Domov » V živo » Kako smo pripravili naravni repelent za pse?

Kako smo pripravili naravni repelent za pse?

Objavljeno v V živo

Marec je zares skrajni čas, da se oborožimo s sredstvi proti klopom in bolham, sploh če prisegamo na manj invazivne in naravne rešitve. Prav zaradi tega sem k sodelovanju povabila Katarino Kovačič, zeliščarko in kinologinjo, ki ustvarja blagovno znamko Zelišča Cvetka. Na delavnici smo izdelali repelent, ki bo odgnal bolhe in klope, Katarina pa nam je pripravila še kratko predstavitev naših, domačih zelišč, ki jih lahko ob različnih priložnostih uporabimo tudi na naših kužkih.

Najbolj važno je, da je pes zaščiten

Klopi so prenašalci številnih bolezni in zato seveda moramo poskrbeti za zaščito! V prvi vrsti je seveda najboljša taka zaščita, ki klope odganja, da tej majhni krvosesi torej sploh nimajo možnosti, da bi se psa oprijeli. Klasična sintetična sredstva običajno učinkujejo tako, da klopov in bolh ne odganjajo, temveč jih “onesposobijo” takrat, ko se že prisesajo na žival. Prav zaradi tega smo s Katarino izdelali sredstvo, ki s pomočjo različnih eteričnih olj te nepovabljene goste predvsem odganja.

No, vmes smo spoznali še kup namigov, kako uporabljati eterična olja, katera eterična olja so za psa primerna in ob kakšnih situacijah, kako ločiti kakovostna eterična olja od nekakovostnih, katera zelišča so boljša sušena in katera sveža … Katarini res ne zmanjka znanja na tem področju 🙂

Fotogalerija

Repelent smo naredili na osnovi citrusov, vode in jabolčnega kisa; mešanico smo nevztralizirali s sodo bikarkbono, saj je pH pasjega kožuha nekoliko bolj alkalen. Pridobljenemu zvarku smo dodali nekaj eteričnih olj, ki odganjajo bolhe in klope, dobro premešali, pretočili v majhne plastenke in se tako oborožili za prihajajočo invazijo 🙂

Vem, da boste nekateri ob tem zavijali z očmi in dejali, da vašemu psu ne pomagači čisto nič in da ga bolhe in klopi napadajo kljub kemiji. Nobeno sredstvo, pa naj bo sintetični ali naravno ne nudi 100 % zaščite. Najboljša preventiva pred bolhami in klopi je preventiva, ki pa se začne – verjeli ali ne – v pasji skledi in z zdravim imunskim sistemom. Več o tem pa nam bo povedala Mojca Cerovšek na majskem predavanju, do takrat pa lahko doma naredite naravni repelent za psa, kot je opisan tukaj.

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.