Domov » Ostalo » Kako shujšati psa?

Kako shujšati psa?

Objavljeno v Ostalo

Hujšanje je zoprna stvar, prekomerna telesna teža pa še bolj, saj bistveno vpliva na kakovost življenja. Pasja življenja so že tako ali drugače prekratka in zakaj bi jih zaradi prekomerne telesne teže ter težav, ki se pojavljajo zaradi nje, krajšali?

Kako shujšati psa, da doseže idealno telesno težo, zakaj ne potrebujete dietnih briket in diet na splošno, ampak je v osnovi treba spremeniti odnos do hrane?

Zakaj je moj pes debel?

Tako kot pri ljudeh je tudi pri psih lahko nešteto različnih vzrokov, zaradi katerih je prišlo do prekomerne telesne teže. Premalo gibanja, neprimerna prehrana, preveliki obroki glede na pasjo aktivnost in starost, preveč priboljškov in drugih tolažilnih nagrad, ker pes tako lepo gleda, prosi …

Nekateri psi imajo kronično nenasitnost ter večno lakoto zapisano v genih in če smo bolj labilni po duši, res ni potrebno veliko, da takega psa preprosto preveč nahranimo. Ko si bomo nalili čistega vina in identificirali glavni vzrok pridobivanja telesne teže, ne bo več nobenega dvoma okoli tega, kako shujšati psa – načeloma izločimo vzrok in pri tem vztrajamo.

Na kopičenje odvečne telesne teže kljub optimalni prehrani lahko vpliva še cela paleta zdravstvenih vzrokov: zmanjšano delovanje ščitnice, kastracije in sterilizacije, Coushingov sindrom … Če smo 100 % prepričani v to, da psa hranimo pravilno, on se pa kljub temu redi, je definitivno smiselno, če se po mnenje odpravimo k veterinarju, ki bo opravil ustrezne preiskave ter ovrgel ali potrdil morebitne zdravstvene razloge za težave s prekomerno težo pri psu.

Pri nas je bil denimo razlog za pridobivanje telesne teže hipotiroza – zmanjšano delovanje ščitnice.

Diete za pse in za ljudi; v resnici jih ne potrebujemo

Ljudje smo mojstri izumljanja različnih diet, ki zares pomagajo in sicer ena bolj kot druga: izločevalna dieta, prehranjevanje po Montignacu, paleo dieta, ketonska dieta, LCFH … Vsaka pomlad prinese novo dieto, ki je še bolj učinkovita od prejšnje in zares pomaga, vsaj dokler se je držiš, potem pa pride jo-jo efekt.

Po mojih izkušnjah in izkušnjah mnogih, ki s(m)o preizkusili različne diete, je dejansko najbolj učinkovita francoska dieta manjžri ali jej manj, kot porabiš. To je verjetno tudi edina dieta, ki jo lahko brez težav živiš celo življenje, dopušča celo prekrške, samo spremeniti moramo odnos do hrane, kar pa je običajno najtežje. Seveda, spet ob predpostavki, da krivec za prekomerno telesno težo ni zdravstvene narave.

V duhu diet in hitrih rešitev bi bilo sila čudno, če ne bi obstajali tudi dietni briketi za pse s prekomerno telesno težo. Ti običajno vsebujejo pusto meso, manj maščob in večji delež vlaknin. Moje mnenje je, da če ne bomo z napačnim hranjenjem psa (vzrok naj najde vsak pri sebi) razčistili v svoji glavi, tudi dietni briketi niso in ne morejo biti (dolgoročna) rešitev.

Torej, kako shujšati psa brez diete?

Najprej je treba ugotoviti vzrok težav ter kakšna je idealna telesna teža psa in količina hrane, ki bi bila primerna za vzdrževanje te telesne teže. Na potrebe po količini in kaloričnosti hrane vplivata starost in aktivnost psa; starejši in manj aktivni psi potrebujejo količinsko manjše in manj kalorične obroke kot še rastoči mladiči ali zelo aktivni psi.

Količina obroka se na splošno giba med 2 in 5 % idealne telesne teže. Če mora pes shujšati, se držimo spodnje vrednosti obroka.

Seveda imam v mislih normalno, svežo prehrano (kuhano ali surovo). Poleg napačnega hranjenja (prenažiranja) je neprimerna prehrana je velik krivec za pridobivanje telesne teže. Če psa hranite z briketi, ki imajo visok delež ogljikovih hidratov, boste lahko veliko spremembo že opazili, ko boste brikete menjali za svežo hrano, seveda v optimalnih razmerjih in s čim manj ogljikovimi hidrati.

Če briket nikakor ne želite opustiti, jih vsaj zamenjajte za hladno stiskano hrano za pse. Izberite tako, ki ima visok delež beljakovin, manjši delež maščob in zelo nizek del ogljikovih hidratov, poleg tega pa naj bodo ogljikovi hidrati iz dobrih virov!

Počasi zmanjšajte količino obrokov

Ko imate razdelano idealno telesno težo in optimalno količino obroka, boste verjetno ugotovili, da bo treba dosedanje porcije nekoliko zmanjšati. Količino obroka zmanjšujemo počasi in nikakor ne po principu pol manj čez noč. Predstavljajte si, da vsak dan pojeste za kosilo 250 g pašte, potem pa jih naslednji dan dobite samo 125. Garantirano vam bo krulilo v želodcu … Če pa bi bila porcija manjša za 5 do 10 %, tega verjetno ne bi niti opazili.

Ko nekaj časa psa hranite z manjšimi porcijami, ponovite tehtanje psa (ne hrane 🙂 ). Če se telesna teža zmanjšuje, ste na pol poti do cilja, če ni spremembe, zmanjšajte količino obroka še za 5 do 10 %.

Tako kot pri ljudeh velja tudi pri psih: hujšajmo počasi.

Izračun kaloričnih potreb

Sama se številk in računanja izogibam kot hudič križa, zato se s kaloričnostjo pasjih obrok nikoli nisem ukvarjala, ampak sem ubrala kmečko logiko in zmanjšala (ne ukinila!) delež maščob in rahlo povečala vnos vlaknin.

Na spletu boste zasledili veliko navodil in formul (na voljo je tudi med viri), kako izračunati kalorične potrebe psa. Zdi se mi totalna blamaža, da bi jih razlagala jaz, ki se praktično ponašam s prepovedjo operiranja s številkami. Skratka, če menite, da bi vam to koristilo, izvolite, da pa se tudi brez tega.

Manj kalorično je pusto meso je, logično, zato naj bodo na jedilniku pogosteje perutnina, kunec in  manj mastne ribe.

Vlaknine in občutek sitosti

Več vlaknin vsekakor ne pomeni preveč vlaknin, ker te lahko hitro vodijo v prebavne težave. Vlaknine (sadje, zelenjava …) dodajo običajnim obrokom »volumen«, ki ustvari večji občutek sitosti, njihova kalorična vrednost pa je praktično zanemarljiva. Dobrodošla je zlasti zelenolistnata zelenjava, občasno tudi sadje (kot dodatek) v majhnih količinah.

Gibanje

Gibanje in hujšanje sta neločljivo povezana, čeprav bi si mnogi želeli drugače J Redno gibanje ohranja zdravo telo in duha, definitivno pomaga tudi pri izgubljanju prekomerne telesne teže. A tudi tukaj je treba upoštevati zdravo pamet; s psom brez kondicije ne gremo na maraton, ampak z začnemo počasi s pridobivanjem kondicije. Starejše pse sprehajamo raje večkrat na dan po malo, kot 1-krat na dan »na ful«. Seveda pa je treba upoštevati kondicijo in fizične zmogljivosti vsakega psa posebej.

Priboljškom se ni treba odpovedati

Čeprav mora pes shujšati, to še ne pomeni, da ne sme dobivati priboljškov. Kakšen pa bi bil svet brez priboljškov? Pri priboljških moramo samo paziti na to, da izberemo zdrave različice: namesto mesnih palčk, ki vsebujejo 80 % žit in 4 % stranskih proizvodov predelave mesa, izberimo 100 % sušeno meso, po možnosti nizkokalorično, kot so recimo posušene sardele ali piščančja prsa. Nizkokalorične sušene priboljške za pse lahko pripravimo tudi sami, recept dobite tukaj.

Zajčja ušesa, repi in goveji sapniki so prav tako dovoljeni priboljški, seveda v primernih količinah. Fino je, če priboljške odštejemo od količine obroka. Več o zdravih priboljških za psa pa tukaj.

Počasi se daleč pride

Po mnenj strokovnjakov, naj bi bilo idealno, če bi pes na mesec izgubil cca. 3 do 5 % telesne teže oz. odstotek na teden – spet odvisno od tega, koliko mora pes shujšati, ali gre za velikega/majhnega psa itd. Redno tehtanje psa je zaradi nadzora v začetni fazi toliko bolj zaželeno, iz lastne izkušnje pa lahko povem, da je pri mojem psu na začetku (v prvem mesecu) šlo vse skupaj zeloooo počasi in se je na telesni teži komaj kaj poznalo, potem pa je v naslednjih 5-ih mesecih izgubil 4 kg

Skratka, se splača vztrajati, spremeniti odnos do hrane in prosečih oči, predvsem pa ukrepati pravočasno. Bistveno lažje je shujšati psa, ki ima rahlo povišano telesno težo kot pa psa, ki je bistveno predebel in se davek na debelost tudi že pozna pri zdravju.

Viri in literatura:
Helping Your Dog Lose Weight
Safe Canine Weight Loss Tips
Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :) Podpri ZHP: obišči trgovino ali preveri, kako lahko drugače pomagaš tudi ti.
Lena Gregorčič
Latest posts from

2 Responses

 1. janez
  | Odgovori

  Imam zlatega prinesalca,je alergik na hrano,odgovarja mu fitnes3 konj tergrah.Tezava malo so kg usli, za koliko naj zmanjsam obrok da bi zgubil vsaj pet kg.Lp.

  • Lena Gregorčič
   Lena Gregorčič
   | Odgovori

   Spoštovani! Predlagam, da si še enkrat preberete zgornjo objavo, kjer boste dobili vse odgovore na vaša vprašanja 🙂 LP

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.