Domov » Priporočam » Kako popestriti in uravnotežiti pasje obroke?

Kako popestriti in uravnotežiti pasje obroke?

Objavljeno v Priporočam

Vsi BARF-erji in ostali, ki sami pripravljamo hrano za našega kosmatinca, smo se na določeni točki prav gotovo vprašali, kaj lahko psu poleg mesa in “klasične” zelenjave še dodatno ponudimo, da bo njegova prehrana čim bolj pestra, popolna, uravnotežena?

Pasji skrbniki se radi hitro ustrašimo, da so naši doma pripravljeni obroki preveč enolični ali pa nam preprosto zmanjka idej, kako bi lahko psu še zagotovili raznolikost in optimalnost obrokov, kar pa je nenazadnje ključ do uravnoteženega prehranjevanja in zdravega psa. Če naj bi meso predstavljalo glavni del, kaj naj naredimo s preostalim delom obroka? Kaj naj dodamo vanj?

Osnovne smernice hranjenja psa s surovim mesom

Vemo, da obstaja veliko različnih sistemov in teorij hranjenja psa s surovim mesom in v tej objavi sicer ni prostora, da bi se spuščali v podrobnosti; osnovni koncept je pri vseh več ali manj enak – 60 do 80 % obroka naj sestavlja meso (odvisno od starosti in aktivnosti psa), preostali del obroka (torej 20 do 40 %) pa naj bo sestavljen iz zelenjave, sadja, dobrih virov ogljikovih hidratov in surovih mesnatih kosti. Prav tukaj se mnenja sicer pogosto krešejo, zato pustimo ob strani tiste, ki imajo svoje pse izključno na surovem mesu in surovih mesnatih kosteh – zanje je to že popoln obrok. Vsi ostali pa se pogosto sprašujemo, kako in s čim dopolniti tistih 20 do 40 % obroka, da bo za psa optimalno in idealno, za nas pa enostavno?

Kot vedno imam na voljo več možnosti 🙂  Prva možnost je, da posežemo po kakovostni in popolnoma uravnoteženi že pripravljeni surovi hrani za pse, ki jo vedno pogosteje najdemo tudi v naših trgovinah za male živali. Druga možnost pa je, da doma pripravljeno hrano (kuhano ali surovo) popestrimo z uravnoteženimi dodatki, ki so namenjeni prav temu – dopolnjevanju doma pripravljenih mesnih obrokov z vsemi potrebnimi vitamini in minerali, zelenjavo, zelišči ter s kakovostnimi viri ogljikovih hidratov in drugo »super hrano«, s čimer potem brez težav dosežemo optimalen vnos vseh hranilnih snovi, ki jih pes potrebuje za normalno funkcioniranje. Potem postane tudi priprava obrokov za psa enostavna in se lahko končno znebimo misli, da bo psu na doma pripravljeni hrani nekaj primanjkovalo 🙂

Namig: doma pripravljen obrok dopolnimo s »hrustljavčki«

V tem kontekstu so odkritje tega meseca prav gotovo “hrustljavčki”, z uradnim imenom Mighty Mixer. Gre za najnovejši proizvod angleškega proizvajalca surove hrane za pse Natures menu in slednjega verjetno ni treba posebej predstavljati: na našem trgu so prisotni že nekaj let, njihova ponudba zamrznjene surove hrane za pse je precej bogata. Vsi smo (no, naši psi 🙂 ) že kdaj poskusili njihovega Country Hounterja (pri nas doma prisegamo na divjačino z borovnicami), psa počastili s kakšnim puranjim ali račjim vratom, ki ga lahko pri njih dobimo v zamrznjeni obliki, najbolj pogumni pa so preizkusili tudi njihovo surovo hrano za mačke, saj so eni izmed redkih proizvajalcev surove hrane, ki ima tudi posebno linijo za mačke. In ne glede na to, kako na veliko zagovarjamo doma pripravljeno hrano za pse, dajmo si priznati, da je včasih v skrinji fino imeti kakšno skrito rezervo, ki jo lahko brez slabe vesti samo odmrznemo in postrežemo.

Za tiste, ki Natures Menuja še ne poznate: gre za angleško podjetje, ki se že več kot 30 let ukvarja s pripravo in prodajo surove hrane za pse. Začeli so kot majhno družinsko podjetje, ki se je v nekaj desetletjih razvilo v enega izmed glavnih ponudnikov in zagovornikov surove hrane za pse. Nad razvojem posameznega produkta bdijo veterinarji in drugi strokovnjaki za prehrano, v pripravljene paketke pa gre samo najboljše: pri njih ne boste našli stranskih proizvodov predelave mesa, umetnih barvil, okusov in konzervansov. Meso je izključno lokalnega porekla in proste reje, ker, pa naj se nekaterim sliši še tako kontradiktorno, je Natures Menuju pomemben odnos do vseh živali. Lokalnega porekla so prav tako vse ostale sestavine (recimo zelišča …), ki jih najdemo v Natures Menu izdelkih.

Kako z Mighty Mixerji do »popolnega« obroka?

Natures Menu - mighty mixers
S hrustljavčki na enostaven način do popolnega obroka; izgovorov več ni! Odlično pa teknejo tudi najbolj izbirčnim psom.

Mighty Mixerji, ki jim lahko ljubkovalno rečemo tudi hrustljavčki, vsebujejo optimalno kombinacijo vitaminov, mineralov, posušene zelenjave (bučke, korenček, buča, brokoli …), sadja (hruške, jabolka) in dobrih virov ogljikovih hidratov (ovseni kosmiči …). Vse sestavine so lokalnega porekla in obdelane tako, da se ohrani čim več hranilnih snovi; zelišča so dodana na koncu  in za tiste pse, ki imajo težave z žiti in glutenom, so na voljo v različici s krompirjem.

V praksi jih uporabimo tako, da jih v optimalni količini preprosto primešamo pasjemu obroku (s surovim ali kuhanim mesom) ali jih uporabimo kot samostojen priboljšek. Ker psi obožujejo hrustljavčke, jih lahko uporabimo tudi kot topping na briketirani, peletirani ali mokri hrani, saj naj bi spodbudili apetit tudi najbolj izbirčnim in neješčim psom. 

Primerni tudi za alergike!

Naj vam odgovorim še preden vprašate – da, Mighty Mixerji so primerni tudi za alergike. Ker boste kot skrbnik psa alergika definitivno najprej preverili deklaracijo, boste na njej zasledili piščančjo maščobo. Piščanec je kot najpogostejši alergen običajno razlog za preplah, a ne v tem primeru, saj je v hrustljavčkih uporabljena piščančja maščoba in ne piščančje beljakovine. Po besedah proizvajalca je piščančja maščoba filtrirana in očiščena, zato ne povzroča alergijskih reakcij in je primerna za uživanje pri psih, ki so intolerantni na piščančjo beljakovino. Dodajajo, da so se zanjo odločili, ker predstavlja eno najbolj kakovostnih in najlažje prebavljivih maščob za pse.

Dobro je tudi vedeti, da:

  • so hrustljavčki pečeni na optimalni temperaturi, da se hrani večina hranilnih snovi in niso ekstrudirani, zaradi česar jih lahko mešate s surovo in kuhano hrano,
  • so voljo so v dveh okusih – z lososom ali puranom (meso je dodano zaradi okusa in ne zato, da bi nadomestilo beljakovinski delež v prehrani),
  • so beljakovine obdelane tako, da so primerne tudi za alergike,
  • jih lahko uporabljate kot dodatek k doma pripravljenim obrokom, jih na dnevni bazi ponudite kot priboljšek ali kot topping na suhi/mokri hrani z njimi prepričate tudi najbolj izbirčne pse,
  • tako kot velja za ostalo ponudbo Natures Menuja, verjetno ni treba posebej poudarjati, da so sestavine v hrustljavčkih primerne za človeško uporabo in so izključno lokalnega porekla.

Vedno manj izgovorov

Če smo se včasih sekirali, ker ni bilo na voljo dovolj ponudnikov surovega mesa, ko se je nabor povečal, smo se sekirali okoli tega, da bo psu nekaj manjkalo. Časi se spreminjajo in proizvajalci sledijo našim povpraševanjem; tudi Mighty Mixer je nenazadnje samo odziv proizvajalca na potrebe povprečnega pasjega skrbnika, ki psa hrani ali pa bi rad hranil s svežo hrano ter išče načine, kako bi to izpeljal na najbolj priročen način. Klasične dileme, da “ne znamo”, “se bojimo” ali pa nam časovno ne uspe bodo kmalu ostale zares samo izgovori, sama pa take proizvode z veseljem pozdravljam, saj je življenje z njimi lažje in bolj “popolno”, vsaj kar se pasje hrane tiče 🙂

Izberi svoj Mighty Mixer z lososom ali Mighty Mixer s puranom >>>

Mighty Mixerje in drugo Natures Menu ponudbo najdete tudi na veterinarskih klinikah in ambulantah ter v specializiranih trgovinah za male živali.

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.
Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.