Domov » V živo » Homeopatija: “Za eno bolezen obstaja več zdravil!”

Homeopatija: “Za eno bolezen obstaja več zdravil!”

Objavljeno v V živo

Homeopatija postaja vedno bolj iskana in priljubljena dopolnilna ali alternativna metoda zdravljenja tudi za naše kosmate in repate prijatelje. Njeni principi delovanja se bistveno razlikujejo od klasičnih postopkov zdravljenja, zato jo laiki pogosto napačno uporabljamo. In le kako je ne bi? Obstaja več 1000 homeopatskih zdravil, ki se predpisujejo in uporabljajo po “samosvojih” pravilih – homeopatija ima namreč svojo logiko delovanja. Z nekaj interesa in želje po odkrivanju novega, z nekaj konkretnimi napotki in navodili, kdaj poseči pa katerem zdravilu, pa lahko čisto vsak izmed nas psu ponudi prvo pomoč na homeopatski način ter si sestavi mini homeopatsko lekarno za psa.

Na tokratnem predavanju sem gostila Roka Planovška, veterinarja in homeopata, ki je nam, navadnim smrtnikom, ljubiteljem živali in dopolnilnih metod zdravljenja razjasnil, kaj je homeopatija, kako deluje in kako se postavlja homeopatska amneza, poleg tega pa je obelodanil še ogromno dilem, s katerimi se srečujemo lastniki psov ter odgovoril na kup vprašanj, ki so se porodila na koncu predavanja.

rok-planovsek-homeopat-in-veterinar
Rok Planovšek, veterinar in homeopat, ki je krasno predstavil temeljne principe delovanja homeopatije ter predložil seznam zdravil, ki jih moramo imeti doma vsi lastniki psov.

 

Temeljni principi delovanja homeopatije

Utemeljitelj homeopatije je Samuel Hahnemann, nemški zdravnik, ki je deloval v 18. in 19. stoletju. Na primeru preučevanja lubja kninovca je ugotovil, da pri zdravih ljudeh povzroča podobne simptome kot pri ljudeh, ki so zboleli za malarijo. Tako na en mah spoznamo prva dva osnovna principa homeopatije: podobno se zdravi s podobnim (za blažitev simptoma vzameš zdravilo, ki ta simptom povzroča) ter da se homeopatska zdravila vedno preizkuša na na zdravem človeku. Tisti, ki zdravilo preizkuša, si zapisuje vsaj možna opažanja, simptome in s tem postopkom se ustvari slika zdravila.  Princip potenciranja je tretja lastnost ali značilnost homeopatije, ali še bolje – homeopatskih zdravil. Ta namreč obstajajo v različnih potencah, ki jih dobimo z različnim redčenjem (potenciranjem) osnovne učinkovine. Najpogosteje boste zasledili C in D potenci: D potence so decimalne potence, razredčene v razmerju 1: 10, C potence so centisemalne potence, razredčene v razmerju 1: 100. Nemška šola homeopatije preferira D potence, francoska šola pa C potence in če navedem Rokov slikoviti opis potenc, ki si ga boste gotovo lažje zapomnili: „D potence so bolj udarne, močne, tako kot Nemci, C potence pa so bolj blage, podobno kot Francozi“.

Individualizacija ali “eno zdravilo za več bolezni”

Princip individualizacije je četrti princip homeopatije in gotovo tudi najbolj pomemben ter med laiki vse prevečkrat slabo razumljen (ali pa sploh ne). Homeopatija namreč ne pozna enega zdravila za eno bolezen, prav nasprotno – za eno bolezen obstaja več zdravil, katero zdravilo izbrati pa je odvisno od individualnih simptomov, ki jo kaže žival z določeno boleznijo in v svoji bolezni.

Kaj to pomeni v praksi? Ni vsaka vročina enaka in ni vsako šepanje samo šepanje: je pes dobil vročino na mokrem mrazu (na dežju) ali je vročina pri psu posledica vožnje v avtomobilu pri odprtem oknu (suh mraz, veter)? Enako velja pri naslednjem primeru, ki ga je navedel Rok: obstajajo različni načini šepanja, se šepanje pri gibanju izboljša, poslabša? Ali pes bolj šepa zvečer ali zjutraj?

Prav zaradi principa individualizacije se pregled pri homeopatskem veterinarju bistveno razlikuje od klasičnega pregleda, homeopat postavlja „nenavadna“ vprašanja, ki na prvi pogled niso kaj dosti povezana s simptomom, ki vam povzroča preglavice.

Ne spreglej: predavanje ABC homeopatije za pse >>>

Fotogalerija

Amneza: bolj kot so simptomi nenavadni, večjega pomena so!

Če se boste z vašim kužkom oglasili pri homeopatskem veterinarju, si vzemite čas in se nikar ne čudite, če vas bo izbrani homeopat spraševal še kup drugih stvari, za katere se vam zdi, da niso niti približno povezane z glavno težavo, zaradi katere ste se sploh odločili za pregled: kje pes spi, kaj najraje jé, kako se obnaša do drugih psov, drugih živali in družinskih članov?
Prav tako se ne čudite, če bo homeopat med postavljanjem amneze udaril po mizi (brez skrbi, prej vas bo na to opozoril!), ker ga zanima, kako pes odreagira na pok: se bo ustrašil, se bo obnašal, kot da se ni nič zgodilo? Da, to velja tudi v primerih, ko homeopata obiščete zaradi srbečice, izpadanja dlake, prebavnih težav … Vse to (in še kup drugih vprašanj) pomaga pri določanju  konstitucijskega tipa psa, na podlagi katerega homeopat izbere pravo zdravilo.

homeopatska-amneza
Doga, ki leze v naročje: za vas nepomemben podatek, za homeopata neprecenljiva informacija, pa čeprav se primarni razlog za pregled skriva recimo v kožnih težavah.

Simptomi so jasno pomembni in Rok poudarja, da so “… simptomi za homeopata najboljši prijatelji in bolj kot so simptomi nenavadni, večjega pomena so!”  Če se boste odločili za homeopatski pregled, izbranemu homeopatu omenite še tako nenavadne značilnosti vašega psa, morda se prav tam skriva rešilna bilka.

Uporaba homeopatije pri psu in drugih živalih

Homeopatija je jasno odlična dopolnilna metoda zdravljenja živali in psu lahko pomaga ob številnih kroničnih boleznih, psihičnih težavah (strahovi, agresija …), presnovnih boleznih in mnogih drugih tegobah, ki spremljajo vašega psa. Zaradi kompleksnosti homeopatskega sistema zdravljenja in določanja ter izbire zdravil je v teh primerih obisk veterinarja homeopata nujen. Po izčrpnem pogovoru in pregledu psa bo določil konstrukcijsko zdravilo, podal napotke zdravljenja ter vse druge informacije, ki jih potrebujete.

Zdravljenja akutnih težav, kot so prebavne motnje, vročina, udarci, poškodbe, potovalna slabost, vnetja … se lahko seveda lotimo sami. Prav zaradi tega je priporočljivo, da imamo doma malo homeopatsko lekarno, sestavljeno recimo iz Arnice, Hepar Sulfurisa, Arsenicuma, Calendule, Tabaccuma, Nux Vomice in številnih drugih homeopatskih zdravil, ki jih je Rok na predavanju tudi natančno predstavil ter nas podučil o njihovi pravilni uporabi, na kaj moramo biti pozorni, preden se odločimo za to ali ono zdravilo, ki odpravljata na videz enake simptome.

V Sloveniji obstaja tudi Slovensko veterinarsko homeopatsko društvo, kjer lahko dobite dodatne informacije, prav tako pa zdaj poteka nov cikel šolanja za veterinarje homeopate. Šolanje traja 3 leta in prav kmalu bomo v Sloveniji bogatejši za kar nekaj novih homeopatskih veterinarjev, ki se bodo posvetili našim najboljšim prijateljem.

Vabljeni tudi k branju intervjuja z Rokom Planovškom. O homeopatiji, jasno!

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

2 Responses

 1. Igor
  | Odgovori

  Pozdravljeni,imam eno vprašanje, na katero nisem zasledil nič napisanega, namreč- bruhanje v avtu, obstaja kakšno naravno zdravilo, zelišče… ki bi psa pomirilo, pa da ne bi bil omotičen ali kako drugače “odsoten”. Naša galga Luna namreč ne prenaša vožnje in vedno bruha, začne se s slinjenjem potem bruhne po kakšnih 20 minutah vožnje (kakšen ostanek od prejšnjega dne, del kosti …, ker jo predno ko jo peljem z avtom ne hranim) Problem je psihične narave to vem, ker se tudi v avto boji vstopiti, vedno greva počasi v avto, vozim previdno itn … je pa tudi zanimivo, da ko je res utrujena po teku potem ne bruha in če se voziva zvečer tudi ne, očitno ne vidi toliko ven skozi šipe…
  lp Igor

  • Lena Gregorčič
   Lena Gregorčič
   | Odgovori

   Pozdravljeni,

   rešitev je več, poleg homeopatije tudi morda Bachove esence, masaža … pobrskajte še malo po strani, boste našli še nekaj prispevkov na to temo. Jaz bi se na vašem mestu posvetovala s kakšnim strokovnjakom. LP

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.