Čedalje več ljudi se spogleduje z idejo, da bi svoje pse hranilo z doma pripravljeno hrano, a ob tem naletijo na številne (ne)utemeljene strahove. Mnogi se pri tem tudi ustavijo, saj ne vedo, kako naprej. Tisti, ki pa premagajo začetne ovire, se na industrijsko pripravljeno hrano ne vrnejo nikoli več, saj ima sveža hrana številne prednosti za zdravje psa:

 • svetleča dlaka in zdrava koža.
 • čisti zobje, ustni zadah izgine.
 • urejena prebava in manjša količina iztrebkov.
 • zdrava črevesna flora, ki je predpogoj za zdrav imunski sistem psa.
 • vi pa imate popoln nadzor nad vnosom sestavin, kar je dobrodošlo sploh pri kužkih, ki imajo alergije na hrano.

Priprava hrane za psa še zdaleč ni znanstvena fantastika, prav pa je, da se spoznamo z osnovnimi zakonitostmi, ki jih veleva pasja narava. Če znate poskrbeti za svojo hrano, ni absolutno nobenega racionalnega razloga, zakaj ne bi znali poskrbeti tudi za prehrano vašega psa, zavedati se moramo, da pes ni človek in da je njegovo dojemanje hrane drugačno od našega: pes ni gurman, je pragmatičen jedec; kuhanje pasjega kosila in večerje, praženje zelenjave in različne "priloge", odpadejo v prvi vrsti. 

Na delavnici se bomo spoznali z osnovami: KAKO ZAČETI s pripravo pasje hrane in kako pripraviti "popoln" pasji obrok, KATERA RAZMERJA upoštevati in kako določiti PRAVO KOLIČINO hrane, KATERE KOSTI so primerne in katere ne? Predstavili bomo tudi nekaj REŠITEV za dopustniške dni ter se dotaknili bolj perečih tem, kot so potencialne OKUŽBE ter se spoznali s tem, kako hrana funkcionira v pasjem telesu.

Da se boste priprave pasjih obrokov lahko lotili popolnoma samozavestno, bomo na delavnici spoznali:

 • različne teorije hranjenja (BARF, RMB, plenski model ...)
 • dejstva, ki vplivajo na oblikovanje pasjih obrokov (starost, aktivnost ...)
 • najpogostejše mite o prehrani psov, ki držijo ali pa ne ("pes ne sme jesti surovih jajc in svinjskega mesa")
 • dodatke k prehrani, ki poskrbijo za uravnoteženost in pestrost obrokov (mlečni izdelki, sadje, olja ...)
 • kako hrana funkcionira v pasjem telesu (so najboljši vir energije ogljikovi hidrati ali beljakovine in maščobe?)
 • kateri vitamini in minerali so pomembni 
 • praktične napotke o pripravi in shranjevanju hrane ("kuhanje" vsak dan odpade!)
 • vsak od udeležencev pa bo prejel tudi praktičen seznam "dobaviteljev" surovega mesa ter seznam priporočene literature za nadaljnjo branje, razumevanje in raziskovanje.

 

Delavnica je namenjena vsem, ki bi se radi spoznali s pripravo pasje hrane, pa ne veste, kako začeti, pa četudi bi radi psa hranili samo občasno s svežo hrano. 

V primeru, da ima pes (kronične) zdravstvene težave in se zanimate za svežo, doma pripravljeno hrano, ta delavnica ni najbolj primerna, saj je preveč splošna in namenjena povprečnim, zdravim psom. Sprememba hrane pri kroničnih težavah je dobrodošla, a absolutno ob pomoči strokovnjaka, ki vam bo lahko svetoval ustrezno in primerno prehrano, prilagojeno specifiki bolezni.

dr. Mojca Cerovšek, dr. vet. med.

mojca-cerovsek-fotkaMojca je veterinarka z doktoratom znanosti iz področja onkologije, ki ji raziskovalska žilica nikoli ne da miru in vsaki stvari hoče priti do konca. Je velika zagovornica naravnih oblik zdravljenja in prehranjevanja, v Ljubljani ravnokar odpira ordinacijo za bioresonančno zdravljenje živali, vključena je tudi v izobraževanje za veterinarje homeopate. 

Lena Gregorčič

about-fotka

Najraje se sprašujem o tistem, kar večina smatra za samoumevno: prav zaradi tega sem pred leti pod drobnogled vzela hrano za pse in nastala je spletna stran, ki jo berete danes. V zadnjem letu in pol sem razbila več mitov, ki se sučejo okoli priprave pasje hrane in v praksi večkrat dokazala, da lahko čisto navaden in povprečen smrtnik popolnoma brez težav poskrbi za prehrano svojega psa.

DELAVNICA: Kako narediti popoln obrok za psa?

Kdaj: 23. 9. 2017, ob 10.uri (delavnica traja cca. 3 h)

Kje: eko365, Runkova ulica 2, 1000 Ljubljana

Cena delavnice: 40 €

Ker je število mest omejeno, je nujna prijava preko spletnega obrazca.

Za dodatne informacije pišite na [email protected] ali pokličite na 040 760 202, od pon - pet, med 10:00 in 18:00

Prijava na delavnico

  Vaše ime (obvezno)

  Vaša e-pošta (obvezno)

  Vaša telefonska številka (obvezno)

  [wpgdprc "By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website."]