Domov » V živo » Kaj morate vedeti o naravnih repelentih?

Kaj morate vedeti o naravnih repelentih?

Objavljeno v V živo

Konec januarja ali začetek februarja še nihče ne razmišlja aktivno o zaščiti pred bolhami in klopi … ker jih še ni. Spijo 🙂 Ob prvi otoplitvi in prvih marčevskih sprehodih pa bomo domov začeli prinašati klope, od sosedovega mačka bomo pokasirali bolhe in potem – panika! Psa napadajo nepovabljeni gostje, ki prenašajo bolezni ali pa povzročajo »samo« praskanje; nujno ga moramo zaščititi, po možnosti samo z naravnimi repelenti, ker vse ostalo »škodi«.

In potem …

Naredimo obhod po trgovinah za živali, po spletu iščemo recepte za naravne repelente in tudi naredimo nekaj domačih zvarkov na osnovi kisa in citrusov. Pogovor z drugimi pasjimi skrbniki nas navdahne s pozitivo, saj oni že več let uporabljajo samo naravne repelente in jim dejansko pomaga. Optimistično psa našpricamo z domačim zvarkom, še pred tem mu v hrano zmešamo nekaj česnovih tablet, ki so baje odlične proti vsem zajedavcem – zunanje odganjajo, notranje pobijejo in verjetno zaščitijo še pred takšnimi, za katere sploh ne vemo, da obstajajo. Suvereno se odpravimo na sprehod na bližnji travnik in ko pridemo domov, s psa poberemo 5 klopov, čez nekaj dni odkrijemo, da je pokasiral še bolhe. Nekaj časa še vztrajamo pri naravi, potem pa razočarano ugotovimo, da ne pomaga in rahlo razočarani nad naravo kupimo ovratnico proti bolham in klopom, ki »drži« 6 mesecev, kar praktično pomeni, da imamo mir celo sezono. Naslednje leto pa bomo vajo ponovili, po možnosti v istem zaporedju.

5 izhodišč za bolj učinkovit boj proti zajedavcem

1. Naravni sredstva za odganjanje zajedavcev ne primejo takoj

Za razliko od kemijskih repelentov, se moramo naravne zaščite pred zajedavci lotiti prej kot slej in februar je čas, ko še lahko ujamete zadnji vlak. Naravna sredstva kot so recimo česnove tablete ali česnovo olje za razliko od ampul ne delujejo takoj.

2. Nekaj, kar pomaga sosedovemu psu, ni nujno, da bo tudi vašemu

Naravne repelente lahko kombinirate z drugimi neškodljivimi sredstvi ter tako povečate njihovo učinkovitost.
Tržišče ponuja ogromno dodatnih možnosti, ki jih lahko kombinirate z naravnimi repelenti, recimo elektronski obesek proti klopom in bolham ter električni glavnik proti bolham. Če ste to že poskusili in vašemu psu ni pomagalo, berite naslednjo točko.

3. Zaščite pred zajedavci se morate lotiti celostno

Preventiva pred zajedavci se ne začne z ampulami in naravnimi insekticidi, temveč z zdravim imunskim sistemom živali.

4. Klopi so prenašalci številnih bolezni, zaščita je seveda pomembna

Majhen klop je lahko velik problem, a tudi bolhe niso prav nedolžne, sploh če je pes alergičen na bolšji pik ali pa ima katere druge kožne težave, vendar lahko tudi do kemijskih repelentov v obliki ovratnic in ampul dostopamo odgovorno, med drugim tudi tako, da se držimo prejšnje točke 🙂

5. Kaj pa notranji zajedavci?

Poleg klopov in bolh obstaja pravi minimundus notranjih zajedavcev, za katere moramo tako ali drugače poskrbeti, vendar se pogosto pojavlja vprašanje, ali je pri odpravljanju notranjih zajedavcev narava lahko enako učinkovita kot kemija? Na kaj moramo biti pozorni pri odpravljanju parazitov?

Ko govorimo o zajedavcih in naravnih rešitvah zanje, obstaja cela paleta naravnih sredstev, ki nam lahko ob tem pomaga, seveda če se težave lotimo celostno. Kot odgovornemu pasjemu skrbniku nam seveda mora biti zaščita psa na prvem mestu, prav pa je tudi, da smo seznanjeni s klopnimi boleznimi in znamo prepoznati tipične simptome, pa čeprav prisegamo na ampule in ovratnice. Bolhe in klopi so praktično pred vrati in zdaj je skrajni čas, da jim napovemo poslednjo bitko!

Zajedavci ter (naravne) rešitve zanje

Predavanje bo vodila Mojca Cerovšek, veterinarka in bioresonančna terapevtka ter velika zagovornica naravnih metod zdravljenja živali

Več informacij in prijava >>>

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.