Domov » Surova hrana za pse » Kako zrediti psa? Poskusite z mesnimi kroglicami!

Kako zrediti psa? Poskusite z mesnimi kroglicami!

Objavljeno v Surova hrana za pse

Medtem ko se verjetno večina navadnih smrtnikov ukvarja s tem, kako shujšati psa, obstaja določen odstotek takih “srečnežev”, ki imajo obratno težavo: kako zrediti psa? Povečevanje količine hrane v nedogled ne pomaga, hrane za še bolj aktivne pse pa očitno ne morete dobiti. Če psa hranite z doma pripravljeno hrano, običajno pomaga, če povečate delež beljakovin in maščob ter zmanjšate delež ogljikovih hidratov.

Seveda morate najprej izločiti zdravstvene vzroke, odpraviti notranje zajedavce ter izločiti druge razloge, ki bi lahko vplivali na težo psa. Komaj potem se lahko lotite različnih podvigov in trikov, s katerimi boste lahko poredili psa; eden izmed takih “trikov” so mesne kroglice (v izvirinku: satin balls), ki jih doma pripravite sami. Mesne kroglice so zelo kalorične, bogate z beljakovinami ter maščobami in po besedah mnogih pasjih skrbnikov, psi relativno hitro začnejo pridobivati na teži.

Mesne kroglice pripravite in postrezite takrat, ko je pes navajen jesti surovo hrano, v nasprotnem primeru vam prebavne težave praktično ne uidejo, s čimer pa ne boste naredili nič dobrega za psa. Ne glede na to, ali želite psa zrediti ali shujšati, redno tehtajte psa, si vodite dnevnik in beležite spremembe ter vaša opažanja.

Kako zrediti psa z mesnimi kroglicami – “satin balls”?

recept za psa - mesne kroglice za porediti psaMesne kroglice oz. satin balls so v tujini že dlje časa izjemno priljubljena rešitev takrat, ko debata nanese na temo o tem, kako zrediti psa. Originalna receptura se je po različnih spletnih forumih pojavila na koncu 90-ih let prejšnjega stoletja, kot prva naj bi jih objavila Diana Carreon. Izvirni recept je vseboval tudi manjši delež žit, a ker je konec 90-ih let že precej daleč, je seveda od takrat do danes nastalo ogromno izpeljank: žita so zamenjali ovseni kosmiči, sončnično olje druge kakovostna rastlinska olja ali lososovo olje. V izvirnem receptu so bili uporabljeni recimo tudi žitni kalčki, a pravzaprav sploh ni tako pomembno, da bi sledili osnovnemu receptu, temveč da s sestavinami, ki vašemu psu odgovarjajo, naredite visoko kalorični priboljšek, ki bo psu pomagal na pridobivanju telesne teže.

Recept:

  • 1 kg mletega govejega mesa z višjim deležem maščob
  • 3 do 4 jajca z lupino
  • 2 do 3 žlice kakovostnega olja (konopljino olje, laneno olje, lososovo olje, krilovo olje …)
  • 1,5 skodelice namočenih ovsenih kosmičev (te lahko tudi izpustite)

Ovsene kosmiče lahko v manjši meri zamenjamo tudi s konopljinimi proteini (2 do 3 jedilne žlice), v maso lahko dodamo nekaj neslanega arašidovega masla, če vemo, da ga pes dobro prenaša. Možnosti za izboljšave in različne izpeljave so praktično neomejene!

Vse sestavine zmešamo. Iz mase nato oblikujemo kroglice oz. “polpetke” poljubne velikosti (za velike pse velike kroglice, za majhne pse majhne kroglice …), ki jih zamrznemo. Mesne kroglice sproti odtajamo in jih psu ponudimo kot priboljšek poleg obroka; za samostojno hrano/obrok niso primerne, saj so ornk kalorične bombe! Mesne kroglice ponudimo surove.

Če pes ni navajen jesti surove prehrane, ta rešitev ni primerna zanj, saj vam prebavne težave zagotovo ne uidejo; je pa morda smiselno, da opustite komercialno pripravljeno hrano za pse ter se odločite za svežo hrano, ki jo potem lahko podkrepite tudi z mesnimi kroglicami. Ta recept prav tako ni primeren za tiste pse, ki imajo težave s telesno težo v obratni smeri in morajo izgubiti kakšen kilogramček ali dva 🙂

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.