Domov » V živo » Kako smo v soboto masirali pse?

Kako smo v soboto masirali pse?

Objavljeno v V živo

Sobotni dopoldan je minil nekoliko drugače, kot smo ga sicer v povprečju vajeni; pod vodstvom Špele Suhač smo se podučili, kako pravilno zmasirati psa in tako poskrbeti za zdrave sklepe, hrbtenico, prekrvavitev in sprostitev. Špela je veterinarka in energijska osteopatinja, ki pri svojem delu poleg osteopatije uporablja še nekatere druge metode (dotike) – od klasičnih masažnih prijemov do tui-na masaže in masaže akupresurnih točk. Nekaj teh »čudežnih« prijemov smo osvojili na sobotni delavnici, čeprav je po Špelinih besedah to pravzaprav komaj začetek!

Dotiki odlično vplivajo na psa in skrbnika

Psi pogosto iščejo našo bližino, zahtevajo »čohanje« in »masažo«, vestni skrbniki pa jim z veseljem ugodimo in se pogosto ne zavedamo, da čohljanje psa ne vpliva dobro samo nanj, temveč tudi na nas, saj naj bi tako početje dokazano zmanjševalo stres. S tako domačo »masažo« seveda ni nič narobe, dokler nismo preveč grobi, psa ne raztezamo v nenaravni smeri ali pa ne masiramo takrat, ko ne bi smeli (vnetih mišic recimo); s pravilno, strokovno podkrepljeno masažo pa lahko psa umirimo, prekrvavimo, poskrbimo za zdrave sklepe in hrbtenico, mu pomagamo pri hitrejšem okrevanju po različnih poškodbah in operacijah. In osrednji namen sobotne delavnice je bilo prav spoznavanje tovrstnih dotikov!

Masaža psa od smrčka do repa

Na delavnici nam je Špela pokazala, kako se masaže psa lotimo celostno in temeljito: začeli smo s pripravo psa na masažo, z nežnimi pritiski po pasjem telesu in nadaljevali z masažo vrata, hrbtenice, medenice in ledvenega dela, končali pa z masažo sprednjih in zadnjih tac ter z raztezanjem.

Fotogalerija

Špela je poudarila, da moramo masažo vedno prilagoditi psu in ga ne masirati, ko mu to ne ustreza (pa čeprav smo mi takrat ful za akcijo), prav tako se moramo izogibati tistih prijemov, pri katerih pes jasno izrazi, da mu niso prijetni. Tudi moč pritiska je relativna, saj nekaterim psom ustrezajo bolj nežni in blagi pritiski, spet drugim ustrezajo nekoliko močnejši prijemi. Masaža je definitivno blagodejna, a da bomo zares uspešni, moramo seveda prisluhniti tudi psu in kaj njemu zares ustreza.

Če vas delavnica mika, se nam pridružite.

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.