Domov » Ostalo » Kokosovo olje za pse: 8 idej za uporabo

Kokosovo olje za pse: 8 idej za uporabo

Objavljeno v Ostalo

Kokosovo olje za pse ni nobena eksotika več in uporablja ga že mnogo pasjih skrbnikov; ali tako, da ga iz različnih razlogov dodaja v prehrano, ali pa tako, da ga nanaša neposredno na pasjo kožo, kožuh, šape. Če uporabimo kot dodatek k prehrani moramo vedeti, da ne more v celoti nadomestiti olj živalskega izvora (lososovo olje, olje polenovke, krilovo olje), lahko pa nudi odlično popestritev – raznovrstnost – obroka. Vsako olje ima svoje prednosti (tudi recimo konopljino, laneno …) in zato je fino, če se ne obsedemo samo z enim oljem, ampak z njimi »kolobarimo«.

Kokosovo olje za pse: kako ga lahko uporabimo?

1# Kokosovo olje lahko uporabimo za zaščito pasjih blazinic poleti in pozimi; pozimi jih bo varovalo pred posoljenimi pločniki, poleti pred vročim asfaltom. Kljub temu imejte v mislih, da je pozimi še vedno treba umiti tačke po sprehodu, poleti pa se izogniti razbeljenim površinam.

2# Nepogrešljivo je takrat, ko je treba umiriti pekočo kožo in ublažiti srbečico, pa naj bo to zaradi pikov bolh, žuželk, mrčesa ali pa zaradi težav z alergijami. S kokosovim oljem lahko oskrbite tudi manjše rane (praske) in tako pomagate koži, da se hitreje zaceli. Seveda pa ga nikoli ne smete nanesti neposredno na odprto rano!

3# Če boste kokosovo olje dodali v prehrano, lahko pomaga pri upočasnjeni prebavi, izbirčnim psom lahko pomaga dvigniti apetit, pozitivno pa naj bi vplival na delovanje jeter in slinavke ter posledično preventivno deloval proti diabetesu. V primeru alergij se lahko odlično obnese, ker hladi telo od znotraj, poleg tega naj bi bil eden izmed naravnih repelentov in naj bi zatiral zunanje in notranje nepovabljene goste.

4# Dodajanje kokosovega olja v prehrano ali pasji šampon bo pomagalo v bitki proti izsušeni koži in prhljaju pri psu. Kokosovo olje boste na kožo najlažje aplicirali na pse s kratko dlako, pri psih z dolgo dlako ali z gosto podlanko je to praktično nemogoč podvig, zato je morda bolj smiselno, če z njim popestrite obroke ali pa ga nanesete neposredno na suho dlako, podobno kot bi ga sebi nanesli na »suhe špičke«, kar lahko, mimogrede, tudi naredite.

5# Blagodejno naj bi delovalo tudi v primerih kužnega kašlja, saj krepi imunski sistem in naj bi deloval protivirusno.

6# Na spletu boste našli kar nekaj receptov za “zobno pasto za pse” s kokosovim oljem, običajno v kombinaciji s sodo bikarbono. Dobljena mešanica ne bo učinkovala tako kot zobna pasta za ljudi, lahko pa si z njo pomagate pri masaži pasjih dlesni.

7# Odlično naj bi pomagal tistim živalim, ki imajo težave z artritisom in drugimi težavami, ki so povezane s sklepi.

8# Kokosovo olje je še posebej priporočljivo za starejše kužke, saj na naj bi vplivalo na ohranjanje kognitivnih sposobnosti in vitalnost možganov. Zasluga za to gre srednjeverižnim maščobnim kislinam, ki so prisotne v kokosovem olju. Te naj bi med drugim skrbele tudi za zdravje srca in ožilja.

Kako dozirati kokosovo olje in katero kupiti?

Če ga boste dodajali v prehrano, se držite pravila, da je manj več. Če boste kokosovo olje kupili v trgovini za živali, so navodila za doziranje navedena na embalaži, sicer pa odmerite približno ¼ čajne žličke na dan za majhne pse in 1 čajno žličko do 1 jedilne žlice na dan za velike pse. Vedno pa začnite na spodnji meji in opazujte reakcije, saj si ne želite izzvati prebavnih težav. Če ne opazite sprememb ali se pojavijo težave, kokosovo olje brez težav izpustite iz prehrane, saj navkljub vsem »mega« lastnostnim, morda ne ustreza vašemu kužku.

Podobno kot velja pri drugih stvareh, je tudi kokosovo olje za pse je enako kot za ljudi, torej lahko pes brez težav uživa »človeško« kokosovo olje, vi pa tisto, ki ste ga kupili v pasji trgovini (sama to počnem že dlje časa, še ne lajam pa tudi bolj kosmata nisem). A bolj kot to je pomembno, da izberemo kokosovo olje, ki je hladno stiskano in je biološke/ekološke/organske pridelave z vsemi ustreznimi certifikati, saj lahko samo tako vemo, da smo kupili kakovosten izdelek. V teh primerih je cena pogosto odraz kakovosti in prav nič dobrega ne bomo naredili, če bomo kupili poceni kokosovo olje zato, da privarčujemo kakšen evro ali dva in s tem dobili manj kakovosten izdelek, oropan pomembnih hranilnih snovi.

Viri in nadaljnje branje:
petmd.com
dogsnaturallymagazine.com
Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :) Podpri ZHP: obišči trgovino ali preveri, kako lahko drugače pomagaš tudi ti.
Lena Gregorčič
Latest posts from

  1. Sasa
    | Odgovori

    Kokosovo olje je res zakon…pri nas se tablete pojemo z njim brez problema.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.