Domov » Ostalo » Kam s psom v Ljubljani?

Kam s psom v Ljubljani?

Objavljeno v Ostalo

Čeprav je v Ljubljani veliko možnosti za sprehod s psom, recimo Pot spominov in tovarištva, Tivoli in Rožnik, Iški vintgar, Koseški bajer ter seveda Šmarna gora, marsikateremu skrbniku in psu niso ravno po godu. Te lokacije so obljudene tako z ljudmi kot (spuščenimi) psi in tisti, zato nekaterim skrbnikom in psom niso ravno po godu. K sreči pa imamo še kar nekaj možnosti, ko razmišljamo, kam s psom v Ljubljani. Res je, da gre večinoma za okolico Ljubljane, a ker je vse tako blizu, lahko se lahko na te sprehode s psom odpravimo tudi med tednom, sploh spomladi in jeseni, ko so dnevi daljši.

Marko Gaber, hvala za fotke 🙂

4 ideje, kam s psom v Ljubljani na sprehod

Hribček Sv. Ana nad Podpečjo

Blazno lušten hribček v okolici Ljubljane (smer: Podpeč), kjer se nam odpre zares krasen pogled na Ljubljansko barje. »Vzpon« na hrib je nezahteven in ga bodo brez težav zmogli tudi tisti, ki se ravno ne ponašajo z najboljšo kondicijo. Sprehod do vrha vam bo vzel od 30 do 45 min, odvisno od vaše kondicije in tega, koliko bo pes vmes raziskoval pot. Pot ni najbolje označena, a se praktično ne morete izgubiti, tudi če jo vmes krenete po svoje.

Sv. Ana - ideja za izlet s psom
Sv. Ana nam ponuja krasen pogled na ljubljansko barje!

Med vikendi in praznik je Sv. Ana precej obljudena, na sprehod s psom se zato tja raje odpravite med tednom. Izlet je primeren za vse letne čase.

Rašica in vrh Staneta Kosca

V mislih imam Rašico pri Ljubljani in ne Rašice na Dolenjskem 🙂 Rašica je podobno kot Sv. Ana zelo nezahteven sprehod, če si izberete tako izhodišče, sicer pa lahko brez težav nanjo pešačite tudi več ur. Mi jo proti vrhu Staneta Kosca običajno mahnemo iz Srednjih Gameljn oz. kar iz vasi Rašica; ko se z avtom pripeljete na začetek vasi Rašica, se boste peljali mimo manjšega križišča (od glavne ceste se levo navzgor odcepi ožja asfaltirana pot, ki pelje v gozd. Tam pustite avto, potem pa se peš odpravite proti vrhu (cca. 45 min do 1 ure, odvisno od vmesnih postankov zaradi pasjega raziskovanja okolice).

Na vrhu Rašice, ki je tehnično gledano sicer vrh Staneta Kosca, je tudi razgledni stolp, kjer si lahko Ljubljano ogledate z druge perspektive.

Neskončni travniki in gozdovi pri Savi ob »stari Nemški cesti«

Še ena ideja za sprehod s psom na severu naše prestolnice. Odpravite se v smeri Obvozne ceste (stara Nemška cesta), ki povezuje Vižmarje in Črnuče, tam pa po kolovozni oz. makedamski poti zavijete proti travnikom. Avto pustite ob robu in se s psom po eni izmed številnih poti odpravite proti gozdičku. Tudi pes naj hodi po poti in naj njive pusti pri miru, da ne bodo kmetje jezni zaradi uničevanja pridelka ali skakanja po sveže preorani zemlji.

Sprehod je primeren ob vseh letnih časih in ob vseh priložnostih: lahko ga izkoristite kot hiter odklop med tednom ali pa se med vikendom odločite za raziskovanje številnih poti, s katerimi je prepredeno območje. Če se pes rad kopa, lahko najdete kar nekaj plažic, kjer je voda mirna in se bo lahko kuža med sprehodom osvežil.

Ostrovrharjeva pot (Debni vrh in Stari Grad)

Lušten popoldanski sprehod do grajskih razvalin, ki ima močan zgodovinski podton. Nihče sicer točno ne ve, kdo je postavil grad, ve pa se, da je imel bogato zgodovino in so si ga različne rodbine podajale med seboj. Od nekoč viteškega gradu je ostal samo manjši del zidu, tako da se morate dobro potruditi, da razvaline sploh najdete, a nedvomno bo to zabavno tako za vas kot za psa.
Sprehod do Debnega vrha in Starega grada vam bo vzel 30 do 45 min časa, celotno Ostrovrharjevo pot pa boste prehodili v 2, 5 urah.

Sprehod s psom
V dobri pasji družbi je sprehod s psom toliko lepši.

Izhodišče je praktično v Ljubljani; peljite se proti Zalogu, prečkajte most čez Ljubljanico in pot nadaljujte po kolovozu na desni strani, kmalu boste zasledili markacije. Primerno v vseh letnih časih.

Bodimo zgledni pasji skrbniki!

Čeprav lahko na teh lokacijah psa brez težav spustite, ga vseeno imejte pod nadzorom in upoštevajte tudi druge obiskovalce na sprehajalni poti ter seveda druge prebivalce (srne, zajce …). Prav tako moramo kot zgledni pasji skrbniki vedno počistiti za svojim psom! Tukaj pa najdete namig za enonevni izlet s psom.

Torej – kam s psom v Ljubljani? Neodkritih biserov je veliko, v komentar zapišite vaše predloge 🙂

 

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

3 Responses

  1. Mrtn
    | Odgovori

    Jaz imam pa malo dileme glede tega ciscenja za psom. Ne govorim o ulicah in mestnih parkih, pac pa o manj obljudenih poteh, travnikih… Meni se zdi kakec v naravi manjse zlo kot dodatna plasticna vrecka v smeteh.

  2. […] Kam s psom v Ljubljani […]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.