Domov » Mačke » Kako pogosto čistiti mačje stranišče?

Kako pogosto čistiti mačje stranišče?

Objavljeno v Mačke

Redno čiščenje mačjega stranišča 1-krat dnevno pride v kompletu z mačko, to je upam da jasno vsem, ki mačko imate ali pa premišljujete o tem, da bi jo imeli. V tem prispevku pa nimam v mislih rednega čiščenja, temveč izredno čiščenje, torej tisto, ko zamenjaš celoten pesek in stranišče (škatlo) tudi v celoti očistiš. Verjeli ali ne, nekateri tega ne storijo nikoli ali pa “samo ob praznikih”! Mačje stranišče in vse, kar morate vedeti o njem, je podrobno opisano tukaj.

Čisto stranišče je predpogoj za srečno mačko

Ni treba biti poseben strokovnjak zato, da veš, da so mačke izjemno čiste živali in jim umazano stranišče predstavlja najhujšo nočno moro. Če ne boste redno skrbeli za čistočo mačjega stranišča, se lahko zgodi, da bo mačka urinirala po stanovanju ali pa bo zadrževala urin, kar seveda na dolgi rok nima najboljših posledic za njeno zdravje (in vaše stanovanje). Redno čiščenje mačjega stranišča je pomembno sploh za notranje muce, ki nimajo možnosti, da bi potrebe opravljale kje drugje kot v mačjem WC-ju. Poleg tega pa pomislite, da mačka hodi po umazanem pesku, potem pa se muza na kuhinjskem pultu, mizi, postelji … To ravno ni višek higiene, mar ne? Prav zaradi tega je redno čiščenje mačjega stranišča obvezno, nujno pa morate poskrbeti tudi za izredno čiščenje ter celotno zamenjavo peska.

Čiščenje stranišča in menjava peska

Pesek za mačke v celoti zamenjam na 3 tedne, takrat mačje stranišče tudi v celoti operem z vročo vodo, umijem z blagim detergentom ter „razkužim“. Če bi imela vrt, bi to počela na vrtu, ker pa živim v bloku, to počnem v kopalnici, z rokavicami za enkratno uporabo in gobico, ki jo potem zavržem. Po končani operaciji, razkužim tudi banjo. Pri čiščenju mačjega WC-ja uporabljam izključno čistila brez močnega vonja, očiščeno mačje stranišče še enkrat sperem ter pustim, da se posuši. Potem nasujem svež pesek, ki ga mačka takoj in z veseljem „označi“ za svojega. Lopatko čistim po potrebi, a gotovo 1-krat tedensko.
Na pogostost in nujnost čiščenja celotnega mačjega stranišča gotovo vpliva izbira peska, vsaj po mojih izkušnjah. Glede na pestrost izbire peskov se v podrobno analizo ne bi spuščala, saj si bolj kot ne zaslužijo prispevek zase, verjetno pa ste tudi sami opazili, da nekateri peski „zasmrdijo“ prej od ostalih, pa čeprav redno čistite mačje straniščje – v tem primeru boste morali celoten postopek čiščenja mačjega stranišča ponoviti bolj pogosto. Pri izbiri peska pa sledite zelo enostavnemu pravilu: izberite takega, ki ustreza vaši mački.

Kako pogosto menjati stranišče?

Ne glede na to, ali vam je to všeč ali ne, mačje stranišče ni doživljenjski nakup. Večina mačjih stranišč je plastičnih in kaj je sčasoma zgodi s plastiko, vemo: zaščitni premaz se uniči, površina je poškodovana (popraskana) in tako postane idealno gojišče bakterij. Temu dodajte še dejstvo, da nekatera mačja stranišča niso nikoli (ali pa zelo redko) v celoti očiščena in razkužena … no, to ni ravno idealno okolje za mačje princese, ki so mahnjene na higieno in čistočo, mar ne? Nenazadnje zelo podobno velja za plastične posode za hranjenje živali, ki naj bi se menjale na 2 meseca!

Mačji WC morate zamenjati takrat, ko je dotrajan, torej ko je površina popraskana – kdaj točno se to zgodi je težko soditi na pamet, saj je odvisno od tega, ali je mačka izključno notranja, ali svoje potrebe opravlja tudi zunaj, koliko mačk uporablja 1 WC ter koliko mačjih stranišč imate v stanovanju.
Samo za oris:pri nas je rok trajanja mačjega stranišča cca. 1 leto (1 mačje stranišče in 1 mačka, ki obožuje grebenje po pesku, stenah, notranji in zunanji strani).

Seveda se lahko čiščenju mačjega stranišča tudi izognete, a vprašanje je, kako bo predlagana rešitev všeč vaši mački. In ko govorimo o mačkah, vemo, kdo ima glavno besedo 🙂

Mačji WC za školjko in samočistilna stranišča

Če se želite izogniti rednim in izrednim čiščenjem mačjega stranišča, je rešitev za vas mačji WC za školjko (Litter Kwitter). Po mojem mnenju je to gotovo zelo praktična, ekološka in trajnostna rešitev, vprašanje pa je, koliko se vaša mačka briga za praktične, ekološke in trajnostne rešitve (zelo bom vesela komentarjev tistih, ki ste to rešitev že preizkusili!).

Naj samo mimogrede omenim, da obstajajo tudi ti. samočistilna mačja stranišča, ki poskrbijo za sprotno čiščenje WC-ja, medtem ko boste morali za glavno čiščenje še vedno poskrbeti sami.

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.