Domov » Ostalo » Hrana za zdravo črevesno floro

Hrana za zdravo črevesno floro

Objavljeno v Ostalo

Zdrav duh v zdravem telesu, ampak tudi: zdravo “črevo” za zdravo telo – v zadnjem času je namreč vse več raziskav, ki se ukvarjajo s tem, kako imunski sistem pravzaprav prebiva v črevesju in če želimo biti zdravi, ohraniti zdravje ali okrevati ob bolezni, moramo v prvi vrsti poskrbeti za njegove dobre prebivalce – dobre bakterije. Za pse seveda ne velja čisto nič drugače! Najboljši recept za krepitev in vzdrževanje zdrave črevesne flore je v prvi vrsti sveža hrana, dodatno podporo dobrim bakterijam, ki se nahajajo v črevesju, pa lahko nudimo s širokim naborom »super hrane«, po katero ni treba v daljne kraje, še več – pripravimo jo lahko čisto sami. Na dodatno podporo dobrim bakterijam ne smemo pozabiti zlasti ob antibotičnih terapijah, (kroničnih) prebavnih težvah, alergijah, dolgortajnih boleznih in okrevanju, a o tem vam bo gotovo svetoval tudi vaš izbrani terapevt.

Fermentirana hrana za pse?

Fermentirana hrana obstaja že od nekdaj, saj smo ljudje s fermentacijo podaljševali rok trajanja hrane, ob tem pa smo nehote ustvarili prave probiotične bombe, ki skrbijo za ohranjanje zdrave črevesne flore. Baje da smo vsi »balkanski narodi« svoj čas sloveli kot zelo zdravi, ker je naša prehrana bila sestavljena iz kisle repe, kislega zelja, jogurtov, kefirja in kislega mleka. Vse to so fermentirani izdelki, ki telo oskrbijo s probiotiki, vitamini in encimi – so dobesedno živa hrana – in nudijo naravno zaščito pred številnimi boleznimi (med drugim tudi diabetes in baje celo rak), vplivali pa naj bi tudi na dobro počutje.

Verjetno ni treba posebej poudariti, da je glavno nasprotje fermentirani hrani industrijsko predelana – mrtva – hrana in zdaj je verjetno skrajni čas, da naš in pasji jedilnik popestrimo s fermentiranimi izdelki.

  • Kislo zelje

Fermentirana zelenjava naj bi bila za pse še posebej primerna zato, ker jo lažje prebavijo in posledično tudi bolje izkoristijo, saj naj bi bila podobna tisti, ki so jo predniki naših psov zaužili z želodčno vsebino plena. Kislo zelje velja za eno izmed bolj bogatih živil v tem pogledu. Je odličen naraven vir probiotikov, saj naj bi vsebovalo več milijard dobrih bakterij, ki bodo odlično vplivale na črevesno floro in posledično celoten imunski sistem. Kislo zelje je odličen vir vitaminov (A, C, B, E) in mineralov (kalcij, železo, magnezij), iz telesa naj bi odpravljaj toksine, poleg tega naj bi predstavljaj naravno zaščito proti raku. Zelje lahko fermentiramo sami ali v trgovini izberemo ekološko kislo zelje.
Za pse se priporoča 1 do 3 čajnih žličk na 10 kg telesne teže. Kislo zelje v prehrano uvedemo postopoma, da se izognemo prebavnim težavam in drugim nevšečnostim; tudi če ima pes 30 kg, začnemo s čajno žličko in ne s tremi. Veliko psov se tudi lažje navadi na specifičen okus fermentirane hrane, če jih nanjo navadimo postopoma. No, nekateri je nikoli ne sprejmejo in nobenega smisla ni, da bi psa na silo hranili z nečim, kar mu ne ustreza, samo zato, ker je »zdravo«, sploh pa je na voljo še kar nekaj drugih alternativ. Glej spodaj 🙂

  • Kefir

Če pes dobro prenaša laktozo, lahko kot dodatek pri običajni prehrani uporabite še en odličen fermentiran izdelek – kefir. Poleg tega da je odličen naraven probiotik in antibiotik, je bogat z A, B, D in K vitamini, kalcijem in fosforjem. Pomagal naj bi ob alergijah in drugih težavah s kožo, pomiril naj bi razdraženo črevo in je obvezen spremljevalec vsake antibiotične terapije.
Kefir lahko na zelo enostaven način pripravimo tudi sami (potrebujemo samo gobo). Če pes ne prenaša dobro lakoze, se lahko lotimo priprave kefirja na kateri drugi mlečni osnovi, ki jo bo pes lažje prebavil (ovčje ali kozje mleko), lahko tudi kokosovo mleko, baje pa se ga da narediti tudi na vodni osnovi. Obstaja kar nekaj receptov na spletu, tako da če spadate v to skupino, pot pod noge in poročajte, kako vam bo uspelo!

Tuji strokovnjaki priporočajo 1 čajno žličko na 10 kg telesne teže. Kot vedno, začnemo počasi in po možnost s polovično dozo, sploh če ne vemo, kako bo naš pes reagiral na ponujeno sestavino.

Kefir je lahko super alternativa, če pes sicer ne mara fermentirane zelenjave. Fermentirana zelenjava pa je lahko odlična alternativa, če pes ne sme uživati živil z laktozo. Če ne gre skozi niti ena niti druga varianta, pa vam še vedno ostane 3. možnost (spodaj).

Zeleni vampi

Zeleni vampi so samo deloma fermentirana hrana, a zato nič manj zdrava. Še vedno gre za živo hrano, bogato s probiotiki in prebavnimi encimi, ki bodo pomagali pri vzpostavitvi in ohranjanju črevesne flore. Zeleni vampi zato še posebej dobro denejo tistim psom, ki imajo občutljivo črevesje ali prebavo, hranite jih lahko kot del obroka ali kot nekaterim svojim pacentom priporoča Mojca Cerovšek, bioresonančna terapevtka in veterinarka (pa še kaj bi se našlo 😉 ), narediti z njimi nekaj dnevno »kuro«. Če vam nič od tega ne diši, jih lahko ponudite tudi samo občasno, bo to vseeno boljše kot nič.

Opomba za tiste, ki zelenih vampov ne poznate: zeleni vampi so neočiščeni vampi, to niso vampi za tržaško omako. Neočiščene vampe dobite pri rejcih drobnice ali pa pobrskajte po spletu. Veliko o zelenih vampih je napisano tudi na tej spletni strani. Imejte v mislih, da če boste z briketov prešaltali direkt na vampe, vam driska pri psu skoraj da ne uide.

Ne pozabite tudi na krtačenje črevesja od znotraj!

Za lep in bleščeč kožuh ni pomembna samo hrana, ampak tudi krtača in glavnik. Podobno velja za črevesje: hrana je pomembna, a fino je, če ga včasih tudi “pokrtačimo od znotraj”. Da bi to naredili, ni nobene potrebe, da bi psa secirali, dovolj bo že, če mu občasno privoščimo priboljške, ki bodo opravili to nalogo, recimo take z dlako.

Tej priboljški v resnici niso čisto nič drugega kot posušena koža z dlako; predvidevam, da ste psu že kdaj kupili posušeno kožo za žvečenje? No, naslednjič izberite tako, ki še ima dlako, saj bodo te optimalno počistile – pokrtačile – črevesne stene. Predniki nših psov so zaužili celoten plen s koži in dlako vred, ki naj bi v tem primeru prevzele funkcijo vlaknin in posledično očistile črevesne stene. Naslednji dan bo iztrebek zaradi dlak nekoliko večji, a je to nekaj popolnoma normalnega.

Kožo z dlako boste zaman iskali v navadnih trgovinah za živali, preverjeno odlično in ne tako smrdečo dobite tukaj. Brez panike, zaradi tega pes ne bo napadel vaših kravjih in konjskih preprog, če jih slučajno imate doma. Se vam to zdi ogabno? No, naravno je včasih tudi ogabno, a če sem čisto iskrena, se meni zdijo veliko bolj ogabne snežno bele posušene kože, zavite v kosti in druge oblike in niti približno nočem vedeti, s čim so jih belili in lepili.

Čim več “žive” hrane

Če res velja, da se zdrav imunski sistem začne z zdravim črevesjem, boste že samo s spremembo mrtve (procesirane) hrane za svežo, imunskemu sistemu in pasjemu črevesju naredili veliko uslugo. Če pa boste hrano popestrili z zgoraj omenjenimi dodatki in zdravim priboljškom, pa toliko boljše. Prav čas za spremembo pa je itak vedno. Najbolje, da kar danes. Dober tek in na zdravo črevesje!

Viri in nadaljnje branje:
Pet fermented vegetables
Three non-dairy probiotics for your dog
Fermented foods for dogs
Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.