Domov » Trendi » Interaktivne igrače za pse: zakaj delujejo in katere izbrati?

Interaktivne igrače za pse: zakaj delujejo in katere izbrati?

Objavljeno v Trendi

Zdaj verjetno že vsi vemo, da metanje žog na travniku ne predstavlja ravno vrhunec igre s psom. Saj je fino, da se pes zlaufa, ampak za to obstajajo tudi drugi načini, ki so bolj prijazni do sklepov 🙂 Generalno gledano so prav gotovo velik game changer interaktivne igrače za pse; spodbujajo delovanje možgančkov in uporabo različnih čutil, mentalno zaposlijo psa in zahtevajo fokus na drugačen način kot žoga. Morda niso tako fizično ekspresivne, je pa lahko pes po taki seansi igre in zabave ravno tako (če ne še bolje) prijetno utrujen.

To seveda ne pomeni, da gibanje ni pomembno, ravno nasprotno: za zdravje telesa in duha moramo skrbeti za pravo ravnovesje med fizično in mentalno aktivnostjo.

Ali interaktivne igrače za pse res služijo svojemu namenu?

Med prednostmi, ki jih prinašajo interaktivne igrače za pse, boste najpogosteje zasledili visoko opevano mentalno stimulacijo, krepitev in ohranjanje kognitivnih sposobnosti, splošna pomiritev in zmanjšanje tesnobe ter stresa. Pogosto je navedena tudi odprava nezaželenih vedenj, ki se navezujejo predvsem na destruktivno vedenje, nemir in hiperaktivnost, pri čemer se morate zavedati, da interaktivne igrače niso čudežna rešitev – torej psu daš neko igračo, ki spodbuja razmišljanje in potem bo nehal uničevati stanovanje – so pa lahko ena izmed podpornih rešitev širšega pristopa, ki vodi do mirnega, zdravega, srečnega in stabilnega psa. Tudi pri vedenjskih težavah je treba ugotoviti, kaj je vzrok in kaj je simptom in potem narediti načrt za reševanje.

Ampak – da ne bomo preveč skrenili s poti; zakaj interaktivne igrače za pse služijo svojemu namenu?

Interaktivne igrače za pse delujejo po principu spodbujanja uporabe vseh čutil: vid, voh, sluh, okus in od psa vedno zahtevajo popoln fokus, za kar gre tudi veliko energije. Zato je priporočljivo, da začnemo s preprostimi igračami in se igramo krajši čas, kajti tudi fokus je potrebno natrenirati. Pes, ki tega ni vajen od prej, je zelo verjetno, da ne bo uspel obdržati koncentracije daljši čas. Če ima ob tem še pridružene vedenjske težave, kot je nemirnost, vznemirjenost ali je na splošno pod stresom, še dodatno podaljšajte uvajalno obdobje 🙂

Mimogrede: 5 do 10 min take igre je za psa, ki takih aktivnosti ni vajen, že zelo veliko!

In seveda – če želite, da bodo interaktivne igrače opravile svojo nalogo, izberite take, ki bodo psu v veselje. Če psa hrana ne gane, nima smisla kupovati igrače, pri katerih mora pes iskati … hrano!

Interaktivne igrače za pse so še posebej nepogrešljive pri starejših psih, ki se ne (z)morejo več toliko gibati, vseeno pa še vedno potrebujejo izdatno mero stimulacijskih aktivnosti. Odlično se obnesejo tudi pri psih, ki okrevajo po operacijah in so njihove možnosti za gibanje omejene, super so tudi za dolge zimske večere, ko pogosto ne moremo izkoristiti dneva (ker ga itak ni!) za dolge sprehode.

Od teorije k praksi: v nadaljevanju je nekaj cenovno ugodnih variant interaktivnih igrač 🙂

Konkretni predlogi za interaktivne pasje igrače

Preproga za skrivanje priboljškov

Med volančke skrijete priboljške, ki jih mora pes najti s pomočjo smrčka. Dobite jo tukaj.

Kost za žvečenje iz naravne gume

Žvečenje je naravna potrebe psa. Dokazano ga pomirja, saj v krvi dviguje hormone sreče. Predlagana igrača je iz naravne gume, zato je primerna za vse pse, tudi tiste s slabimi zobmi in tiste, ki sicer niso vešči žvečenja naravnih, surovih, mesnatih kosti.

Večina psov se intuitivno loti grizenja. Če potrebujejo spodbudo, bo dovolj kapljica lososvega olja, kokosovega olja ali malo arašidovega masla. Kost dobite tukaj.

Dog activity Turn Around

Če vaš pes že obvlada osnovne igre za iskanje hrane, lahko poskusite s to igračo, ki spada med igre srednje težavnostne stopnje. V posodice skrijete hrano, pes jih mora zavrteti, da jo dobi ven. Igračo za psa dobite tukaj.

Interaktivna igrača za pse


Ko osvojite to stopnjo, lahko preizkusite še Poker Box 🙂

runningEgg

Igrača je primerna za srednje in velike pse, njena posebnost pa je v tem, da je pes ne more prijeti z gobcem, zato se mu neprestano izmika. Medtem ko jo lovi, zadovoljuje primarni lovski nagon. Na voljo je tukaj.

Seveda si lahko interaktivne igrače za pse z nekaj domišljije ustvarite tudi sami. Medij v resnici ni toliko pomemben, kolikor je pomembno to, da pes dobi mentalno stimulacijo, ki jo potrebuje!

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.
Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.