Domov » V živo » Miselni izzivi za psa: kako smo se imeli?

Miselni izzivi za psa: kako smo se imeli?

Objavljeno v V živo

Sobotni popoldan smo preživeli v družbi Alje Willenpart, aktivne članice Društva za zaščito živali in kinološke inštruktorice v pasji šoli ZA PSA. Na tokratni delavnici je beseda tekla o mentalni stimulaciji psov – kaj to sploh je in kako jo na preprost način uporabiti v vsakdanjem življenju.

V teoretičnem delu delavnice smo med drugim izvedeli, da je mentalna stimulacija nujna za preživetje in razvoj možganov, saj s tem ko psu omogočimo, da razmišlja, se posledično tudi nauči sprejemati »dobre« oz. »premišljene« odločitve. Poleg tega pa mentalna stimulacija blaži stres (zlasti v primerjavi s fizično aktivnostjo, kot je denimo lovljenje žogice) in naredi življenje zanimivo.

Stimulacija vseh čutil

Mentalna stimulacija je stimulacija vseh čutil – vid, voh, sluh, okus, dotik oz. otip. Kot je poudarila Alja, so pasja čutila enaka našim, le da so nekatera bistveno bolj izostrena, zlasti sluh in voh. Ker so sposobnosti pasjega voha res neverjetne, je pasji smrček zato najboljše orodje, ki ga lahko uporabimo za popestritev pasjega življenja: pri tem si lahko pomagamo s preprostimi igračami, ki jih izdelamo sami, psu na sprehodih dovolimo več vohanja in raziskovanja okolice s smrčkom. Prav vonjave so namreč tiste, ki psom dajo največ informacij, od njega zahtevajo največ koncentracije in so posledično odličen način za zaposlitev pasjih možgančkov.

Fotoutrinki

Alja je prav tako poudarila, da je mentalna stimulacija lahko že sprehod na novi lokaciji ali opazovanje nevsakdanje okolice, kjer se novi zvoki prepletajo z novimi vonjavami. A na take preproste rešitve ljudje pogosto pozabljamo, saj smo prepričani, da je čim daljši in čim bolj aktiven sprehod vse, kar pes potrebuje. In da ne bo pomote – fizična aktivnost je nedvomno pomembna, problem je samo v tem, ker pasji skrbniki pogosto pozabimo, da je treba poskrbeti tudi za mentalno stimulacijo.

Obogateno okolje – vse, kar ni prazna soba!

Eden izmed načinov, kako potencirati mentalno stimulacijo oz. pripraviti nov miselni izziv, ki ni vezan na hrano ali iskanje priboljškov, je ti. »obogateno okolje«. To je lahko praktično vse, kar ni prazna soba: psu ponudimo nevsakdanje predmete, s prijatelji si izmenjamo odslužene deke, čevlje, igrače, steljo glodavcev,  dovolimo mu prevohati nakupovalne vrečke, ki smo jih ravno prinesli domov … skratka, uporabimo domišljijo, pasji smrček pa bo potem opravil svoje delo.

Pasji udeleženci so na praktičnem delu delavnice raziskovali obogateno okolje, ki smo ga pripravili s pomočjo različnih predmetov (transporter glodavcev, cekar, stari čevlji, škatle …). Res je bilo neverjetno opazovati, kako so si psi vzeli čas, prevohali predmete, kaj je bilo enim bolj zanimivo, drugim manj, predvsem pa, kako so jasno pokazali, kdaj so imeli dovolj. Priznam, če ne bi tega videla v živo, ne bi verjela 🙂

Pasji raziskovalci

Način raziskovanja nam lahko veliko pove o psu: opazujmo, do kod seže njegova radovednost, vztrajnost, je pri raziskovanju samozavesten ali negotov? Mentalna stimulacija in obogateno okolje predstavljata tudi pomembno podporno terapijo ob reševanju različnih težav, ki so povezane z vedenjem. Dejstvo pa je, da pride prav čisto vsem psom in njihovim skrbnikom, saj za aktivacijo pasjega smrčka ni nikoli prepozno … ali prezgodaj 🙂

Miselni izzivi za psa: izvohaj nove priložnosti za zabavo

Petek, 25. maj ob 18. uri. Delavnico vodi Alja Willenpart, pasja šola ZA PSA

Preberi več >>>

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.