Domov » Priporočam » Kokosovo olje za pse, kot ga še ne poznate!

Kokosovo olje za pse, kot ga še ne poznate!

Objavljeno v Priporočam

Priznam – ko sem prvič odkrila, da v trgovinah za živali prodajajo kokosovo olje za pse, sem si mislila, pa je res tega treba? Kaj si bodo še izmislili in kaj je pravzaprav narobe z lososovim oljem? No, kmalu sem ugotovila, da je z lososovim oljem lahko marsikaj narobe, a o tem več v katerem drugem prispevku 🙂 Kokosovo olje ima lahko za psa številne pozitivne učinke! Podobno kot velja tudi za druge prehranske dodatke, je pametno, da z njimi kolobarimo, saj tako poskrbimo za raznovrstnost in raznolikost prehrane ter bogato paleto različnih hranilnih snovi.

Kokosovo olje je v zadnjem času ena izmed najbolj priljubljenih učinkovin v prehranski in kozmetični industriji, tako pri ljudeh kot pri živalih. Ampak – zakaj?

Skrivnost kokosovega olja

Na presenečenje mnogih, koskosovo olje ne vsebuje omega-3 maščobnih kislin, je pa bogato s srednje verižnimi maščobnimi kislinami, ki so znane po tem, da se v telesu hitreje in lažje absorbirajo ter pretvorijo v energijo; kokosovo olje manj obremenjuje prebavo, kar cenijo predvsem tisti ljudje in (psi) z upočasnjeno prebavo, pa naj bo to zaradi starosti ali drugih obolenj, recimo zaradi zmanjšanega delovanja ščitnice. Še posebej dobro naj bi del tistim kužkom, ki imajo težave s telesno težao. A to še ni vse  Največji delež maščobnih kislin predstavlja lavrinska kislina, ki je sicer prisotna v materinem mleku in poskrbi za naravno zaščito doječih se otrok, saj posredno poskrbi za protivirusne, protiglivične in protibakterijske učinke delovanja, zelo uspešno pa naj bi delovala tudi proti parazitom; in vse to so odlični razlogi, zakaj lahko kokosovo olje odlično koristi tudi našemu kužku.

Zaradi tega lahko kokosovo olje za pse uporabimo ob različnih težavah, tako preventivno kot kurativno, za zunanjo uporabo ali kot dodatek k prehrani. Za tiste, ki ste neprestano na lovu za dokazi, naj vam takoj povem, da boste razočarani, saj študij, ki bi se ukvarjale neposredno z vplivi kokosovega olja na pse, praktično ni. Najboljši dokaz, ali psu kokosovo olje škodi ali koristi, zato ostaja nihče drug kot izključno vaš pes, njegovo zdravje in zadovoljstvo. Če pes ne mara kokosovega olja, ni nobene potrebe po tem, da bi ga z njim silili, sicer pa se nimate česa bati, saj stranskih učinkov praktično ni bilo niti takrat, ko so živali v imenu znanosti z njim precej predozirali.

Kokosovo olje za pse v praksi

Kokosovo olje bo v osnovi poskrbelo za optimalno zdravje celotnega imunskega sistema, saj pozitivno vpliva na kožo, dlako, prebavni trakt, presnovo in celo pomaga ohraniti kognitivne funkcije pri starejših psih. Zaradi vpliva na presnovo hrane naj bi pozitivno koristil psom, ki imajo diabetes, saj naj bi pomagal uravnavati nivo sladkorja v krvi. Z dodajanjem kokosovega olja v prehrano poskrbimo za zdravo črevesje, boljšo absorpcijo hranil in okolje, ki ni prijazno do notranjih ali zunanjih zajedavcev. Odlično naj bi se obneslo v raznih protiglivičnih dietah, za katere vemo, da prehrana igra ključno vlogo, blažilo naj bi tudi vnetne procese v telesu in zato pomagalo blažiti težave, ki običajno spremljajo pse z artritisom, alergijami ali drugimi kožnimi boleznimi.
Zaradi specifičnega okusa bo pri izbirčnih in neješčih psih spodbudil apetit, samm okus po kokosu ni tako izrazit ali moteč, da bi psa odvračal od hrane. Kokosovo olje lahko pomaga tudi pri preprečevanju slabega zadaha iz gobčka, čeprav bomo s tem rešili samo vrh ledene gore. Pasji zadah iz gobčka ima lahko veliko vzrokov, če se ga želimo znebiti, je ključnega pomena, da se tega lotimo celostno.Če pa ste iz kakršnihkoli razlogov proti dodajanju rastlinskih olj v prehrano psa, ga lahko seveda izkoristite za zunanjo uporabo.

Previdno pri nakupu! Ko kupujete olja, naj bodo hladno stiskana, nerafinirana in brez škodljivih aditivov, ker so samo taka učinkovita v polnem pomenu. Res je, da boste za njih odšteli nekaj evrov več, a tista, ki so tako “privlačno poceni”, so običajno tako predelana, da so praktično oropana vseh pozitivnih učinkov. Preverjeno dobro kokosovo olje za pse >>>

Zunanja uporaba kokosovega olja pri psih

Ker je kokosovo olje naravni antiseptik, ki blaži in hladi vnetja, se bo odlično obnesel takrat, ko se pes praska – ali zaradi pikov insektov ali pa zaradi alergij. Ranice na koži se bodo z njegovo pomočjo hitreje zacelile, po njem lahko posežete tudi takrat, ko psa napadajo glivice ali je prišlo do bakterijske okužbe na koži. Odlično deluje tudi kot balzam za suho dlako, uporabimo ga lahko tudi kot zobno pasto za psa oz. z njim masiramo (vnete) dlesni.

Kako dozirati kokosovo olje za pse?

Priporočena dnevna količina za psa naj bi bila 1 čajna žlička na 5 kg telesne teže. Če boste kokosovo olje dodajali v prehrano, začnite z ¼ čajne žličke in približno v 14-ih dnevih preidite na popolno dozo. Če boste na začetku pretiravali s količino, lahko pride do prebavnih težav.

Še ena izmed čudežnih rešitev?

Navkljub številni pozitivnim lastnostim, ki jih ponuja kokosovo olje za pse, moramo do vsakega takega odkritja pristopiti z zdravo kmečko pametjo. Samozdravljnje s kokosovim oljem morda ni najbolj pametna rešitev, sploh ob težjih obolenjih, zato v se v takih primerih o uporabi kokosovega olja posvetujte z izbranim holističnim terapevtom, ki najbolje pozna diagnozo pri vašem kužku. V vseh ostalih primerih pa kokosovo olje uporabljajte tako, kot uporabljate ostale stvari – po pameti. Nekaj, kar je odlično za psa od sestrične, ni nujno, da bo tudi za vašega. In obratno 🙂

Viri in nadaljnje branje:
coconutresearchcenter.org
The health benefits of coconut oil
Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.
Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

4 Responses

 1. Simona
  | Odgovori

  Živjo, Lena,

  super članek, hvala. Zanima me vaše mnenje o uporabi soda bikarbone pri umivanju zobk kužkov. Našla sem recept, ki piše, da zmešaš kokosovo olje in soda bikarbono in potem čistiš zobke. Hvala za odgovor.

  Prijazen pozdrav, Simona

  • Lena Gregorčič
   Lena Gregorčič
   | Odgovori

   Pozdravljeni Simona,

   sama sicer ne prakticiram umivanja zob, ampak kombinacija sode in kokosovega olja prav gotovo ne more škoditi. Nimam pa pojma, kako je zadeva učinkovita 🙂 Vesela bom, če mi boste sporočili.

   LP

 2. Suzana
  | Odgovori

  Zanima me, v čem se kokosovo olje s pasjega neta razlikuje od kokosovega olja, ki ga kupimo v trgovinah zase (torej, ekološko pridelano, hladno stiskano, nerafinirano itd.)???

  • Lena Gregorčič
   Lena Gregorčič
   | Odgovori

   Kokosovo olje je kokosovo olje, ne glede na to, ali je kupljeno v trgovini za ljudi ali živali. Jaz včasih jem “pasjega” pes pa “človeškega” Zaenkrat še ne lajam on pa ne govori 🙂 Oznake morajo biti zaradi preljube birokracije.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.