Domov » Priporočam » “Popoln” surov obrok po plenskem modelu

“Popoln” surov obrok po plenskem modelu

Objavljeno v Priporočam

Hranjenje psa s surovim mesom na splošno označujemo kot BARF prehranjevanje, ki ne pomeni nič drugega kot Biologically Appropriate Raw Food, torej biološko primerno hrano za pse. Znotraj tega obstajajo različne ideje in smernice o tem, kako pravilno hraniti psa, pri čemer so nekateri zagovorniki izključno mesne prehrane, drugi v obroke dodajajo kaše, zelenjavo in mlečne izdelke, spet tretji obroke oblikujejo obroke tako, kot naj bi bil v naravi sestavljen plen. To je ti. plenski model oz. model celega plena (whole prey), ki bazira na idealnih razmerjih med mišičnino, organi in kostmi, ne vključuje pa nobenega sadja, zelenjave ali ogljikovih hidratov.

Zdi se mi fino, da bralci ZHP-ja poznate različne načine hranjenja psov s surovo hrano ter si nenazadnje izberete sistem (ali njihovo kombinacijo), ki najbolje ustreza vašemu surovemu gurmanu ter tudi v praksi vidite, da ne obstaja en in edini »pravilen« način hranjenja psa.

Plenski model: kaj to pomeni v praksi?

Plenski model hranjenja psa (whole prey) s surovo hrano načeloma izhaja iz tega, da je »popoln« pasji obrok sestavljen tako, kot je sestavljen »plen«, ki bi si ga v naravi ujel volk – pes. Večinski del obroka sestavlja mišično meso, manjši del pa mesnate kosti in organi, pri čemer so surova jetra (vedno izberemo jetra mladih živali) kot vitaminska bomba nepogrešljiva. Pri hranjenju psa po plenskem modelu je za mnoge pasje skrbnike nepogrešljiva tudi koža in dlaka, ki sta v taki obliki v naravi sestavni del plena.

Ja, najbolj striktni in dosledni imajo v skrinji dejansko celoten plen, a potem smo tukaj tisti, ki smo sicer veliki zagovorniki surove hrane za pse, a nam misel na to, da bi imeli v skrinji cele živali, ne diši najbolj. Zato plenski model v pasji skledi raje imitiramo tako, da obrok sestavimo iz cca. 80 % mišičnega mesa 10 % mesnatih kosti in 10 % organov (tako naj bi bil namreč sestavljen plen), od katerih 5 % predstavljajo surova jetra, pri čemer vedno izberemo jetra mladih živalih. Obrok v taki sestavi je tako popoln in idealen za vse tiste zagovornike, ki pse hranijo izključno z mesom, se izogibajo zelenjavi in ogljikovim hidratom iz kaš al katerih drugih rastlinskih virov.

Različic in teorij okoli plenskega modela je sicer še kar nekaj, a jih bomo na tem mestu pustili na strani za še kakšen drug prispevek 🙂

Splošne smernice ostajajo enake

Ne glede na način hranjenja velja, da količina obroka ostaja 2 do 3 % idealne telesne teže psa (pri mladičkih nekoliko več, ker so pobalini v razvojni fazi), razdeljena na jutranji in večerni obrok, da z uvajanjem surove hrane začnemo počasi in postopoma ter da pazimo na raznolikost beljakovinskih virov. Samo tako lahko na dolgi rok dosežemo uravnoteženo prehrano, pri kateri psu ne bo ničesar primanjkovalo.

Že pripravljeni obroki po ti. plenskem modelu

Pred nekaj meseci se je obstoječa in razgibana ponudba surovega mesa za pse v trgovinah za male živali okrepila: pridružila se ji je KIVO surova prehrana, popolni obroki nizozemskega proizvajalca, ki so zavoljo raznolikosti okusov in cenovne ugodnosti zaradi ekonomičneg pakiranja v kloabse takoj osvojili surove gurmane širom Slovenije. In sploh se ne čudim zakaj!

Ugodna cena je gotovo nekaj, kar dobro dene denarnici; priročno pakiranje v klobase je primerno za manjše skrinje (verjemite na besedo – trenutno imam samo zamrzovalni predal v hladilniku, v katerega pa brez težav spravim 10-dnevno zalogo hrane za 30-kg psa!), vsaka klobasa pa je opremljena s priročno merico, zaradi katere sploh ne rabite kuhinjske tehtnice! V skledo samo iztisnete potrebno količino obroka za vašega psa – in to je to! Ker omenjena hrana že vsebuje mlete kosti, je odlična izbira za vse pasje seniorje in take pse, ki ne morejo ali ne smejo glodati kosti.

PRO nasvet: preden klobasico odtajate, ji prerežite konček ter jo postavite v posodo za odtajanje, saj boste na tak način potem iz klobasice lažje dozirali meso. KIVO priporoča, da odraslim psom odmerite 20 do 30 g na kg/telesne teže, mladičem 40 do 50 g, senirojem pa 15 do 20 g, prav tako na kg telesne teže. Priporočilo velja za dnevno količino. Odtaljeno meso hranite v hladilniku in ga porabite v roku 24 ur, pri tem ne pozabite na osnovno higieno rokovanja s surovim mesom.

Raznolikost beljakovinskih virov je ključnega pomena za uravnoteženo prehranjevanje

Pri hranjenju psa s pretežno mesno hrano, je ključnega pomena raznolikost beljakovinskih virov, saj se določeno meso boljši vir omega-3, drugo je boljši vir tavrina … KIVO surova hrana za pse obstaja v paleti različnih okusov, kjer bodo tudi največji izbirčneži in občutljivčki našli klobaso zase:

Slastna kombinacija različnih beljakovinskih virov v enem pakiranju, konj in kunec ter koza in raca, jagnjetina, so odlična izbira za pse, ki imajo težave z alergijami ali pa so morda po naravi bolj občutljivi. Jasno pa je, da sta omenjena okusa sicer splošno primerna za vse pse. Kunec obstaja tudi v monoproteinski različici, prav tako jagnjetina, raca in govedina ter ribe potem je tukaj še linija surove hrane za pasje mladičke, ki vsebuje nekoliko višji odstotek mišičnega mesa in je na voljo v dveh okusih: govedina in raca ter kombinacija govedine in piščanca. Celotno ponudbo krasno dopolnjujejo zeleni vampi, brez katerih si surovi gurmani seveda ne predstavljajo življenja 🙂

Ne samo za pse: ker je KIVO surova hrana 100 % mesna hrana, jo lahko ponudite tudi mačjim kraljem in kraljicam, po njej pa posegajo tudi skrbniki dihurjev!

In seveda – KIVO surova hrana za pse je sestavljena iz mesa, primernega za prehrano ljudi, ne vsebuje barvil, konzervansov in ojačevalcev okusa. Če bi jih, o njej ne bi pisala na ZHP 🙂 V KIVO hrani prav tako ni stranskih produktov predelave mesa in ker je to 100 % mesna hrana, seveda ne vsebuje žitaric (torej tudi glutena ne), primerna je za alergike in izločevalne diete ter seveda – ustrezno veterinarsko pregledana!

kivo surove klobase za pse

Popoln obrok, ki ga lahko kombinirate po svoje

KIVO surova hrana za pse je torej popoln obrok (z izjemo ribjih okusov in govejih vampov s piščancem, ki kot taki ne morejo biti popoln obrok), oblikovan po principu modela celega plena. Če psu sicer v prehrano dodajate zelenjave in dobre vire ogljikovih hidratov, lahko s tem početjem seveda nadaljujete. Obrok potem sestavite tako, da za osnovo uporabite 80 % KIVO surove hrane za pse, preostalih 20 % pa kombinirate s svežo zelenjavo, kašo, sladkim krompirjem, hokaido bučo …

Skratka, sem izjemno vesela in presrečna, da se ponudba surove hrane za pse pri nas tako bogati, da lahko vsak skrbnik najde tako, ki se sklada z njegovimi prepričanji ter ustreza njegovemu psu. Ker saj vemo, kako je: sveža hrana za pse ima enake prednosti kot sveža hrana za ljudi. Naj bo surovo meso za pse tudi v vašem domu pravilo in ne izjema!

KIVO zdaj dobiš z dodatnim 20 % popustom! Preveri vse okuse >>>

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.
Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.