mačke

Naturavetal linija hrane za mačke, tako kot za pse, vsebuje izključno najboljše sestavine, ki so primerne za človeško uporabo. Delež mesa pred sušenjem znaša 80 %, saj je hrana, bogata z beljakovinami živalskega izvora osnovni predpogoj in temelj zdravja mačke, ki je za razliko od psa, obligatorni karnivor. Manjši delež kakovostnih ogljikovih hidratov in vlaknin je seveda nujen za zdravje črevesje; pri Naturavetalu so v ta namen uporabili na pari kuhano olupljeno proso in polnozrnat riž, seveda pa niso pozabili niti na tavrin, aminokislino, ki je mačke ne zmorejo sintetizirati same. V Felins plus hladno stiskani hrani za mačke je kot naravni vir tavrina uporabljena zelenoustna školjka, saj je celotna linija Naturavetal izdelkov znana po tem, da vključuje samo in izključno naravne vitamine in minerale. Hrana za mačke torej ni nobena izjema 🙂

Naturavetal peleti za mačke
Naturavetal peleti za mačke

 

Naturavetal Felins Plus hrana za mačke je zasnovana na kakovostnih beljakovinah ribe, race in piščanca. Poleg že omenjenih sestavin pa vključuje še širok nabor naravnih dodatkov, kot so zelišča, začimbe, morske alge …, ki tako zagotavljajo uravnotežen popoln obrok na optimalno naraven način. Naturavetal peleti za mačke ne vsebujejo sintetičnih barvil, konzervansov, ojačevalcev okusa ter so brez gensko spremenjenih organizmov, pšenice in soje.

Hladno stiskano hrano za mačke lahko uporabljate na enak način, kot ste do zdaj uporabljali brikete: kot samostojne obroke ali kot del prehranjevanja, seveda pa pride v poštev tudi samo kot zdrav in naraven priboljšek.

Kako mačko navaditi na hladno stiskano hrano?

Hja, pri mačkah moramo biti toliko bolj previdni kot pri psih, poleg tega pa moramo imeti v rokavu skritih več trikov. Če nič drugega pa zato, ker lahko vse nenadne spremembe, med katere nedvomno spada tudi menjava hrane, pri mačk povzročijo stres, ki pa se potem kaže na različne načine. Ideja, da bi mački torej kar čez noče brikete menjali za pelete, ni najbolj priporočljiva, seveda pa je vse odvisno od mačke – požeruhi načeloma nimajo težav. Načeloma. 🙂

Peleti so majhni in lahko drobljivi. Še posebej okusni so, če jih na začetku prelijemo s kozjim mlekom.
Peleti so majhni in lahko drobljivi. Še posebej okusni so, če jih na začetku prelijemo s kozjim mlekom.
  1. Prvi in najbolj klasičen način je, da ji v obstoječo hrano počasi začnete dodajati manjšo količino hladno stiskanih peletov. Količino peletov vsak dan postopoma povečujete, brikete pa zmanjšujete, vse dokler vaša mačka ne preide popolnoma na hladno stiskano hrano.
  2. Druga opcija je trik s kozjim mlekom, ki ga večina mačk obožuje in, za razliko od kravjega mleka, tudi normalno prebavlja. Če tudi vaša mačja princesa prisega na okus kozjega mleka, lahko pelete za kratek čas namočite v kozjem mleku ter jo tako prelisičite, da se navadi na okus nove hrane. Pri nekaterih mačkah bo to delovalo, pri drugih ne – take pač so mačke.
  3. Ker lahko hladno stiskano hrano brez težav mešate tudi s svežo hrano, tretja različica vključuje menjavo briketov za pelete s pomočjo svežega mesa, seveda ob predpostavki, da je vaša mačka že navajena na svežo hrano. Manjšo količino peletov preprosto zmešate s surovim ali rahlo pokuhanim mesom

Tisti najbolj zagrizeni in angažirani boste gotovo našli še kakšno različico, ki bo vžgala pri vaši mački. Brez zadržkov jo zapišite v komentar 🙂

Kompromis med naravnim in praktičnim

Če za vaše princese in prince iščete kompromis med naravnim in praktičnim, poskusite s Felins plus hladno stiskano hrano za mačke, ki jo lahko uporabljate tako, kot ste do zdaj uporabljali brikete: kot »popoln« obrok, kot del prehranjevanja oz. hrano, ki je neprestano na voljo ali pa nenazadnje – kot zdrav priboljšek.

Te zanima več o hladno stiskani hrani za mačke? Bolje jo lahko spoznaš tukaj >>>

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.