Domov » Mačke » Mačja trava v tabletah

Mačja trava v tabletah

Objavljeno v Mačke

Zunanje mačke oz. mačke, ki živijo kombnirano zunanje-notranje življenje, si  lahko s travo postrežejo, kadar jim paše. Če pa je naša mačka notranja, ji moramo omogočiti grizljanje trave – najlažje tako, da v trgovini za živali kupimo set za vzgojo mačje trave

Po idealnem scenariju trava lepo zraste, mačka pa jo redno gricka. V resničnem življenju pa je tako, da trava sicer vedno zraste – če je zrasla pri meni, ki sem totalen antitalent za rastline in se mi običajno posušijo še kaktusi – ni razloga, da ne bi ta podvig uspel tudi vam.

Običajno se zakomplicira takrat, ko mačka mačje trave ne povoha niti od daleč. Naša Amy seveda spada v ta scenarij in po večkratnih poskusih sem obupala ter sem ji ponujala drugačne vrste vlaknin. Jasno, da večinoma neuspešno.

Zakaj mačke jedo travo?

Teorij in razlogov je več. Mačke po travi najpogosteje posežejo zato, ker je to v naravi najlažji način, za prebavit »neprebavljive« dele plena (recimo perje) ali kepice dlak, ki se v želodcu naberejo zaradi temeljite mačje nege. Mačke pa lahko po travi čisto instinktivno posežejo zaradi visoke vsebnosti klorofila, včasih pa tudi samo zaradi čistega užitka grizljanja zelenih stvari. Trava predstavlja »vlakninski« del mačje prehrane in čeprav so potrebe po vlakninah zelo majhne, ima uživanje trave pozitivne učinke na celoten prebavni trakt.

Mačja trava v tabletah

Navkljub temu, da sem nenehno na preži za zanimivimi izdelki, sem čisto spregledala mačjo travo v tabletah. Pravzaprav sem jo odkrila pred kratkim, ko mi je prijateljica dostavila vrečko zelenih tablet, za katere mi sprva ni bilo čisto jasno, za kaj se gre. No, kmalu sem ugotovila, da je to mačja trava v obliki tablet 🙂

macja trava v tabletah
Tako zgleda mačja trava v tabletah. Foto: zoohit.si

Mačjo travo v tabletah lahko mački ponudimo samostojno kot priboljšek ali pa jo posujemo po hrani. Na moje veliko presenečenje je Amy pojedla obrok surove hrane z zdrobljeno tableto mačje trave kot za šalo. Do tega, da bi tableto pojedla samostojno, še nismo prišli, ampak počasi se daleč pride, poleg tega pa ni čisto nič narobe, če se tableta zdrobi in zmeša med hrano.

Mačja trava v tabletah je narejena na osnovi posušene trave, običajno so jim dodani še nekateri (sintetični) vitamini in minerali. Doziranje je odvisno od proizvajalca, pri nas je tako, da ji zdrobljeno tableto zmešam v jutranji in večerni obrok. Če vmes kakšen dan na to pozabim, se ne sekiram kaj preveč. Primer mačje trave v tabletah >>>

Mačja trava v tabletah je prav gotovo odlična alternativa za vse notranje mačke, ki ne nočejo uživati mačje trave, skrbniki pa iščemo alternativne rešitve za vlakninski delež v (surovi) hrani za mačke.

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.