Domov » Zelišča in začimbe » Kurkuma za psa

Kurkuma za psa

Objavljeno v Zelišča in začimbe

Če kurkume te poznate osebno, ste jo gotovo že kdaj srečali v curryju, saj je prav ona tista, ki tej začimbni mešanici doda močno rumeno barvo. In če smo že pri tem: kurkuma je bila sprva uporabljena kot barvilo! Je nesporna kraljica vzhodnih začimb in ena izmed bolj uporabljenih ajurvedskih začimb. Ajur…kaj?

Ajurveda je najstarejši medicinski sistem na svetu in eden izmed “sodobnih” komplementarnih načinov zdravljenja, ki človeka in njegove bolezni obravnava celostno. Verjemite, da ko enkrat spoznate ajurvedo, se težko ločite od nje, a bomo kaj več o njej povedali drugič: kako deluje, kaj so doše in zakaj je pomembno, da zelišč in začimb ne uporabljamo vsepovprek in brezglavo, ampak jih na nek način prilagodimo psu.

Kurkuma je antioksidant, ki krepi srce in ožilje, deluje očiščevalno (sploh na jetra in ledvice) ter blaži vnetja, uporabljamo jo lahko kot dodatek k prehrani, v obliki obkladkov ali v čaju. Za pse je najbolj praktično, če jo uporabimo kot dodatek k prehrani ali kot obkladek na prizadetem mestu.

Namig: kurkuma za psa (in tudi za vas, da ne bo pomote!) naj bo vedno ekološke pridelave, ker samo v taki obliki ohrani vse njene pozitivne lastnosti.

Kurkuma je za pse odlična v boju:

Zdrava hrana za pse: kurkuma, ajdova kaša, brokoli.
Na sliki: ajdova kaša, brokoli, govedina, kurkuma.
  • proti alergijam
  • proti notranjim zajedavcem
  • ugodno vpliva na čreveno floro in favno
  • proti želodčnim težavam
  • proti prebavnim težavam in vetrovom
  • proti raku
  • proti artritisu

 

 

 

Koliko kurkume naj dam psu?

Ker je rahlo pekočega okusa, raje manj kot preveč. Jaz dam približno 1/2  ČŽ na obrok in dobro premešam hrano (30 kg pes).

Podobno kot pri ostalih zeliščih in začimbah, ki jih ponudimo psu, je pomembno, da psa opazujemo in upoštevamo njegove reakcije: če mu kurkuma ne diši, ga z njo ne silimo samo zato, ker je “zdrava”. Zoofarmakognostični terapevti celo svetujejo, da začimbe in zelišča vedno ponudimo v drugi skledi, ločeni od ostalega obroka in tako psu damo možnost, da se sam odloči, ali bo ponujeno živilo pojedel ali ne.

 

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.