Domov » Kuhana hrana za pse » Kostna juha za pse

Kostna juha za pse

Objavljeno v Kuhana hrana za pse

Verjetno vsi poznamo kurjo juhico, ki naj ne bi bila odlična samo za dušo, temveč tudi za imunski sistem. Podobno velja za kostno juho, ki jo v Ameriki (pa tudi pri nas) ponovno spet odkrivamo, jo enačimo s “super živilom”, “eliksirjem življenja” in podobnimi superlativi, s katerimi zgolj odkrivamo toplo vodo: kostno juho so pripravljali že od nekdaj, potem pa je ob poplavi moderne super hrane utonila v pozabo. Danes pa je tako priljubljena, da jo čez lužo celo prodajajo v „to-go“ različici!
Le redki pa vedo, da je kostna juha lahko odlično naravno prehransko dopolnilo – superživilo – tudi za pse. Poglejmo zakaj 🙂

Podpora imunskemu sistemu

Kostna juha je bogata z vitamini in minerali, ki bodo pomagali pri krepitvi imunskega sistema, zaradi česar jo je priporočljivo vključiti na jedilnik okrevajočih psov po bolezni ali operaciji. Prav zaradi tega je tudi odličen dodatek k prehrani starejših psov, saj bo ogrela dušo in telo. Spomnite se “kurje juhe”

Pomoč ob prebavnih težavah

Kostna juha naj bi psom še posebej dobro dela takrat, ko pride do težav v gastrointestinalnem traktu (bruhanje, driska). Med spodaj navedenimi viri boste našli tudi meni najljubšo tujo holistično veterinarko Karen Becker, ki je kostno juho pripravljala svoji psički prav zaradi omenjenih težav, ki so bile posledica zaužitja neprimerne prehrane. Seveda pa morate ob morebitnih prebavnih težavah najprej odkriti vzrok in potem temu prilagoditi „zdravljenje“. Kronične driske potrebujejo celostno obravnavo, driska zaradi zastrupitve pa pomeni nujen obisk pri veterinarju, pa čeprav je nedelja. Več o prebavnih težavah pa najdete tukaj.

Podpora za sklepe

Kostna juha naj bi bila bogata z glikozaminoglikani (GAG), ki so med drugim tudi pogoste učinkovine v pasjih in mačjih ter tudi človeških dopolnilih za sklepe. Glikozaminoglikani marsikomu nič ne povedo, verjetno pa ste vsi seznanjeni z glukozaminom hondroitinom in hialuronsko kislino.Vsi naštešti spadajo med GAG-e in so priporočljiva dopolnila k prehrani v primeru težav s sklepi. Prav kostna juha naj bi bila med drugim odličen vir glukozanima za pse in hondroitina, zaradi česar je po novem (spet) tako visoko opevana. Prosim, imejte v mislih, da te trditve nisem laboratorijsko testirala, temveč zgolj povzemam vire, ki so navedeni spodaj. Podobno kot pri drugih stvareh, moramo vklopiti zdrav razum: samo uživanje kostne juhe gotovo ne bo preprečilo ali celo pozdravilo težav s sklepi, lahko pa je odlična podporna terapija – hrana za vsesplošno boljše počutje psa.

Spodbujanje apetita

Kostna juha bo odličen ojačevalec okusa hrane pri tistih psih, ki sicer radi vihajo nas nad ponujeno hrano. Skuhajte juho v večji količini, zmzrnite jo v manjših porcijah, da bo vedno pri roki, ko boste želeli spodbuditi apetit pri vašemu kužku.

Kostna juha za pse – recept

Katere kosti so primerne za kostno juho?

Uporabite lahko praktično katerekoli kosti (goveje, piščančje, telečje … tudi ribje), tudi “govejo kost za juho”, a imejte v mislih, da se potem podaljša že tako dolg čas kuhanja. Najhitreje bodo razpadle kosti mladih živali in piščančje kosti, pri čemer je seveda fino kupovati taki, ki so ekološkega porekla oz. biološke pridelave. Količina kosti je odvisna od tega, koliko kostne juhe želite skuhati, sama sem uporabila slab kg kosti in dobila cca. 750 ml juhe.
Uporabite lahko tudi tiste kosti, ki ostanejo od glodanja in so za zobe vašega psa pretrde.

Postopek priprave

 • Kosti prelijete z mrzlo vodo. Količina vode je odvisna od tega, kako velike kosti boste uporabili ter seveda od količine kosti. V mojem primeru sem kilogram kosti zalila z 2 l vode.
 • Juhi dodate žlico jabolčnega kisa (ali kateregakoli drugega kisa), saj naj bi iz kosti pomagal izločiti vitamine in minerale.
 • Vse skupaj kuhate na nizkem ognju. Nastajajoča juha ne sme vreti, ampak brbotati. Kuhate jo v pokriti posodi, med kuhanjem po potrebi dolijte vodo.
 • Čas kuhanja je relativen. Na spletu boste našli različne napotke, od takih, ki priporočajo kuhanje kostne juhe 6, 12, 24 … 48 ur. Dlje časa kot naj bi se juha kuhala, bolj zdravilna naj bi bila, poanta je predvsem v tem, da kuhate toliko časa, da kosti razpadejo. Če boste za kostno juho izbrali goveje kosti za juho, se pripravite na kuharski maraton. To se velike, težke in „debele“ kosti, ki ne bodo zlahka razpadle. Goveji rep je bistveno boljša in hitrejša izbira, podobno velja za piščančje kosti. Sama sem juho na nizkem ognju kuhala 12 ur, piščančje kosti so razpadle po cca 6. urah, borila sem se predvsem z govejimi kostmi. 12 ur se morda sliši ogromno, ampak roko na srce: juha se kuha sama, fino je samo, če ste kje v bližini, da vmes malo kontrolirate situacijo. Glede na to, da prihajajo dolgi, sivi in deževni dnevi, ko ne boste vedeli, kaj početi … evo, kostna juha za pse!
 • Juho lahko obogatite tudi z jušno zelenjavo, recimo s korenčkom in kolerabo, ki ju dodate približno uro pred koncem kuhanja, enako velja za česen. Če boste uporabili peteršilj, ga dodajte nekaj minut pred koncem kuhanja.

Kosti, ki ostanejo po koncu kuhanja juhe, nikakor niso primerne za psa. Kosti, ki jih ponudite psu, morajo biti vedno surove in mesnate, nikoli kuhane. Če ne veste, katere kosti so primerna za psa, si več o tem preberite tukaj.

A ko je juha skuhana, še ni pripravljena za postrežbo. Juho morate precediti, ohladiti ter ji odstraniti maščobo in komaj potem je primerna za postrežbo, pasje sline gor ali dol!

Fotogalerija

V hladilniku jo lahko hranite do 4 dni, sicer pa je boljše, če skuhate večjo količino, jo zamrznete v manjše porcije in jo sproti ponujate v odtaljeni obliki.

Navkljub vsem modernim superlativom, s katerimi je kostna juha ponekod opisana, je treba vklopiti zdrav razum in se zavedati, da kostna juha ni zdravilo samo po sebi, ni samostojni obrok in samo uživanje kostne juhe ne bo pozdravilo težav, s katerimi se srečujete. Poleg tega pa ne pozabite, da lahko kostno juho, ki ste jo sicer skuhali za pse, uživate tudi sami, saj je “človeški” recept popolnoma enak, blagodejne lastnosti pa tudi. Dober tek 🙂

Viri in nadaljnje branje
Bone Broth: The “Soul Food” Perfect for Sick Pets Who Won’t or Can’t Eat
How To Make Bone Broth For Your Dog
Bone Broth For Dogs? Here’s Why It’s A Great Idea!
Bone Broth—One of Your Most Healing Diet Staples
Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

4 Responses

 1. Manu
  | Odgovori

  Pozdravljeni,

  Pocasi se bom pripravljala skuhati kostno juho za pse. Pa me nekaj zanima ce more biti samo ena vrsta kosti ali so lahko notri razlicne? Preblizno koliko mu lahko ponudim? Ter pred serveranjem mu dam mrzlo ali se pogreje malo?

  Lep pozdrav

  • Lena Gregorčič
   Lena Gregorčič
   | Odgovori

   Pozdravljeni,

   upam, da boste vsaj počakali, da gre ta huda vročina mimo 🙂 Kosti so lahko različnih vrst, seveda, zakaj bi se omejili samo na eno? Količina ni nikjer prav jasno določena in predpisana … manjšim psom manj, večjim psom več. Nenazadnje to ni samostojni obrok, to je dodatek k obroku. Če boste 7 kg psu dali liter juhe, bo lulal in lulal in lulal. Logično 🙂 Poglejte še na spodnjih povezavah, če kaj več piše o količini, jaz tega nisem nikjer eksplicitno zasledila.
   Pogrevanje juhe je spet en tak človeški princip gledanja na pasjo hrano. Normalno, da je hrana, ki jo psu postrežemo na sobni temperaturi. Juho in ostalo prehrano bi jaz segrevala samo v primeru, da je pes star, da ga neprestano zebe, ne mara hladnega vremena, neprestano leži pod deko in sili k radiatorju, po intenzivnem zimskem sprehodu, ko je zunaj sneg in minus (če nas neprestano zebe, je logično, da nam paše bolj “topla” hrana) … Pa še to bi ji pogrela do mlačne temperature, torej tako, da bi lahko v “segreti” juhi držala prst. Sicer pa ne najdem logičnega in pomembnega razloga, zakaj bi psu pogrevala juho. Končna odločitev pa je itak vedno na strani skrbnika. LP

 2. tara weber
  | Odgovori

  Kaj se da narediti s pobrano maščobo v juhi, zakaj se sploh pobira? Zaradi driske ali ker so prekuhane in s tem neužitne zaradi visoke temperature in posledično nastajajo nasičene maščobne spojine?

  • Lena Gregorčič
   Lena Gregorčič
   | Odgovori

   Živjo! Nimam pojma zakaj se pobira, načeloma je to svetovano v vseh receptih, verjetno tudi zaradi prebavnih težav. Seveda pa je lahko tudi ne poberete.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.