Domov » Dopolnine metode zdravljenja » Homeopatija za pse: osnove

Homeopatija za pse: osnove

Objavljeno v Dopolnine metode zdravljenja

Po čedalje večjem povpraševanju o tem, kje najti veterinarje homeopate in katera homeopatska zdravila izbrati za psa za to in to, je res že skrajni čas, da homeopatiji namenim nekaj več besed. Mogoče vam ne bodo po godu, ampak moj namen je spodbuditi rabo in uporabo homeopatije tako, kot se šika.

Razčistimo takoj na začetku: homeopatija za pse pomaga (in ljudi, da ne bo pomote), če se je lotimo pravilno, ne obljublja čudežnih rešitev, ni vsemogoča in noben pravi homeopat ne spodbuja opuščanja zdravil, ki vam jih je predpisal veterinar (pravzaprav lahko homeopat za živali pri nas legalno deluje samo v primeru, če je tudi veterinar).

Ali pri zdravljenju potrebujemo pomoč strokovnjaka ali bomo težave s homeopat je odvisno predvsem od tega, ali zdravimo akutne ali kronične težave ter od našega poznavanja homeopatije. Če smo popolni laiki, nam pomoč strokovnjaka ne uide niti v primeru, ko želimo pozdraviti poškodbe in druga akutna stanja. Poznavanje osnovnih zakonitosti je namreč nujno, če želimo biti uspešni.

Nekaj uvodnih besed o homeopatiji

Homeopatija se je kot alternativna oblika zdravljenja razvila v 18. stoletju. Njen idejni oče je Samuel Hahnemann, po primarni izobrazbi zdravnik in farmakolog. Zdravljenje s klasično medicino je opustil takrat, ko je dognal, da lahko zdravila organizmu naredijo več škode kot koristi, zato se je podal na pot iskanja alternativnih rešitev (zelo skrajšana verzija 🙂 ). Če preskočim kakšno desetletje njegovega dela, pridemo do glavne Samuelove ugotovitve, ki pravi, da snovi, ki pri zdravih ljudeh povzročijo niz določenih simptomov, lahko zdravijo bolezni, ki jih spremlja podoben niz simptomov. Iz tega tudi izhaja najbolj znana misel, ki opredeljuje homeopatijo Similia similibus curentur ali v prevodu: podobno se zdravi s podobnim.

To v praksi pomeni, da če ti je slabo, ne vzameš zdravila za pomiritev slabosti, temveč zdravilo z učinkovino, ki v prvi vrsti take simptome povzroča in ne zatira (homeopatska zdravila so redčena po posebnem postopku, tako da glavne “učinkovine” v bistvu ne vsebujejo, vsebujejo samo njeno “informacijo”. Seveda je ob tem potrebno upoštevati še kar nekaj drugih dejavnikov, a o tem nekoliko kasneje.

Prav tako velja poudariti, da homeopatija načeloma ne deluje preventivno – preventivno jemanje homeopatskih granul lahko povzroči prav simptome, ki se jim želimo izogniti.

Homeopatska zdravila

Homeopatska zdravila najpogosteje dobite v obliki kroglic – granul, ki na prvi pogled spominjajo na tapioko, obstajajo pa tudi v obliki kapljic. Homeopatska zdravila dobite v različnih potencah (C1, C12, C30, D5, D6, C200 itd.) in tudi doziranje ima svoje zakonitosti: klasična zdravila se večinoma odmerjajo glede na težo, homeopatska pa glede na simptome, vzroke, težave, kar pomeni, da je doza homeopatskih zdravil lahko enaka za dva psa različnih velikosti. Če je težava akutna, pomeni drugačno doziranje in potenco kot če je težava kronična, če udarec zdravimo v trenutku, ko je prišlo do njega je doziranje lahko spet drugačno kot v primeru, če zdravimo starejšo poškodbo.

Primer: driska, ki je posledica zaužitja pokvarjene hrane (akutno stanje) se rešuje z drugačnim zdravilom kot kronična driska, ki je recimo posledica alergij (kronično stanje, driska je zgolj eden v nizu simptomov). Na izbiro zdravila in zdravljenja vpliva tudi podatek, ali gre za akutno ali kronično težavo ter še kup drugih informacij.

Kako poteka zdravljenje s homeopatijo?

Homeopatija za pse je celostna oblika zdravljenja, kar pomeni, da homeopat ne zdravi samo simptomov, ki se kažejo navzven, ampak poskuša predvsem najti in odpraviti vzroke, ki simptome povzročajo. Prav zato se pregled pri homeopatu običajno ne začne s poslušanjem pljuč in srca, ampak s pogovorom: recimo, kakšen je splošen karakter psa, kako se obnaša do drugih živali, kaj najraje je, katere hrane ne mara, ali se veseli sprehodov, kdaj je bolj aktiven – zjutraj ali dopoldan in komaj potem se nadaljuje na simptome: kako in kdaj so se pojavili, hitro in nenadno, postopoma, se proti večeru poboljšajo ali poslabšajo, se poslabšajo z vročim ali hladnim?

Komaj na podlagi tega lahko homeopat izbere ustrezno zdravilo, pa čeprav gre “samo” za srbečico ali pogosta vnetja mehurja. Prav zato je pasji skrbnik pomemben člen pri postavljanju diagnoze, saj mora dobro opazovati psa in homeopatu posredovati čim več odgovorov na zastavljena vprašanja. Ne bojte se povedati niti najbolj absurdnih stvari in simptomov, ki jih nihče drug ne razume ali pa jim ne verjame – te bodo homeopatu v največje veselje!

Kako izbrati pravo homeopatsko zdravilo za psa?

Obstaja več 1000 homeopatskih zdravil in brez ustreznega znanja ter poznavanja osnovnih zakonitosti je težko, če ne celo nemogoče, izbrati pravo, pa čeprav gre samo za “navadno” drisko. Seveda obstaja paleta homeopatskih zdravil, ki so popolnoma varna za uporabo pri akutnih stanjih – so ti. zdravila s preizkušenimi indikacijami. A sploh pri izbiri homeopatskih zdravil za kronične težave je vedno treba preučiti še druge simptome. Da bi naštudirali vsaj polovico najbolj pogostih (zdravil in simptomov), bi vam vzelo pol življenja in verjetno še enkrat toliko časa, da bi zadeli pravo kombinacijo za vašega psa. Se ne splača: preveč dela, premalo haska! Poleg tega eno homeopatsko zdravilo lahko zdravi več različnih simptomov in lahko se zgodi, da bo homeopat psu predpisal enako zdravilo za dva različna pojava, kljub vašemu “strokovnemu” skepticizmu.

Dobro izhodišče za domačo lekarno je knjiga Naši psi – zdravi s pomočjo homeopatije. Primerna je predvsem za akutne težave, kronične zahtevajo pomoč strokovnjaka.

Čeprav je brez stranskih učinkov, homeopatija ni “žretje” granul v tri dni

To, da imam s homeopatijo, alergijami in drugimi težavami pri psu odlično izkušnjo, pripisujem dejstvu, da sledim navodilom homeopatinje, ne ukrepam na lastno pest in ne iščem nasvetov na Facebooku. S tem se razvrednotita pomen homeopatije in delo homeopatov, zdravljenje v večini primerov ni uspešno ali pa ni tako uspešno, kot bi lahko bilo, če bi se po nasvet zatekli k nekomu, ki se s tem profesionalno ukvarja. Izgubljate dragoceni čas in psu bi lahko vmes bilo že boljše! Homeopatija pomaga, če se je lotite pravilno, tj. da izberete primernega homeopata in sledite planu zdravljenja.

Verjamem tudi, da ta prispevek ni popoln in ima veliko lukenj, a moj namen v resnici ni na dolgo in široko opisovati homeopatije, temveč predvsem povedati, kako se je NE lotiti. Priporočam tudi branje intervjuja z Rokom Planovškom, veterinarjem in homeopatom, ki je izjemno lepo obrazložil določene zakonitosti homeopatije.

Kar želim povedati, poudariti in kar zakričati na glas je to, da:

 • ne poskušajte s samozdravljenjem kroničnih težav. Res je, danes lahko vse opise zdravil najdete na spletu, ampak nič ne more nadomestiti izkušenj in poglobljenega znanja homeopata. Lahko ugibate in poskušate, morda se vam bo nasmehnila sreča in boste postavili dobro diagnozo ali pa boste vse skupaj zalučali v predal in rekli, da se tega ne greste več.
 • ne iščite nasvetov po Facebooku, češ kaj naj dam psu, ker ima alergijo/ledvične težave/kri v urinu. To je zdravljenje simptoma in ne vzroka, diametralno nasprotno temu, kar zagovarja homeopatija – simptom, ki se pokaže navzven, je vedno posledica nečesa večjega.
 • ne sprašujte prijateljev, katero homeopatsko zdravilo je njihov pes dobil, ker lahko da bi vašemu psu, glede na njegove simptome, karakter, pretekle bolezni … homeopat predpisal nekaj čisto drugega,

Če boste poskušali kaj od naštetega, obstaja velika verjetnost, da zdravilo ne bo učinkovalo, homeopatski podvig pa se bo končal v stilu: ah, nam ni to čisto nič pomagalo.

Homeopatija za pse ne pomeni nujno “čudežne ozdravitve”

Vsak, ki vam bo obljubljal drugače, laže. Če je nekaj alternativno in dopolnilno, še ne pomeni, da je čudežno. Pomeni samo drugačen pristop – celosten.

Pravi homeopat vam bo iskreno povedal, ali lahko bolezen samo omilite, preprečite ali popolnoma ozdravite, povedal vam bo, kakšne so realne možnosti.

Pravi homeopat vam ne bo nikoli svetoval, da psu prenehate dajati zdravila, ki jih je predpisal veterinar, sploh v primerih, ko gre pri psu za resna bolezenska in kronična stanja in ne samo za drisko ali blago vnet mehur. Posledice so lahko tudi usodne, zato prekinite sodelovanje s takim “strokovnjakom” ali zdravljenja pod takimi pogoji raje sploh ne začnite!

Nikar ne odpustite vašega veterinarja! Vedno poudarjam, da gre pri dopolnilnih metodah za sodelovanje in ne tekmovanje, čeprav se v praksi pogosto izkaže za nasprotno: ali komplementarne zadeve ali klasika. No, ne gre tako, vedno mora biti prava meja obojnega! Življenje ni črno-belo in nenazadnje ima sodobna veterina ogromno zaslug, da se je podaljšala in izboljšala kvaliteta življenja naših psov. Rešitev je torej v povezovanju in ne izključevanju.

Pri nas imamo kar nekaj strokovnjakov, ki svoje delo opravljajo več kot odlično, zato predlagam, da se raje obrnete na njih 🙂

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

4 Responses

 1. Kristina
  | Odgovori

  V Sloveniji lahko homeopatsko zdravijo samo veterinarji z dodatnimi znanji iz homeopatije.

  Veterinarji so združeni v Slovenskem veterinarskem homeopatskem društvu (SVHD) in kontaktne podatke najdete na spletni strani http://www.svhd.si , pri Veterinarski zbornici Slovenije pa deluje tudi Komisija za homeopatijo.

  Torej, veterinar (doktor veterinarske medicine), ki ima dodatna znanja iz homeopatije, že ve, kdaj je homeopatija primerna, kdaj zmanjšati ali ukiniti klasična ali homeopatska zdravila itd. Veterinarji z dodatnim znanjem iz homeopatije niso zdravilci …

 2. Lena Gregorčič
  Lena
  | Odgovori

  Živjo Kristina,

  hvala, da ste se oglasili in dodali povezavo na SVHD. Sama sem stran že večkrat obiskala, pa ni bila delujoča,tudi na društvo sem se lani 2-krat obrnila, pa ni bilo nobenega odgovora. Ko sem jih kontaktirala preko Facebooka, tudi niso zgledali preveč zainteresirani, da so voljni dajati kakršnekoli informacije. Preko tuje spletne strani so mi posredovali (edini) seznam slovenskih homeopatov, ki so tudi DVM, ki je objavljen tudi tukaj,a je baje zastarel. Kljub prošnji, mi novega še vedno niso poslali. Sama sem kontaktirala vse napisane osebe in tisti, ki niso imeli nič proti, so ostali na seznamu.

  Na žalost je tako, da obstaja veliko samooklicanih dohtarjev, sploh ko pridemo do homeopatije in drugih alternativnih metod zdravljenja in na žalost je tudi tako, da veliko ljudi išče informacije na napačnih mestih (Facebook, recimo). Kar sem tukaj želela poudariti je samo to, da to ni pravi način.

  Torej, veterinar (doktor veterinarske medicine), ki ima dodatna znanja iz homeopatije, že ve, kdaj je homeopatija primerna, kdaj zmanjšati ali ukiniti klasična ali homeopatska zdravila itd.

  Absolutno se strinjam, ampak verjeli ali ne, poznam ljudi, ki so ukrepali drugače in o recimo prenehali psom dajati zdravila za popuščanje srca itd., ker bodo to pozdravili naravno. Poznam tudi samooklicane dohtarje, ki so svetovali, naj prekinejo s “klasičnim” zdravljenjem, kar ni prav, tukaj se verjetno obe strinjava in sva pri temu, da lahko take odločitve, napotke, nasvete…daje oseba, ki je primerno strokovno usposobljena.

  Veterinarji z dodatnim znanjem iz homeopatije niso zdravilci …

  Nikjer ne piše, da so 🙂 Če pa se to navezuje na prvi stavek prispevka, kjer so omenjeni zdravilci, pa je to popolnoma druga kategorija – v prispevku so pokazali ravno to, kaj se lahko zgodi, če greš k samooklicanim “zdravilcem” in nehaš upoštevati napotke osebnega zdravnika, nikakor pa ni bilo to povezano s homeopatijo.

  Sicer ne vem iz kakšnih vod izhajate, ampak predvidevam, da ste homeopatinja in veterinarka (ali obratno 😉 ) ali pa ste kakorkoli drugače povezani z društvom?

  Vesela bom, če mi boste pisali in lahko rečeva še kakšno konstruktivno besedo na to temo ali pa vam malo bolj na dolgo obrazložim “drugo” plat zgodbe.

 3. Urška
  | Odgovori

  Pozdravljeni,
  mene pa zanima ali pomaga lahkoto homeopatija psu, ki ima najbrž že od rojstva neke probleme v glavi. Oz verjetno prirojeno, ko je zanj nekaj novega se ne zna kontrolirati. To tudi nepusti meni, ne posluša. Tako imamo problem z njim v takih primer, ker ne vemo kako bo odreagiral. Star je 4,5 leta in verjetno bo vsako leto slabše z tem njegovim vedenjem. Ali lahko to kako pomaga za pomiritev oz odpravljanje težave?

  • Lena Gregorčič
   Lena Gregorčič
   | Odgovori

   Pozdravljeni,
   verjetno lahko, vam pa priporočam, da se obrnete na veterinarja homeopata, ki vam bo lahko podal kompetenten odgovor. LP

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.