Domov » Surova hrana za pse » Mlečni izdelki za psa

Mlečni izdelki za psa

Mlečni izdelki SPET delijo mnenja med lastniki psov, v praksi pa je zadeva popolnoma enostavna: če vaš kuža po uživanju jogurta ali skute nima prebavnih težav, jih lahko brez slabe vesti občasno ponudite kot dodatek k obroku ali namesto mesnega dela obroka. Mit, da psi ne smejo uživati mlečnih izdelkov ali pa da mlečni izdelki škodijo, izvira verjetno iz tega, ker je veliko psov laktointolerantnih, a to še zdaleč ne pomeni, da je med njimi tudi vaš pes. Kot sem že večkrat napisala, v prevelikih količinah škodi vse, pa ne samo psom, ampak tudi ljudem in enako velja za mlečne izdelke.

Psi in laktozna intoleranca

Podobno kot se to lahko zgodi pri ljudeh, nekateri psi ne razvijejo dovolj laktaze, encima, ki je odgovoren za razkroj laktoze (mlečni sladkor). Od vseh mlečnih izdelkov, prav mleko vsebuje največ laktoze in je zato večini (poudarjam: večini, ne vsem) psom težje prebavljivo, povzroči napenjanje, drisko, bruhanje. Sama sicer ne vidim nobenega pametnega razloga, zakaj bi psa ali mačko hranili z mlekom, medtem ko so ostali mlečni izdelki dobrodošli v pasji prehrani in se tudi pri nas doma večkrat znajdejo v pasji skledi, sploh jogurt in skuta, ki vsebujeta bistveno manj laktaze. Zato sta zato (večini) psom bistveno lažje prebavljiva in se nanje bolje odzovejo.

Da bi se izognili stranskim učinkom, kot sta driska in ostale prebavne motnje, psu vedno ponudite manjšo žlico jogurta/skute in opazujte reakcije. Če ne veste, ali pes dobro prebavlja mlečne izdelke, je najslabše, kar lahko storite to, da mu v skledo nasujete konkretno dozo skute ali jogurta.

Laktozna intoleranca ni alergija na mlečne izdelke in alergije na mlečne izdelke pri psih ne smemo enačiti z laktozno intoleranco. Če je pes laktointoleranten, lahko kravji jogurt zamenjamo za kozji ali ovčji, navadno skuto pa za albuminsko skuto (več v nadaljevanju), če pa je pes alergičen, se moramo alergenom seveda izogniti, alergijo pa napasti s pomočjo katere izmed alternativnih metod zdravljenja.

Mlečni izdelki za psa kot popestritev obrokov

Naj dvigne roko tisti, ki kdaj ni psu ponudil koščka sira kot priboljšek ali pa mu ponudil za polizat jogurtov lonček ali posodice s skuto! Skuta, jogurt in ostali mlečni izdelki za psa niso nujni, so pa dobrodošla popestritev doma pripravljenih obrokov. V mislih imam seveda navadne jogurte in skute, po možnosti ekološke/biološke in ne njihovih bližnjih sorodnikov v sadnih okusih, ki so jim dodana umetna sladila, arome in „koščki“ sadja. Tej ne spadajo niti v prehrano ljudi, kaj šele psov.

Skuti in jogurtu so naklonjeni tudi tuji holistični veterinarji, saj vsebujeta beljakovine, vitamine in minerale, ki nudijo odlično podporo imunskemu sistemu, sploh kozji jogurt, ki je lažje prebavljiv od kravjega.

Skuta in jogurt za pse sta odlična v naslednjih primerih in kombinacijah:

  • Probiotični jogurt pomaga urejati prebavo in je obvezen takrat, ko je vaš kuža na antibiotikih
  • Jogurt psom prija sploh v vročih, poletnih dneh, ker hladi telo od znotraj
  • Skuta je odličen pasji posladek, sploh v kombinaciji s surovim jajcem, medom, drobnjakom ali ostalimi zelišči in začimbami, ki psu ustrezajo
  • Psom, ki so občutljivi na izdelke iz kravjega mleka, lahko ponudimo kozji ali ovčji jogurt, saj sta bistveno lažje prebavljiva
  • Če pes ne prebavlja navadne skute, mu lahko ponudimo albuminsko skuto. Albuminska (tudi sirarska skuta) je bistveno lažje prebavljiva od navadne skute, pazimo le, da psu ponudimo tako, ki ni že soljena.

Kakšen košček sira tu pa tam za boljši odpoklic bo zmotiviral še tako zbirčne pse 🙂 Dober tek!

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.