Domov » Ostalo » »Morska« driska – driska po kopanju v morju

»Morska« driska – driska po kopanju v morju

Objavljeno v Ostalo

Driska in bruhanje nista tako nenavadna spremljevalca poletnih morskih radosti in sta običajno povezana s pitjem morske (slane) vode. Prepričana sem, da nihče ne sili psa, da bi pil morsko vodo, a do zaužitja slane vode lahko pride mimogrede: pes popije nekaj vode medtem ko plava ali pa takrat, ko nam iz morja prinaša žogico in čisto mimogrede zajame še nekaj vode. Na tujih spletnih straneh boste to drisko našli pod oznako beach diarrhea, kar pove vse.

Kako prepoznati »morsko drisko«?

Driska, ki nastane po kopanju v morju, je res zelo specifična in jo je težko zgrešiti – iz kosmate rite običajno priteče ornk curek vode oz. je blato zelo, zelo vodeno.

Običajno do nje pride zelo hitro po plavanju v morju in običajno tudi zelo hitro izzveni. Drisko včasih lahko spremlja tudi bruhanje. Ker so poleti temperature višje in večja možnost za dehidracijo, bodite pozorni, da ne pride do dodatnih težav, kot je recimo dehidracija.

Tako kot ob vseh prebavnih težavah, tudi v primeru morske driske spremljajte barvo dlesni: če so dlesni blede oz. se ob pritisku s prstom nanje ne povrne takoj rožnata barva, je to lahko že eden izmed znakov dehidracije. Namig: že zdaj preverite, kakšna je normalna barva dlesni pri psu, tako da boste v »kriznih časih« lahko prepoznali odstopanje.Dlesni in ustnice pri psu morajo biti mokre (spolzke) – če niso, je to prav tako lahko znak dehidracije. V tem primeru je priporočljivo, da kontaktirate najbližjega veterinarja.

Kako zmanjšati možnost za pojav morske driske?

Prav preprečiti je verjetno ne moremo, razen seveda tako, da psu ne dovolimo plavanja v vodi, kar pa je za velike plavalce in oboževalce morja lahko huda kazen. Lahko pa:

  • Preprečimo »prostovoljno« pitje morja – nekateri psi se radi nacejajo z morjem, a jim tega ne smemo dovoliti, saj lahko pride do dehidracije in drugih zdravstvenih težav.
  • Psu nastavimo svežo (sladko) vodo, s katero se lahko odžeja in smo pozorni, da to dosledno počne.
  • Med enim in drugim skokom v morje delajmo pavze ali omejimo aktivnosti v morju – namesto da žogico 20-krat zabrišemo v morje, jo 10-krat.

Ko pa psa doleti morska driska, lahko razdražena prebavila umirimo s primerno prehrano: poleg korenčkovega granulata, ki veže nase vlago (in je praktičen za ga vzeti na dopust), preverite še, kaj dati psu, če ima drisko. A kot rečeno, tovrstna driska običajno gre tako hitro kot pride.

Če pa prebavne težave ne izzvenijo v doglednem času ali se vzporedno s tem pojavijo tudi nevrološke težave (omotica, nekoordinirani gibi …), dehidracija, apatičnost in zavračanje hrane, nam obisk pri veterinarju ne uide, saj je lahko zaradi pitja slane vode prišlo še do drugih (in bolj resnih) težav.

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.