» » Jesenska simfonija okusov

Jesenska simfonija okusov

Ne vem, kako je pri vas doma, ampak mi smo se bučk in kumar že precej naveličali. Jesen je v zraku in z njo sezonske dobrote: gobe in kostanj! Njami 🙂 Slednji dve opciji sicer nista ravno hrana za pse, zato pa imate spodaj napisan recept za pasji obrok, ki bo jesen pričaral v barvi in okusu!

Sestavine:

ajdova kaša, rdečapesa in ovje meso za psa
Jesenski miks 🙂
  • ajdova kaša
  • rdeča pesa
  • hokkaido buča
  • ovčje meso
  • drobnjak

Rdeča pesa je kraljica zelenjave, saj je prava vitaminska bomba, bogata je tudi z minerali (kalcij, kalij, fosfor) in vlakninami. Ponudite jo lahko kuhano ali surovo, naslednji dan pa se ne čudite, če bo urin ali pasji iztrebek rdeč ali črn. To ni kri, ampak rdeča pesa 🙂 Hokaido buča je bogata z beta-karotenom (logično – poglejte njeno barvo) in vlakninami, medtem ko je adjova kaša odlično in lahko prebavljivo živilo, ki ga ni potrebno kuhati, dovolj je, če jo namočite čez noč kar je nedvomno velik +. Vlaknine so sploh odlične takrat, ko pride do prebavnih težav.

Ajdova kaša je žitarica ali pa tudi ne, botanično gledano spada med trave oz. med sadje in je v bližnjem sorodstvu z rabarbaro. Kakorkoli, je brez glutena in zato primerna za vse tiste pse, ki se tako ali drugače izogibajo glutenu, je ugodna in lokalna, skratka super kombinacija 🙂

Je kakšen poseben razlog za kombinacijo zelenjave?

Razen sezonske izbire in barvne simfonije, ki pričara občutek jeseni v pasji skledi, ni nobenega pametnega razloga za to kombinacijo. No, lepo pa zgleda, to morate priznati!

Če kupujemo sezonsko zelenjavo, je tudi cena nižja in upam si verjeti, da je tudi vsebnost vseh hranil večja kot pri nesezonskih živilih. Saj veste, kakšen okus ima paradižnik decembra, a ne?

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.
Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:

Najraje se sprašujem o tistem, kar večina smatra za samoumevno in še toliko raje plavam proti toku - je veliko večji izziv in brez izzivov mi je v življenju dolgčas.

2 Responses

  1. Bojana
    | Odgovori

    En mali popravek. Ajda spada med žitarice samo zaradi uporabe. Botanično pa ne, ker je dvokaličnica (kaleče seme ima dva klična listka, listi imajo razvejane listne žile, torej se iz glavne listne žile cepijo stranske). Večina ostalih žitaric pa spada v razred enokaličnic (seme ima en klični list, listne žile so vzporedne), ožje gledano pa med družino trav.

    Drugače pa kar tako naprej. Članki so uporabni, zanimivi in simpatično napisani. 🙂

  2. Lena Gregorčič
    Lena
    | Odgovori

    Bojana, hvala za razlago, jaz sem že toliko različnih teorij slišala o tej slavni ajdovi kaši, da res več nisem vedela, kaj je res in kaj ne. Ko se bomo naslednjič “prepirali” o tem, ali je žitarica ali ne, bom citirala tvoj komentar. Hvala! 😉

Komentiraj