Domov » Surova hrana za pse » Kuhana ali surova hrana za pse?

Kuhana ali surova hrana za pse?

V inbox neprestano dobivam to vprašanje (pa ne gre mi na živce, da ne bo pomote, vaših vprašanj sem zelo vesela): naj bo hrana za psa kuhana ali surova?

Hm…univerzalnega odgovora na to vprašanje ni, večinoma gre za vašo odločitev. A preden se dokončno odločite, preberite vsaj še nekaj naslednjih vrstic.

V praksi obstajata dva tabora:

  • Tisti, ki verjamejo v kuhano pasjo hrano bodo trdili, da surova hrana ni pametna poteza, ker se pes lahko zastrupi.
  • Tisti, ki verjamejo v surovo hrano za pse pravijo, da se s kuhanjem uničijo vsi vitamini in minerali v hrani.

Vi ste verjetno nekje vmes, razdvojeni in precej zmedeni.

Kratek odgovor na vaše vprašanje bi se glasil, da žal ne obstaja samo en način hranjenja ali samo ena prava hrana za psa (verjetno ste preizkusili tudi več vrst briket, preden ste našli ta prave?), ampak je najboljše tisto, kar odgovarja vašemu psu.

Daljši odgovor pa si lahko preberete spodaj.

Moje življenjsko načelo je, da se držim zlate sredine in nikoli ne sledim trendom zaradi trenda samega (in surovo meso postaja trend, a o tem kdaj drugič), ker se nobena skrajnost še nikoli ni izkazala za dolgoročno pametno naložbo.

Življenje ni nikoli črno-belo

Če bi kuhanje hrane uničilo vse hranilne učinkovine, bi tudi ljudje že davni pomrli in če bi psi imeli tako občutljiv prebavni sistem kot ljudje, bi mu drisko povzročila že prva voda iz luže ali prvi spomladanski gnojni snack: niti s kuhano niti s surovo hrano generalno gledano ni čisto nič narobe in nobenega smisla ni, da se odločate med ali ali, sploh brez da bi prej za mnenje„vprašali“ vašega psa. OK, blazno poglobljene debate na to temo ne moreta imeti, lahko pa ga opazujete (predvsem njegov iztrebek) in tako ugotovite, katera hrana je za vašega psa najboljša: če mu surova jetrca naredijo drisko, kuhana pa ne, ni nobenega zdravorazumskega razloga, da bi vztrajali na surovih jetrcih, samo zato ker…nekdo tako pravi, trdi, ker ste nekje prebrali, da je surovo najboljše.
Niti vsem ljudem ne odgovarja presna prehrana, pa naj presnojedci trdijo kar želijo – pozimi je ni čez toplo mineštro 🙂 Korenček je recimo eno izmed tistih živil, ki je v kuhani različici veliko bolj bogato s hranilnimi snovmi kot v surovi varianti: verjetno ni edini, je pa prvi, ki mi pade na pamet.

Tisti, ki hranijo s surovim mesom, bodo argumentirali odločitev, da je surovo meso ali BARF način prehranjevanja najbolj naraven pristop do pasje hrane, ker bi se tako pes prehranjeval tudi v naravi in kr se tak prehranjuje tudi volk.

Prav. Ampak psov v naravi ne srečamo prav veliko in ne smemo zanemariti evolucije, ki se je psu zgodila ob človeku. Se strinjate? Poleg tega jaz ne vem, kaj je pes jedel 30000 let nazaj, ker me ni bilo tam 🙂

Tisti, ki kuhajo, bodo rekli, da ne želijo tvegati okužb kot je salmonela (ki se pri zdravemu psu sicer ne more razviti) in okužb z drugimi paraziti, ki so v surovem mesu.

Kako začeti s pripravo hrane za psa? Preveri tukaj >

Dokler kupujete meso v mesnici in je namenjeno prehrani ljudi, je večja verjetnost, da se s surovim mesom okužite vi in ne pes. Problematična je lahko svinjina, ki ni veterinarsko pregledana in vsebuje zoonozega parazita in sveže ulovljen losos iz atlantskega oceana (ampak preden slednji pride do nas ga itak globoko zamrznejo).
Nenazadnje lahko psu ponudite tudi meso, ki že malo smrdi in povprečen, zdrav pes ga bo prebavil brez težav– zanj je to priboljšek in mu je čisto vseeno, ali je kuhano ali surovo.

Menjava hrane je itak šok

Prehod na kuhano ali surovo hrano je lahko za večino psov „šok“ in organizem običajno odreagira s prebavnimi težavami, zato naj bo prva sveža hrana lahko prebavljiva in ne menjajte je preveč pogosto. Poleg tega tudi veliko psov itak ne bo razumelo, kaj jim to (svežo hrano) ponujate in da je to dejansko nekaj za pojest, pa še surovo in krvavo je. Čisto nič ne bo narobe in nobenega pravila ne boste kršili, če boste tudi meso na začetku malo pokuhali, potem pa ga ponudili vedno bolj surovega.

Primer iz prakse

Meso v večini primerov dajem surovo, ker se mi ga ne da kuhat, priznam. Pokuham samo organe, ker surovih ne je (misterij). Kuham ogljikove hidrate (riž, polnozrnate testeninte, proseno kašo, ajdovo kašo, ovsene kosmiče…) in določeno zelenjavo (korenček, brokoli…), zelje, rdečo peso, bučke, zeleno…dajem surovo. Je to zlato pravilo, ki se ga morate držati? Sploh ne! Ampak sčasoma boste tudi samo odkrili sistem, ki bo vašemu psu najbolj odgovarjal in to je najbolj pomembno.

Zdaj pa čisto zares: ne obremenjujte se!

Na začetku raje opazujte psa in poskusite ugotoviti, katera hrana njemu odgovarja – ne samo katero meso, ampak tudi druge sestavine: katera zelenjava ga napenja in ali mu katera izmed sestavin povzroči srbečico (če imate doma občutljivčka boste že vedeli, o čem govorim). Pri psih je podobno kot pri ljudeh: ene napihuje ena hrana, druge napihuje druga hrana in naj pa ta dilema med kuhano in surovo hrano nikakor ne bo ovira, da spremembe sploh ne bi naredili in se boste odločili za easy way out – brikete. Vsaka sprememba v hrani, pa čeprav najmanjša, pomeni korak naprej! Internet je čuden kraj, kjer najdete argumente za in proti za praktično katerokoli zadevo, pa naj bo še tako bizarna, zato se ne izgubljajte energije za to, da bi našli pravi odgovor, ker ga ne boste.

Uf, hja, res bi mogla to bolje izpostaviti že na začetku: bolj kot dilema med kuhanim in surovim mesom je pomembno to, da opazujete psa in njegove telesne odzive na prebavo hrane in čez 3 tedne boste pripravo pasje hrane obvladali že v nulo!

Dober tek!

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.